shopify site analytics

Share This Post

Blog

Waarom is sparen zo moeilijk?

Ondanks een ontwikkelende economie hebben veel mensen moeite met sparen. Een schokkende aantal volwassenen hebben minder dan 1000 euro op hun spaarrekening, zelfs wanneer zij meer dan 150.000 euro per jaar verdienen.

Hoewel mensen met verschillende inkomens bepaalde obstakels hebben wat betreft het sparen van geld blijkt uit een survey waar 7000 mensen aan hebben deelgenomen dat het sparen van geld op de spaarrekening gewoonweg niet lukt. Zelfs onder de rijken ontkom je niet aan dit fenomeen. Als je toch al zoveel verdiend, waarom worstel je dan überhaupt?

Hoewel het onderzoek in de VS is gedaan zijn er veel overeenkomsten met de situatie in Nederland. Van de inkomens met minder dan 25000 euro heeft 38% 0 euro gespaard en 35% minder dan 1000 euro. Onder de inkomens van 100.000 tot 149.999 euro heeft 18% 0 euro gespaard en 26% minder dan 1000 euro. Voor inkomens met meer dan 150.000 euro of meer daalt het aantal aanzienlijk naar 6% en 23% respectievelijk.

Belangrijk om aan te merken is dat de survey niet aan de respondenten vroeg of ze op een andere manier dan een spaarrekening hebben gespaard. Het zou best kunnen dat veel respondenten hun spaargeld geparkeerd hebben op een broker account om te profiteren van de beurs. Het moge wel duidelijk zijn dat Amerikanen de slechte spaarders zijn in de ontwikkelde wereld.

Studenten bouwen ook meer schuld op

Ook de studentenschuld is aanzienlijk hoog in de VS. Ook in Nederland is het aantal studenten met een hoog studieschuld best hoog. Ruim 15.000 studenten kampen met een studieschuld van 50.000 euro of meer. Door het in september ingevoerde nieuwe leenstelsel zal de torenhoge studieschuld zonder twijfel toenemen. Dit blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van cijfers van DUO. Met het vervallen van de basisbeurs scheelt thuiswonende studenten over de gehele studieduur gemiddeld 5000 euro en uitwonende studenten zo’n 13.000 euro. Als studenten dit bedrag volledig zouden lenen, zou de studieschuld gemiddeld zo’n 9000 euro hoger uitkomen. Het zijn de ouders die in dit soort gevallen de studenten moeten bijstaan om de kosten van studenten te dekken.

Technologische ontwikkelingen maken uitgeven makkelijker

Er is veel geschreven over app die mensen helpen om hun uitgaven te tracken en hun financiële situatie bij te houden. Maar technologie zorgt er tevens ook voor dat mensen makkelijker geld uitgeven. Terwijl bedrijven elkaar kapot concurreren voor het winnen van klantloyaliteit hebben zij betalingsmogelijkheden simpel gemaakt zoals het versturen van bedragen via Facebook Messenger of het praten met het virtuele assistent van Apple, Siri zonder een knop aan te raken.betalen-met-messenger

“De kwestie is dat mensen eerst uitgeven voordat zij besluiten om te sparen”, zegt Brandon Hayes, een financieel adviseur en vice president bij OXYGen Financial, financieel instituut in Georgia.

Abonnementen zoals muziekdiensten waaronder Spotify, iTunes en video streaming abonnementen waaronder Netflix en HBO en online voedsel retailers zoals HelloFresh die ook met abonnementen werken, maken het voor mensen moeilijk om te sparen. Die abonnementen stapelen op en resulteren in een redelijk hoog vast bedrag per maand. Het opzeggen van dergelijke diensten is moeilijk. Je vergeet de abonnement simpelweg op te zeggen omdat je vergeten bent dat je ervoor maandelijks betaald of dat je ervoor hebt ingeschreven.

En natuurlijk om niet te vergeten kan je pronken met al je aankopen op Facebook en Instagram; bijna 40% van alle volwassenen met een sociale media account zeggen dat ze andere mensen zien waar ze hun aankopen of vakantiebestemmingen met hun sociale netwerk delen. Dit moedigt andere mensen aan om ook dergelijke producten of vakantiebestemmingen te boeken, volgens een survey van de American Institute of Certified Public Accountants.instagram-explore

Onze tips: klik om je gratis aan te melden

  • Plus 500: handelen in aandelen, grondstoffen en indexfondsen
  • Markets.comgeavanceerde tools & gratis demoaccount
  • Xtrade: Nieuwe en heel uitgebreid!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register