shopify site analytics

Share This Post

Forex

Trend, Steun en Weerstand

[SIZE=”6″] Trend, Steun en Weerstand
[SIZE=”3″] Voor vele traders zijn het bepalen van de trend en de niveaus van steun en weerstand ongetwijfeld de belangrijkste zaken bij het traden. Voor mijzelf geldt dit in ieder geval. Pas als ik deze zaken helder heb, ga ik verder met het voorbereiden van een trade.

[SIZE=”4″] De trend

[SIZE=”3″] Voor de meer ervaren traders is dit wellicht gesneden koek, maar het kan volgens mij nooit kwaad om dingen eens te herhalen. Een trend is de interactie tussen de markt en kun je definiëren door een serie van hoogste hoog en hogere laag in een uptrend en een serie van lagere laag en laagste laag in een downtrend. Vraag is natuurlijk, hoeveel candles je neemt en op welk timeframe. Kun je bijvoorbeeld bij twintig dalende candles op een timeframe van één minuut spreken van een trend? Of zijn twee stijgende candles op een timeframe van een week een trend? De meest gebruikte timeframes voor het bepalen van de trend zijn de wekelijkse en dagelijkse (daily) timeframes, maar op ieder timeframe kun je met een beetje moeite de trend herkennen. Het is maar net met welk timeframe je gewend bent te werken of waar je je het meest prettig bij voelt. Een andere populaire methode om de trend te identificeren is het gebruik van de Heikin-Ashi candles. Dit zijn candles die op een andere wijze zijn berekend en die daardoor een beter beeld van het verloop van de trend geven. In een later blog zal ik uitgebreid op Heikin-Ashi terug komen. De meeste charting programma’s hebben de mogelijkheid om trendlijnen op je grafieken te tekenen en de Heikin-Ashi candles te tonen. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk de trend visualiseren. De kunst van het traden is om het keren van de trend te kunnen herkennen wanneer deze wordt gebroken.

[SIZE=”4″] Steun en weerstand

[SIZE=”3″] Wanneer ik de trend eenmaal heb bepaald, is het de beurt aan de steun en weerstand lijnen, de zogenaamde horizontale niveaus. Het steun niveau wordt bepaald doordat de kopers de prijs op dat moment laag genoeg vinden om te kopen, terwijl de verkopers het erover eens zijn dat zij voor een lagere prijs niet meer verkopen. De prijs beweegt vanaf dat moment vaak zijwaarts en keert steeds weer terug op het steun niveau. Kopers gebruiken het steun niveau dan telkens weer om te kopen. Het steun niveau kan dus ook als het trefpunt van vraag en aanbod worden gezien.
Het weerstand niveau is het tegenovergestelde, Het is een hoger gelegen punt met een prijs waar het voor de kopers niet echt aantrekkelijk meer is om te kopen, maar waar zij juist aan verkopen en winstnemen denken. Meestal zie je na verloop van tijd dat het steun niveau, het niveau van weerstand wordt en het niveau van weerstand wordt het steun niveau. Dit is trouwens één van de kenmerken van de technische analyse. De horizontale niveaus worden op de grafiek getekend door minimaal twee keer de laagste/laag of hoogste hoog te verbinden echter hoe meer van deze punten met elkaar verbonden kunnen worden, hoe sterker het niveau.
Ook de voortschrijdende gemiddelden (EMA, SMA, TEMA e.d.) worden vaak gebruikt om steun en weerstand niveaus te bepalen. Dit noemt men een dynamisch steun of weerstand niveau. Hierbij dien je wel in de gaten te houden dat er samenvloeiing van signalen (confluence) moet zijn en niet enkel het voortschrijdend gemiddelde wordt gebruikt als steun/weerstand niveau.

De grote spelers in de markt maken op ieder timeframe veelvuldig gebruik om de niveaus te manipuleren. Dit wordt stophunting genoemd. Het zijn altijd deze grote jongens die met hun mega orders de beweging, de volatiliteit in de markt veroorzaken. Om deze reden is het voor de kleine trader altijd verstandig om een bevestiging van het signaal en/of het keren van de trend af te wachten. Anders wordt je trade simpelweg uitgestopt, waarna de koers weer de goede richting op gaat. Steun en weerstand niveaus kom je in het jargon van het traden onder vele verschillende namen tegen. Men spreekt dan over orderflow, vraag en aanbod, koop of verkoop zones, consolidation areas, accumulation areas (aankoopzones), reële prijs gebieden, ranges, zijwaartse gebieden en noem verder maar op. Laat je hier niet door van de wijs brengen, men bedoeld overal hetzelfde.

De zogenaamde leidende niveaus, of trading range, bepaal ik op de weekgrafiek, waarna ik m’n trades voorbereid en plaats op de dagelijkse en 4 uurs grafiek. Tussen de leidende niveaus, die vaak verder uit elkaar liggen teken ik weleens Fibonacci niveaus in de richting van de trend. Dit geeft mij een goed overzicht van eventuele keerpunten. Wanneer deze punten, of een leidend niveau, worden bevestigd door één van mijn favoriete setups, maak ik de trade waarbij ik het doel (Target of Take Profit) vaak zet op een tegenovergesteld leidend niveau. Welke methode of systeem je echter gebruikt, de werking van horizontale niveaus blijft altijd hetzelfde. Een steun of weerstand zal de koers altijd iets stremmen en trachten te voorkomen dat de koers zijn huidige richting vervolgt

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register