shopify site analytics

Obligaties

Home Forums Beurs Effectenbeurs Obligaties

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #84461
  Erik
  Lid

  Op verzoek in een ander topic, hier een uiteenzetting over Obligaties.
  Ik zal proberen uit te leggen wat een Obligatie is, wat het doel van de uitgevende instelling is en hoe je er als belegger mee om kunt gaan.
  Misschien kan Armijn verder aanvullen wat zijn strategie of idee is bij het kopen van obligaties uitgegeven door banken, bijv zoals die van SNS Reaal waar hij het in het andere topic over had.

  Obligaties
  Een obligatie is niets meer dan een lening. Wij gaan naar de bank voor een lening, maar een bank zelf (of overheidsinstelling, of soms een andere onderneming) moeten geld lenen op de obligatiemarkt.

  Als jij zo’n obligatie koopt, doe je niets anders dan je geld uitlenen aan de uitgevende instelling. Aangezien jij nu geld levert, kun jij ook rente vragen. Het principe is dus niet zoveel anders dan een spaarrekening; je ‘parkeert’ je geld ergens en strijkt rente op per periode.
  Misschien is de vergelijking met een deposito beter, je zet je geld namelijk voor een vooraf bepaalde tijd vast. Dit omdat een land of een bank dat de obligatie verkoopt, met het geld betalingen of investeringen wil doen en er dus niet op zit te wachten dat jij halverwege de looptijd je geld terug komt vragen. Daar tegenover staat natuurlijk een hogere rente dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet.

  Bottom line: Obligaties zijn leningen aan iemand anders. Door jouw geld uit te lenen ontvang je een vaste rente.

  Staatsobligaties en rente
  Staatsobligaties zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Elk Europees land (behalve Noorwegen) heeft een begrotingstekort. Dit wordt door de EU toegestaan (met een maximum van 3% van het GDP dus, ook veelvuldig in het nieuws de laatste tijd) maar dat betekent niet dat dit gat niet gedicht hoeft te worden. De landen moeten dus ook geld ophalen op de obligatiemarkt en dat kan soms lastig zijn voor een land, als hun schuld ten opzichte van hun inkomen heel groot is.

  De rentepercentages verschillen dus heel erg per land.
  Hieronder een rijtje met de huidige rentes van een aantal Europese landen (op 12-06-2012)
  10-jarige Duitse staat: 1,30%
  10-jarige Franse staat: 2,54%
  10-jarige Italiaanse staat: 6,00%
  10-jarige Spaanse staat: 6,47%
  10-jarige Nederlandse staat: 1,83%
  10-jarige Belgische staat: 3,05%
  Bron: IEX

  Het verschil tussen wat Duitsland betaalt om geld op de obligatiemarkt te lenen en het percentage rente dat Spanje betaalt lijkt me duidelijk.
  Rentepercentages zijn evenredig met het risico.
  Dat wil zeggen, laag risico=lage rente (maar dus wel een hele veilige investering)
  Terwijl de hoge rente die Spanje moet betalen wijst op de onzekerheid in de Spaanse economie; hun schulden worden steeds groter en hun inkomsten kleiner. Investeerders zien een groter risico en vragen dus een hogere rente voordat ze hun geld uitlenen.

  Rentepercentages zijn dus een goede graadmeter voor de economische situatie van een land. Vandaar ook dat beurzen in heel Europa slecht reageren als de Spaanse of Italiaanse rente verder oploopt. Op een bepaald moment wordt de rente te hoog om realistisch gezien nog ooit afbetaald te kunnen worden. Op dit moment kan een land dus geen geld meer lenen en “valt het om”. 7% wordt gezien als de kritische grens, uit bovenstaande data blijkt dus dat markten zich niet voor niets zorgen maken over de situatie in Spanje want de rente nadert de 7 gevaarlijk dicht!

  Overigens is dit de rente van de 10-jarige leningen, er zijn ook 5-, 3- en 1-jarige leningen, die vanzelfsprekend een lagere rente hebben.

  Bottom line: Rente is afhankelijk van risico, hoe hoger het rendement hoe risicovoller de investering. Staatsrentes reflecteren de huidige financiële situatie in het land, omdat het land afhankelijk is van de obligatiemarkt.

  Obligaties voor de particuliere belegger
  Ik hoop dat het concept van obligaties een beetje duidelijk is: de uitgever heeft het geld nodig om betalingen of investeringen te doen, als jij hun dat geld leent krijg je rente en verdien je geld.

  Maar als je ziet hoe groot de staatsschulden in Europa zijn, zul je niet vreemd opkijken als een land niet echt zit te wachten op de particuliere belegger die 20-30k heeft te investeren. Vaak gaan staatsobligaties per veelvouden van 1000 (maar vaker richting de 10000) dus die worden voornamelijk ingekocht door grote financiële instellingen zoals Centrale Banken of normale banken. Banken hebben flinke klappen gekregen doordat ze veel investeerden in Griekse Staatsobligaties. Deze waren aantrekkelijk door de hoge rente, maar die reflecteerde een kleiner wordende kans dat ze hun geld ooit terug zouden krijgen. Nou lijkt een land altijd een veilige investering, maar Griekenland is toch echt omgevallen, dus weet waar je aan begint…

  Maar zoals ik al zei, zijn staatsleningen te groot (te duur) om je als private belegger mee te bemoeien. Gelukkig zijn er allerlei derivaten van staatsleningen waar je wel in kunt investeren. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk de Bund Future. Dit is een mandje met Duitse obligaties, dus niet alleen de 10-jarige staatsrente, maar ook dit reflecteert goed de huidige gezondheid van het land. (Let hier wel bij op dat de Bund Future een afgeleide is, deze is omgekeerd evenredig met de werkelijke rente; lagere rente=HOGERE Bund Future!)

  Er zijn Sprinters en Turbo’s verkrijgbaar die inspelen op de Bund Future, maar ook op Italiaanse, Franse of Amerikaanse rentes. Zoek goed uit waar je aan begint voordat je er in stapt, maar dit is dus een mogelijkheid voor de particuliere belegger om geld te verdienen met Obligaties.

  Je kunt ook direct obligaties van een kleinere instelling kopen, bijvoorbeeld van een bank. Banken moeten van Brussel hun kapitaalpositie versterken en moeten daardoor dus geld aantrekken. Banken bieden daarom dus obligaties aan, in bedragen die voor beleggers wel interessant zijn. Vaak wordt er vooraf gezegd dat een bank dit geld gaat gebruiken om zelf te beleggen; dit brengt een risico met zich mee en daarom is de rente wat hoger dan op een meerjaars deposito. (een meerjaars deposito wordt veelal gebruikt om jouw geld weer aan anderen uit te lenen, dit geeft minder risico en daardoor krijg jij dus ook minder rente)

  Dan zijn er nog allerlei constructies waar jij geld investeert in een bepaalde beleggingsportefeuille en daardoor een klein deel van de opbrengst kunt krijgen, bovenop de rente die je ontvangt voor je investering.

  Er zijn dus heel veel mogelijkheden, die per bank en per constructie verschillen. Verdiep je hier dus goed in voordat je instapt, maar op zich zijn dit goede en veilige investeringen voor meerdere jaren.

  Zoals ik al zei zijn er zoveel mogelijkheden dat ik ze niet allemaal kan benoemen of zelfs maar ken, dus misschien kan Armijn verder toelichten waarin hij precies geinvesteerd heeft.

  Ik hoop je enigszins van dienst geweest te zijn, als er nog meer vragen of onduidelijkheden zijn dan hoor ik het wel.

  +500

  #112237
  Armijn
  Lid

  Mooie uitleg Erik. Super dat je dit gedaan hebt.

  Ik handel zelf de laatste paar maanden voornamelijk in Perpetuele of te wel een eeuwigdurende obligaties. Ik had in het verleden hier een grote portefeuille van en krijg op jaarbasis ruim 6% rente. Tegenwoordig is het landschap van de Perpetuele obligaties behoorlijk veranderd en met meer risico. Mocht een bedrijf failliet gaan dan sta je met zo’n eeuwig durende obligatie niet voor aan (achtergestelde leningen). De obligatie keert periodiek een vaste rente vergoeding uit over de hoofdsom van de obligatie (het nominale bedrag) zonder dat de hoofdsom ooit wordt afgelost. Het kan wel soms zo zijn dat er een clausule in staat dat het toch op enig moment in de toekomst de hoofdsom alsnog afgelost kan worden.

  Je ziet dat veel van deze perpetuele obligaties ruim onder de 100% (van de nominale waarde staan). Vorige week heb ik nog SNS Perp obligaties opgepikt van 11% rente die 61% deden van de nomimale waarde en dus een effectief rendement geven van 18% op jaarbasis! Ook heb ik in mijn portefeuille nu AEGON Perpetuelen die mij een rendement van ruim 8% geven op jaarbasis. Als je hierin verdiept zal je zien dat hoe hoger het rendement hoe meer risico je loopt en andersom natuurlijk ook.

  Je kan dus speculeren op een koersstijging van het % van de nominale waarde, wat ik gedaan hebt en natuurlijk pak je de rente ook gewoon mee en deze is zoveel hoger dan mijn 2.6% op de Rabobank spaar rekening.

  In een mooie spreiding van een portefeuille hoort deze (perp. obligaties) vind ik persoonlijk er wel bij.

  Maar het zijn sowieso erg onzekere tijden.

  #112238
  Erik
  Lid

  Ah interessant. Ik heb me de laatste maanden meer verdiept in de obligatiemarkt omdat het zoveel in het nieuws is, maar zo’n constructie als jij noemt kende ik nog niet.

  SNS is momenteel wel risicovol, maar voor 18% rendement kun je inderdaad zo’n risico wel nemen als je portefeuille verder goed gespreid is.

  #112239
  Peter34
  Lid

  Bedankt voor de duidelijke uitleg dit is precies waar ik naar op zoek was 🙂

  m.b.t. obligaties zit je er dus ten alle tijden aan vast tot deze aflopen, dit is interessant als je een deel van je geld niet meer wilt beleggen maar ik begin net ik zal dit dan nog niet doen.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Lost Password

Register