shopify site analytics

Wel eens beetje vreemd….

Home Forums Plus500 Forum Plus500 Algemeen Wel eens beetje vreemd….

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #163702
  Nieuw
  Bijdrager

  Beste mensen,

  Vorige week weer eens begonnen met aandelen bij plus 500.
  Eerste maar eens rustig beginnen. Gekocht….
  Apple
  Ahold
  Us-tech
  Asml
  Asm
  Wereldhave
  Nu staat dit allemaal een paar procent lager, maar mijn verlies is meer dan 50% van mijn initiële inleg?
  Ze vragen nu om bij te storten?

  Dit ruikt naar …..

  +500

  #163705
  Admin
  Sleutelbeheerder

  Hoi Nieuw,

  Als al je aandelen een paar procenten lager staan en je verlies is meer dan 50% van je initiele inleg wordt er gevraagd om bij te storten om je posities open te houden. Dit heet de margin call. Er is namelijk een vereiste van 20% van je margin om je openstaande posities open te houden. Mocht het onder de 20% duiken bestaat er de gevaar dat al je posities geliquideerd worden (ook als deze in de winst staan) om verdere verliezen te voorkomen. Als jij gelooft dat de gekochte aandelen echt zullen stijgen raad ik je aan om bij te storten, want anders raak jij je intiele belegging kwijt en dat is best zonde.

  Persoonlijk heb ik ook een aantal keren moeten bijstorten om mijn posities open te houden. Mocht je dit niet doen raak je alles kwijt terwijl de aandelen de volgende dag weer een ruime plus noteren maar het geld was inmiddels weg en heb je achteraf dikke spijt.

  #163707
  Nieuw
  Bijdrager

  Hoi Admin,

  Mooi verhaal Admin, maar als ik een aandeel koop van 100 euro, het daalt een paar procent, hoe kan mijn verlies dan 52 euro zijn?

  #163709
  Admin
  Sleutelbeheerder

  Hoi Nieuw,

  Dit komt uiteraard omdat je handelt met een hefboom. De hefboom verschilt per productcategorie. Bij forex is dit 1:200 terwijl bij aandelen is dit 1:10.

  Laten we een voorbeeld pakken. Aandeel Facebook.

  Je kunt minimaal een positie openen in aandeel Facebook met 20 aandelen. Dit vereist een marge van 241 euro. Met dit bedrag kan je beleggen in aandelen Facebook ter waarde van 2414 euro. Wanneer je aandelen dus 2% dalen dan is dit al meteen 48,28 euro verlies. Met 100 euro aan aandelen heb je dus in principe een belegging ter waarde van 1000 euro. Het verlies in procentpunten wordt over dit bedrag berekend en niet over de initiële inleg van 100 euro. Dus als je een verlies hebt van 52 euro betekent dit dat je 5,2% verlies hebt over de 1000 euro aan aandelen. Maar je belegging bestaat helemaal niet uit 1000 euro, maar uit 100 euro. Vandaar dat het lijkt dat je snel veel verlies lijkt te boeken. Omgekeerd maak je natuurlijk met enkele procenten veel winst over je initiele belegging. Zo werkt beleggen in CFD’s nu eenmaal. Je moet altijd rekening houden met de hefboom.

  Wil jij verlies beperken kan je altijd nog een stop-loss niveau instellen. Zo weet je zeker dat je niet meer verliest dan wat je eerder hebt aangegeven.

  #163710
  Nieuw
  Bijdrager

  Dank voor de heldere uitleg.
  10x hefboom!
  Veel verliezen, of veel winnen.
  Ik begin het te snappen.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Lost Password

Register