shopify site analytics

Share This Post

Forex

Under Pressure

De Britse rockgroep Queen zong hier in 1981 samen met David Bowie al een hitsingle over die zowel in Nederland als in de UK de nummer 1-positie in de hitlijsten veroverde. Dit blog gaat over de verschillend soorten druk die traders kunnen ervaren.


De druk van traden met echt geld
Dit is een druk die iedere (beginnend) trader zal herkennen. Op een demo account worden grootte successen geboekt en het advies van de ervaren traders om dit minimaal een half jaar te doen, wordt al na enkele geslaagde trades op de demo account in de wind geslagen. Zo moeilijk kan het dan toch niet zijn,……. totdat het spaargeld overmoedig op een live account wordt gestort. Zelfs al zijn de resultaten gelijk aan die van de demo, is de druk die wordt ervaren enorm. Het traden met echt óf nep geld maakt een heel verschil, hoe klein het bedrag op de live account ook is.
De druk van traden met echt geld wordt nog vele malen groter indien de trader zijn familie, vrienden en kennissen heeft weten te overtuigen dat hij de heilige graal heeft gevonden en het geld dat zij hiervoor over hebben makkelijk kan laten groeien. De Engelse traders term hiervoor is niet voor niets ‘scared money’.

De druk van de noodzaak om te slagen
Veel van de traders die uiteindelijk niet slagen hebben na een reeks van geslaagde trades hun baan opgezegd en zijn zich volledig aan het traden gaan wijden. Doordat het vangnet van een maandelijks vast salaris en betaalde premies voor (sociale)verzekeringen wegvalt, ontstaat de noodzaak om te slagen. Bijkomend geeft een ‘eigen zaak’ veel vrijheid en sommigen kunnen hier dan ook niet goed mee omgaan. Anderen beheersen de discipline hiervoor wel, maar slaan juist door naar de andere kant en volgen de koersen en grafieken van tick tot tick. Dit leidt weer vaak tot ‘overtrading’, een andere traders valkuil. Als je iedere ochtend wakker wordt met de gedachte dat je die dag MOET verdienen om simpelweg in je levensonderhoud te kunnen voorzien en aan je financiële verplichtingen moet voldoen is de druk enorm. Zelfs de meest ervaren en gedisciplineerde traders hebben vaak moeite met deze druk.

De V-Vorm van de koers
De druk die hiermee wordt bedoeld is de druk die ontstaat als de prijs keert. Vooral op de Renko grafiek is het keren van de trend in de V-vorm goed zichtbaar. Sommige traders raken letterlijk in paniek als de prijs plotseling keert naar aan leiding van nieuws of een economische data release. Op You tube zijn hier hele leuke, maar ook schrijnende, filmpjes van te bekijken.

Het antwoord
Traders die er in slagen om consistent succesvol te zijn, blijken vaak een manier te hebben gevonden om met deze druk om te kunnen gaan. Zij bezitten over voldoende ervaring en theoretische achtergrond, vaak door het uitbouwen van een kleine account tot aanzienlijk en hebben het money management zo goed onder de knie dat zij zowat emotieloos kunnen traden. Door de toepassing van money en risicomanagement zijn zij gewend aan de druk. Hiernaast hebben zij een plan B voor hun inkomsten te hebben waarop ze kunnen terugvallen.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer…….

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register