shopify site analytics

Share This Post

Nieuws

Zorgt nieuwe renteverhoging voor een tweede rally?

Sinds de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen is er sprake van een rally op mondiale schaal. Tot op de dag van vandaag zijn meerdere records gebroken en er heerst nog veel optimisme onder investeerders en beleggers. We zijn nu beland in de tweede pauze van deze grootschalige beursrally en het einde lijkt niet in zicht te komen. De Dow Jones Index sloeg door de grens van 21.000 punten begin deze maand. De stijging van 20.000 naar 21.000 punten voltrok in een zeer korte periode van ruwweg een maand. Dit is de tweede snelste stijging in de geschiedenis van de NYSE. Volgende week maakt de Federal Reserve bekend of het de rente gaat verhogen. Een verhoging van de rente kan betekenen dat de rally een steuntje krijgt om nieuwe hoogterecords te breken. Het ontbreken van een renteverhoging impliceert aan de andere kant dat de Federal Reserve onzeker is over het beleid van Trump en liever afwacht op de consequenties van de nieuwe maatregelen die de regering Trump zal nemen. Toch zijn veel investeerders en analisten het eens dat een nieuwe renteverhoging in de huidige omstandigheden noodzakelijk is om oververhitting van de Amerikaanse economie te voorkomen.

Er is ook geen excuus voor de FED om de rente dit keer niet te verhogen. De inflatie is 2% of iets hoger, de werkloosheid is beneden 5% voor meerdere kwartalen achter elkaar en het nationale nominale BNP is verhoogd. “Normaal zijn investeerders sceptisch over eventuele aankondigingen van de FED maar dit keer prijzen de markten een aankondiging aan als een belofte. Het is nu alsof de FED de markten beïnvloed dan andersom”, aldus Jeffrey Gundlach, CEO van Gundlach Capital. De FED is nu beland in een sequentie van opeenvolgende renteverhogingen en de verwachting is op steeds meer renteverhogingen totdat er iets breekt. De definitie van breken is in dit geval een nieuwe recessie en daar lijk voorlopig nog geen zicht op. Momenteel prijst de markt een kans van 82% voor een renteverhoging deze maand.

Sinds afgelopen maandag verkeren de beurzen, in het bijzonder de VS, in een pauze nadat de psychologische grens van 21.000 punten op de Dow Jones Index werd verbroken. Volgens Chris Johnson, directeur van onderzoek bij JK Investment Group, is een ‘pull-back’ op de beurzen welkom. Winsten kunnen worden verzilverd waardoor een kleine dip best aannemelijk is. “De laatste fase van een lange rally als deze is acceptatie, en dat is waar we ons nu in bevinden. De volgende fase is optimisme en daar zijn we nog niet dus voorzichtigheid is aangeraden”. Tevens hebben we gezien dat bedrijven goede kwartaalcijfers hebben getoond in meerdere sectoren. Economie trekt aan en dat betekent meer winstgevendheid voor deze bedrijven. In de huidige fase van de rally geven investeerders aan dat het nog steeds een goed moment is om aandelen te kopen. Zolang de economie verder ontwikkeld en de werkloosheid laag blijft en het optimisme heerst, mede gesteund door de FED, zal de rally voortborduren.

Hoewel het in de VS bijzonder goed gaat is er altijd nog onzekerheid op het Europees gedeelte van de beurzen. Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië houden dit jaar verkiezingen. Het oplaaiende populisme in Europa is een gevaar voor de toekomst van de Europese Unie. De verkiezingen zullen dan ook zonder twijfel invloed uitoefenen op de Europese beurzen en als gevolg ook de Amerikaanse beurzen beïnvloeden. Investeerders zullen rekening moeten houden met het sentiment in Europa. De Brexit heeft vooralsnog niet tot zware economische consequenties geleidt maar de formele procedures zijn dan ook niet echt van start gegaan. De gevolgen van Brexit voor het Verenigd Koninkrijk zou best eens een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van Europa op economisch gebied.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

1 Comment

  1. Waarom is de dollar toch gedaald vandaag (15maart) terwijl er renteverhoging was beslist door de FED?
    De dollar moet toch juist stijgen….?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register