shopify site analytics

Share This Post

Forex

Traden en de vier leerstadia van maslow

[SIZE=”5″] Traden en de vier leerstadia van Maslow
[SIZE=”4″] Iedereen die weleens met management of leidinggeven te maken heeft gehad, heeft bewust of onbewust kennis gemaakt van de behoefte piramide van Abraham Maslow.

Maslow (1908- 1970) was in de jaren ’60 de grondlegger van de humanistische psychologie. Een minder bekend onderdeel van deze ‘ [I] Third Force Psychology’’ [/I] is een indeling in vier leerstadia. Dit blog gaat over de vertaling van de vier leerstadia van Maslow, die ook wel de vier bewustwordingsfases worden genoemd, naar het traden.

Fase 1: Onbewust-onbekwaam:
In deze eerste fase als trader zijn we onbewust en onbekwaam. Door een reclame of door het surfen op het internet en een toevallige hit ben je terecht gekomen in de wereld van het traden. Als je dan de succesverhalen leest, weet je het al snel zeker. Ik ga van het traden mijn beroep maken, Op je onlangs geopende demo vliegen de virtuele winsten je om de oren en als het dan zo makkelijk is om miljonair te worden, dan wil jij dit ook. Hoe precies en wat, dat weet je nog lang niet, het feit dat je dit nog niet beseft, maakt je onbewust-onbekwaam.

Fase 2: Bewust onbekwaam
Nadat je voorzichtig een live rekening hebt geopend en een aantal keren ‘nat’ bent gegaan deze fase zul je beseffen dat er meer nodig is. Je wordt je bewust van het feit dat je onbekwaam bent en je hebt nog geen manier gevonden om consistent winst te maken, sterker nog, je verliezen lopen steeds hoger op. In deze fase gooien de meeste newbees de handdoek in de ring, terwijl voor de overige de zoektocht naar de heilige graal start die alle traders zullen herkennen. Dit is dan ook de fase waarin je na iedere mislukte trade op zoek gaat naar een heel nieuw systeem of je gaat sleutelen aan je huidige systeem. Je ontdekt de honderden indicatoren, maar gebruikt er niet één lang genoeg om met het gebruik vertrouwd te worden. De robots, EA’’s en tradingplatforms wisselen elkaar in deze fase ook veelvuldig af. Dan het meest irritante van deze fase. Je leest op het internet het ene succesverhaal na het andere en ook op de forums krijg je van je trading vrienden altijd meer verslag van goede dan van slechte trades. Je begrijpt maar niet waarom hen wel lukt, wat jij ook zo graag zou willen. Je bent je dus bewust dat je nog onbekwaam bent.

Fase 3: bewust bekwaam
In de derde fase word je je bewust van je mogelijkheden als trader, je krijgt door wat voor soort trader je bent en wilt zijn. Je weet dat er als trader goed geld te verdienen is. Hoewel je goed bedoeld advies nog regelmatig naast je neer legt om vervolgens toch nog maar eens een nieuw systeem te proberen, ben je al wel in staat om uit de verschillende tips, indicatoren en systemen te filteren wat bij jouw stijl van traden past. Langzaam maar zeker wordt je ervan bewust dat niet het systeem het verschil maakt, maar dat je dit zelf bent. In deze fase begin je ook boeken te lezen die over de psychologie van het traden gaan in plaats van louter over trading systemen. Het traden zelf gaat steeds beter. Als mechanisch trader doe je wat je systeem je opdraagt en heb je redelijk inzicht in de bewegingen van de markt. Je neemt verliezen net zo makkelijk als de winst. Je realiseert je dat het traden neer komt op slechts één ding. Het met ijzeren discipline mechanisch toepassen van je systeem gecombineerd met strak money management voor een consistente equity curve.

Fase 4: onbewust bekwaam
Je bent als trader lekker bezig. Bijna als op de automatische pilot weet je consistent winst te maken. Je vindt het vanzelfsprekend dat je niet iedere trade wint, maar dat je toch door een goede risico rendement verhouding en compounding interest in staat bent de stijgende lijn vast te houden. Je hebt een naam opgebouwd onder de collega traders en je deelt graag je kennis van zaken met iedereen die er maar oren naar heeft, terwijl je weet dat de meeste nooit fase drie zullen bereiken. De passie, het traden waar je zo enthousiast aan begon is nu gewoon werk geworden en soms zelfs een beetje saai werk. Je weet hoe het spel gespeeld wordt en de ideale situatie is bereikt.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register