shopify site analytics

Share This Post

Forex

Vicieuze trading cirkels

[SIZE=”5″] Vicieuze trading cirkels
[SIZE=”3″] Als sinds mensenheugenis zijn wij als mensen geobsedeerd door de cirkel. De uitvinding van het wiel is ongetwijfeld de belangrijkste praktische toepassing, maar ook in de mystieke hoek speelt dit rondje zonder eind en zonder begin een grote rol. De Lord of the Rings saga is hier een mooi voorbeeld van. Toen ik afgelopen weekend met mijn neefje voor ongeveer de twintigste keer naar de dvd van The Lion King zat te kijken en Phil Collins weer over The circle of life hoorde zingen, dwaalden mijn gedachten af naar dit blog. Ook het traden bestaat volgens mij uit een aantal vicieuze cirkels.

Eerst een beschrijving van de cirkel waar 90% van de traders uiteindelijk in blijven hangen. De meeste traders starten enthousiast als ‘Newbee’ en schaffen al snel een tradingplatform aan met tradingbots, EA’s en alle andere toeters en bellen. Dit gaat vaak een tijdje goed, totdat de ommekeer komt en de successen verschrompelen als een rozijn. De volgende fase, gaan de emoties opspelen en slaat de paniek toe. Dit uit zich in emotioneel handelen en ook vaak in scalping (raar, maar toch echt waar)

Na enige tijd bezinning, al dan niet veroorzaakt door een opgeblazen account, start de volgende fase. De trader gaat zoeken naar nieuwe systemen, guru’s en strategieën. Helaas is het succes hiermee ook vaak van korte duur. De verdiensten lopen terug en misschien nog wel harder dan de eerste keer. De paniek slaat vervolgens weer toe, maar gelukkig heeft de trader in deze fase vaak door de toegenomen ervaring iets meer inzicht in zijn psyche en weet het hierdoor aardig te beheersen. Het eindresultaat is echter wel weer hetzelfde. Een opgeblazen account en een gefrustreerde trader die, of het bijltje erbij neer gooit , of weer terug bij af is.

Door schade en schande wijs geworden slaat de trader die bij de 10% survivors hoort aan het lezen en studeren en ontdekt tijdens het lezen van Douglas dat het traden voor 80% uit mentaal en emotioneel handelen bestaat en voor de resterende 20% uit zijn systeem en methodiek. Gann, (die van de “Circle of 360”) zegt hierover; “Een tandarts moet vier jaar studeren voordat hij zijn eerste patient mag helpen. Traders denken vaak met enkele weken de heilige graal gevonden te hebben en volledige te zijn opgeleid. Zou jij je gebit laten behandelen door een tandarts die pas een paar weken met de theorie bezig is?”

De doorzetter doorbreekt uiteindlijk de eerste cirkel belandt in de volgende. Psychologie (mentaal handelen), nogmaals psychologie (emotioneel handelen), het vinden van een goed werkend systeem en slimme strategie. Hierna volgen de verdiensten, maar ook in deze cirkel komt hieraan een eind. Verschil is echter dat de traders nu weer kunnen terugvallen op de psychologie (omgaan met verlies) psychologie (mentaal handelen), nogmaals psychologie (emotioneel handelen), met als uiteindelijk gevolg dat bij iedere keer dat deze cirkel wordt genomen de verdiensten meer toenemen en dus de vicieuze cirkel langzaam maar zeker verandert in een opgaande spiraal.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register