shopify site analytics

Tekenen we straks zelf het financiële landschap?

Home Forums Cryptomunten Cryptomunten Beginners Bitcoins algemeen Tekenen we straks zelf het financiële landschap?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #87002

  Tekenen we straks zelf het financiële landschap?
  Het financiële landschap veranderd voortdurend, maar nooit waren we zo dichtbij zelfstandigheid als nu. Met de komst van Bitcoin in 2009 zien we een hoop veranderingen. Hoewel niet iedere verandering direct in verband staat met de komst van Bitcoin, kunnen we wel zien dat banken en overheden zich anders bezighouden met geld. En niet alleen met geld, maar ook met handelswaar. Handelsverdragen worden verscherpt en versoepelt, creditcard fees worden lager en banken interesseren zich in de technologie Á¡chter Bitcoin, de blockchain.

  Decentralisatie
  Decentralisatie is niet in iedere sector een gewenste term. Zo zien we in de zorg een hoop nadelige gevolgen voor de economie. Veel banen gaan verloren doordat er minder geld beschikbaar wordt gesteld voor de zorg en gemeentes zelf mogen kiezen waar ze zorg inkopen. In de financiële sector zou het echter een uitkomst zijn. Meer transparantie, minder kosten en goedkoper (zo niet gratis) bankieren. Daarnaast biedt een gedecentraliseerd bankwezen meer veiligheid en is het minder gevoelig voor phishing en hacking.

  Nu hoor ik de mensen redelijk bekend met Bitcoin denken; “Veiliger? Minder hacken? Hoe zat dat dan met Mt. Gox en andere toko’s?”
  De blockchain zelf kan niet worden gehackt, dit wordt al jaren geprobeerd op talloze hackathons en dit zal met de komst van de quantum computer waarschijnlijk pas mogelijk zijn — hoewel er tegen die tijd dan ook weer nieuwe vorm van encryptie worden ontwikkeld om de quantum-krachten te weren. Voordat we verder afdwalen zal ik wat meer uitleggen over een belangrijk misverstand.

  Decentraal betekent dat er niet ëën centrale partij of organisatie in handen is van jouw geld. Echter, als je je geld online op een beurs of een online portemonnee bewaard, in het geval van Mt. Gox waren het Bitcoins, sla je deze op de servers van die beurs of portemonnee op. Dat betekent dat alle Bitcoins, van alle klanten van die organisatie gecentraliseerd zijn opgeslagen en dus kwetsbaar zijn voor diefstal. Vaak betreft het dan diefstal door iemand van het personeel en niet door een hacker van buitenaf. Zolang je jouw digitale geld toevertrouwt aan een centrale instantie en ze niet zelf beheert op je (virusvrije) computer kunnen ze vrij eenvoudig afhandig worden gemaakt.

  Decentralisatie is dus verstandiger ën veiliger wanneer iedereen zijn of haar geld zelf beheerd en er dus duizenden punten zijn die een eventuele hacker moet binnendringen om een (grote) slag te slaan.

  Eigen verantwoordelijkheid en geen bankgarantie
  Dit vinden mensen vaak spannend. Er is geen bankgarantie! Maar in principe is die er nu ook niet, bankgarantie betekent dat het geld dat je verliest wordt vergoed. Echter moet dat geld ergens vandaan komen en betaal je de rekening alsnog. Ook bij banken wordt zo nu en dan ook nog altijd flink gestolen en hoewel je hier zelf financieel niet heel veel van merkt is het natuurlijk niet de bedoeling dat dit mogelijk is. Wanneer we zelf ons financiële landschap tekenen en als gebruikers de touwtjes in handen nemen ontstaat er een soort marktbeweging. Iedereen heeft een eigen wil en iedereen heeft een eigen tempo of doel. Hierdoor ontstaat er een soort harmonie op de markt met voor- en nadelen. Een organische ontwikkeling van de open markt dat uiteindelijk de koers van de markt bepaald.

  Je hoeft elkaar niet te vertrouwen om een keuze te maken op die markt, je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen geld en je eigen computer. Zolang dat in orde is, is je geld veilig.

  Handelen met digitaal geld
  Bitcoin is verreweg de meest beruchte digitale valuta ter wereld. Er zijn er echter nog veel meer, elk met een eigen doel en een eigen harmonie. Zo probeert Dash (DASH) de volledig anonieme variant van Bitcoin (BTC) te worden (Bitcoin is inderdaad niet anoniem!) en zien we in Nederland dat Guldencoin (NLG) flink aan de weg timmert. De manier waarop deze munten worden verhandeld is vergelijkbaar met de Forex markt. Er zijn diverse pairings, maar de pairing met Bitcoin is verreweg het belangrijkste voor de meeste munten. Zo kun je bijvoorbeeld op de BTC/EUR en BTC/NLG markten handelen en zo meer Bitcoin, euro of Guldencoin verdienen.

  Er berust maar weinig regulering op het verhandelen van digitale valuta, maar daar zal de komende jaren wel enige verandering in komen. Op dit moment worden digitale valuta nog niet officieel als geld gezien en vallen ze momenteel nog onder dezelfde noemer als goud en zilver. Echter is het idee achter het gebruik van de blockchain en het gebruik van digitaal geld niet gebaseerd op een implementatie in de huidige wereld, maar gebaseerd op het maken van een nieuwe, transparante, renteloze en eerlijke wereld. Hoe we dat gaan realiseren hebben we als zijnde gebruikers zelf in de hand.

  Wil je op de hoogte blijven van het laatste bitcoin nieuws? Registreer je op onze website. Wil je nu direct meer over Bitcoins leren en lezen? Kijk in deze hoofdstukken over bitcoins op onze website

  +500

  #122465

  etorologo.jpg
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Lost Password

Register