shopify site analytics

Jérôme Kerviel veroordeeld

Home Forums Beurs Effectenbeurs Jérôme Kerviel veroordeeld

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #82006

  PARIJS – 5 oktober 2010 – Een rechtbank in Parijs heeft dinsdag JërÁ´me Kerviel – een voormalig beurshandelaar – van de Franse bank Sociëtë Gënërale wegens oplichting veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

  Het verhaal van JërÁ´me Kerviel heeft toendertijd – begin 2008 – nogal wat stof doen opwaaien. De vergelijking met anderen – directeuren en CEO’s van financiële instellingen – die zich ten kostte van beleggers wilden verrijken werd al heel snel gemaakt. Deze vergelijking was niet helemaal terecht, hij wilde door geld voor de bank te verdienen met transacties op de futuremarkt zijn salaris en vooral zijn jaarlijkse bonus verhogen. De bonus die hij zou vangen was namelijk afhankelijk van zijn resultaat op de risicovolle futuremarkt.

  Omdat zijn verlies steeds hoger werd – hij gokte op een stijging DAX-index en de Eurostoxx-index door een long positie aan te gaan – kwam zijn positie steeds meer donder druk te staan . Toen de stijging van de DAX-index en de Eurostoxx-index uitbleef moest hij steeds grotere risico’s nemen om datzelfde verlies weer goed te maken. Uiteindelijk liep hij bij een interne controle door de bank van de jaarcijfers over 2007 tegen de lamp. Uiteindelijk heeft Kerviel geen geld verdiend met de risicovolle transacties. Natuurlijk ook de reden dat de bank is gaan klagen, de Sociëtë Gënërale ontkend glashard dat zijn toenmalige superieuren op de hoogte waren van zijn acties…..

  De rechter heeft door dit verhaal nu keihard een streep gezet en de conclusie getrokken dat Kerviel wel op eigen houtje zijn plan trok en dat er van een hand boven het hoofd door leidinggevenden in dit specifieke geval geen sprake is geweest.

  Hij speculeerde op eigen houtje met miljarden euro’s en dat kostte de bank Sociëtë Gënërale een kleine 5 miljard euro. Dat bedrag moet Kerviel nu terugbetalen, zo heeft de rechter bepaald.

  Volgens de rechter wist de nu 33-jarige Kerviel dat hij zijn boekje ver te buiten ging. Ik ben zelf toch wel heel benieuwd of hij het controle systeem dat banken gebruiken om misbruik van grote geldsommen door “eigen “handelaren te voorkomen zo gemakkelijk wist te misleiden. Hij heeft welliswaar eerst op die afdeling van de bank gewerkt maar dan nog…..zijn toenmalige superieuren zijn ontslagen dus is er naar mijn mening wel meer aan de hand dan de bank Sociëtë Gënërale op dit punt wil toegeven.

  Bron: ANP

  +500

  #99248
  Armijn
  Lid

  Ik volg het vandaag via RLTZ. Zullen we hem over 5 jaar een mooie baan aanbieden bij Forexfox? 🙂

  #99253
  fate
  Lid

  Haal dan Rene van den Berg hier in Hilversum bij het Leger des Heils weg 😀

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Lost Password

Register