shopify site analytics

Voordeel van een hefboom

De voordeel van de hefboom is zonder twijfel het meest belangrijke en aantrekkelijk factor van CFD trading. De hefboom heeft de kracht om je transactie grootte te vergroten tot zeer hoge niveau’s zodat jij als belegger grotere winsten kunt boeken met kleinere bedragen. Dit betekent dat jouw ingelegde geld efficiënter is dan normaal en een veel groter rendement boekt dan wat de meeste investeerders met reguliere beleggingen boeken.

De hefboom werkt door een soort lening aan te gaan met de broker. Zodra jij als belegger een account opent ga je automatisch een soort lening aan met de broker, je hoeft dus niet apart een aanvraag te doen voor een lening. Elke keer als jij een trade opent is de lening automatisch verleend zodat jij met je ingelegde geld voor een veel groter bedrag kunt handelen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan met een ratio van 1:20 zodat je voor elke 1 euro inleg in principe 20 euro handelt.

Dit staat gelijk aan een margin eis van 5%. Dus voor elke trade die jij opent moet jij 5% van die transactie zelf financieren maar dan 100% van de winsten uit de transactie zelf profiteren.

Neem het volgende voorbeeld. Je ziet een CFD in bedrijf X die je ligt. Met een sterke overtuiging geloof je dat bedrijf X in waarde zal toenemen. Je beslist een CFD in dit bedrijf te kopen, je opent dus een Long positie. Je legt 100 euro in deze positie bij een koersprijs van 1 dollar. Met je inleg van 100 euro heb je voor 2000 euro aan waarde een trade geopend (gekocht met slechts 5% van je kapitaal en 95% van je hefboom). Wanneer de waarde van het bedrijf X stijgt naar 1,50 dollar beslis jij om de trade te sluiten en je winsten te verzilveren.

De winst berekening gaat dan als volgt. ($1,50 x 2000) – ($1,00 x 2000) + $100. De winst proportie voor deze trade is $3000 – $2000 + $100= $1100. Dit is dan gedaan met slechts een investering van 100 euro! Dit is natuurlijk een geweldig rendement dat simpelweg door geen enkel ander financieel instrument wordt gehaald. Dit is wel een simpele analyse, in het echt zijn de scenario’s veel gecompliceerder en minder vlak. Maar het geeft wel een idee waarnaar het kan gaan met CFD trading.

Vergeet niet dat de hefboom een stille transactie is, het geld wordt geleend en bij het sluiten van de trade weer terugbetaald zonder enige input van de trader. Het enige moment wanneer jij erbij moet springen is wanneer het marginbedrag beneden de 5% valt. In dit soort gevallen zal de broker je posities liquideren of deze nou in verlies of winst staan.

Nadeel van een hefboom

Lost Password

Register