shopify site analytics

Share This Post

Turkije

Turkse beurs onderuit na couppoging

Na de mislukte couppoging van het leger, afgelopen vrijdagavond, is maandagochtend de Turkse aandelenbeurs in Istanbul met 5,1 procent gedaald. De beurs opende vanochtend 2,5 procent lager en zo’n grote daling is sinds augustus 2015 niet meer voorgekomen.

De Turske Lira is als gevolg van deze couppoging gezakt met 5 procent ten op zichtte van de Amerikaanse dollar. De schade is inmiddels al weer voor de helft ingehaald en 1 lira brengt nu 0,34 dollar op. Ten tijde van de couppoging stond de lira op 0,32 dollar.

Stijgende economie

Nog net voor de couppoging sloot de Turkse beurs 0,3% hoger, waarmee de totale winst dit jaar 15 procent bedraagt. Naast de positieve ontwikkelingen op de Turske beurs is de lira ook gegroeid mede door de herstelde banden van Turkije met Israël en Rusland en door speculatie dat de rentes laag blijven.

Buitenlands kapitaal hard nodig

Hoewel het voor de couppoging Turkije goed af ging is het nu weer onrustig. Daarnaast was het langer onrustig door de oorlog in Syrië en het terreurgeweld in eigen land. Daarnaast is Turkije sterk afhankelijk van buitenlands kapitaal die het gat in het tekort op de lopende rekeningen moet vullen. Turkije kampt momenteel met een tekort van 4,5 procent BBP, het op twee na hoogste begrotingstekort van alle G20-landen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register

Advertisment ad adsense adlogger