shopify site analytics

Share This Post

Blog

Zelfbeheersing een must in CFD trading

Het is alsof er voor sommige mensen een vloek rust waardoor ze telkens verliezen met CFD trading. Voor de beginnende trader is het meestal het temperament en de persoonlijkheid die reden is voor het verliezen van bijna alle posities. Het is dan zeker moeilijk om je emoties onder controle te houden wanneer het misgaat en je hoger gaat inzetten om het verloren bedrag terug te winnen. Meer dan de helft van alle beginnende traders gaan hiermee de mist in. Om zulke consequenties het hoofd te bieden hebben we voor jou de nodige tips om op een verantwoorde manier posities te openen in CFD trading.

Succesvolle traders zijn vaak mindsettraders

Traden met de juiste mindset is wat we in het begin willen geven. Trendtraden kan zeer lucratief zijn, maar vraagt ook veel van de beginnende trader. Psychologisch gezien is dit een van de zwaarste vormen van traden. Om grote winsten te behalen moet je zelfs regelmatig een mooie winst (gedeeltelijk) laten lopen. Dat voelt soms bijzonder onnatuurlijk. Daar moet je tegen kunnen wapenen. Wie zonder psychologisch pantser het strijdtoneel betreedt, wacht een roemloze aftocht. Succesvol zijn betekent doorgaan waar andere afhaken, vasthouden aan je eigen regels, niets verwachten, je niet laten beïnvloeden door vorige trades. Om zo ver te komen, hebben moet je een aantal mentale vaardigheden eigen maken. Het ‘masteren van de mindset’ noemen we dat. Als dat lukt, word je meester over je brein en je emoties. Dat is volgens ons de enige manier om succesvol te worden in dit mooie spel waar de kansen voor het oprapen liggen. Je mindset bepaalt of je die kansen pakt, of laat liggen.

Consistentie van aanpak

Wanneer je van tevoren je manier van aanpak definieert kan je op basis van die aanpak consistent traden zonder je te laten beïnvloeden van positieve of negatieve trades die je plaatst. Als je een verlies pakt ga je piekeren over het verloren geld en besluit je bijna uit reflex door met een hoger bedrag in te zetten om het verloren geld terug te winnen. In de meeste gevallen keert de markt jou de rug toe en ben je de inzet nogmaals kwijt. Ook wanneer het allemaal heel goed gaat is het zaak om rustig te blijven en jezelf niet al teveel op te winden over de winsten die je hebt behaald. Handel altijd met een principe. Doe desnoods berekeningen over je doelen en leg alles vast in percentages zodat het in verhoudingen gelijk blijft. Een vuistregel is dat je een trade opent van 2,5% – 3,0% van je startkapitaal. Zo heb je genoeg over als je de trade met verlies moet sluiten en hoef je niet druk te maken over een potentieel verlies omdat je daar snel van bovenop kom. Als je startkapitaal blijft groeien met elke positieve trade groeit de grootte van je trade automatisch mee omdat je handelt op basis van percentages. Een redelijke startkapitaal is ook belangrijk als je op de langere termijn wilt traden. Met een kleine startkapitaal is de kans iets groter dat je uit het spel ligt.

traden met bergen aan winst

Een ander belangrijke strategie waarin consistentie een belangrijke rol speelt is het incalculeren van je risico’s voordat je een trade opent. Stel van tevoren vast hoeveel euro winst je wilt maken op je trade en hoeveel verlies. Laten we een voorbeeld nemen. Over het algemeen als beginnende trader kan je uitgaan dat 1 op de 4 posities die je opent positief eindigen. Dat is dus 25% van de trades die je plaatst. Als je als doel stelt om per trade 300 euro winst te behalen en het verlies op maximaal 100 euro te stellen draai je break even. Je hebt drie trades met verlies afgesloten van 100 euro, dat is 3 x 100 = 300 euro verlies in totaal. Maar je hebt een trade met winst afgesloten van 300 euro zoals ingesteld. 300 – 300 = 0 euro, je hebt geen netto winst maar ook geen verlies. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg daarom altijd dat je over het geheel altijd netto winst behaald over alle trades die je plaatst. Je zou bijvoorbeeld je verlies al kunnen nemen bij 50 euro zodat je dan maximaal 3 x 50 = 150 euro verlies maakt en door de trade met 300 euro winst heb je 300 – 150 = 150 euro netto winst behaald. Ik denk dat je doorhebt wat we bedoelen.

Verlies nooit je doel uit het oog en blijf met consistentie en vanuit een principe te traden. Zo kun je een flink inkomen genereren en kan je binnen de kortste keren je mooiste dromen waar maken.

Onze tips: klik om je gratis aan te melden

  • Plus 500: handelen in aandelen, grondstoffen en indexfondsen
  • Markets.comgeavanceerde tools & gratis demoaccount
  • iFOREX: gratis handelssignalen en trainingen op loactie

Share This Post

1 Comment

  1. En zo is het ^!^ Over geld moet je over nadenken, niet bij voelen!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register