shopify site analytics

Ishares AEX

Home Forums Beurs Effectenbeurs Ishares AEX

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Auteur
  Berichten
 • #82646
  jobnac
  Lid

  Ik snap het nut van zo’n Ishares AEX niet ik heb ff wat berekeningen gemaakt.
  Hier staat het plaatje.

  Met zo’n isharesAEX maak je dus dubbele winst terwijl je er hetzelfde geld voor nodig hebt super toch? Hoe zit dat dan allemaal in elkaar? Was er al wel achter dat een ishares 1/10 is van de normale koers, toch?

  +500

  #102396
  jobnac
  Lid

  Mod saved the day

  #102397
  jobnac
  Lid

  weer niet gelukt ben hier niet zo handig in hier kwam het op uit
  winst bij ishares=15,6
  winst bij aex = 7,2
  Ik weet dat dit het dubbele zou moeten zijn maar de getalen bij de koers kloppen niet honderd procent. De Ishares sluit trouwens ook eerder dan AEX hoe zit dit? AEX=nederland 25 heb het anders genoemd ook sorry daarvoor
  hiervoor had ik links geplaats maar die deden het niet die zijn verwijderd

  #102398
  Geert
  Lid

  Om eerlijk te zijn heb ik er nog nooit over nagedacht. Ik kijk zelf naar de hefboom. Die is 20, ofwel wanneer het 1% beweegt, dan beweegt de iShares 20%, net als bij Nederland 25. Ik zag wel dat de koersen verschillen, maar dat maakt ook niet uit. Ik heb ook in Amerika gehandeld in opties op indexen waar ik nog nooit van heb gehoord, maar ja zo lang het beweegt is het dus prima.Tenminste zo denk ik dan.

  Volgens mij is iShares gebaseerd op aandelen, en Nederland 25 op futures, maar dat weet ik ook niet zeker. iShares heeft geen afloopdatum en Nederland 25 wel.

  Het verschil kan misschien liggen aan de premie? Het maakt volgens mij ook niet uit. De hefboom is het belangrijkste en die is bij beide 20.

  Maar Job het is goed om eens verder te kijken. Want beleggen in 1 zaak schiet ook niet op. Ik beleg nu in ongeveer 10 verschillende zaken, maar eind 2011 zullen dat er 30 zijn. Er komen namelijk wat valuta’s en grondstoffen bij.

  #102407
  jobnac
  Lid

  Nederland 25 heeft gewoon de exacte koers van de aex dus die zou dan toch gebasseerd moeten zijn op aandelen? Bedoel je dat ik nu verder kijk of dat ik dat moet doen? Ben van plan mn nieuwe tradeplan 3 weken in demo toe te passen. Als ik dan tevreden ben ga ik 100 euro storten en dan zijn mn targets elke dag 100 pips aex en 25 eur/usd redelijk toch? En misschien later nog olie of aardgas ofzo. Waarin handel jij dan allemaal. De spreads bij andere valuta zijn best hoog bij plus500. Ik bedoel dan de minderheid dingen.

  #102408
  robv
  Lid

  @jobnac 19080 wrote:

  Als ik dan tevreden ben ga ik 100 euro storten en dan zijn mn targets elke dag 100 pips aex en 25 eur/usd redelijk toch?.

  elke dag Job, das ambitieus. maar realiseer je je wel als je een dag 50 pips in de min staat je de volgende dag moet gaan compenseren en je op een gegeven moment een bewiging van ettelijke duizenden pips moet gaan maken als je een paar keer in de min gegaan bent.
  Ik zou op maand basis een veel kleiner target proberen te halen. Beter klein gehaald en gemotiveerd blijven dan grote targets zeker niet gaan halen en dan ben je je 100 euro kwijt.

  Als je echt van die honderd euro af wil gaan we wel naar oncle jean en dan doe jij trakteren op biefstuk met friet en drinken, met jouw 100 euro kom je wel een heel eind 😀

  #102409
  jobnac
  Lid

  haha, wat heb jij dan voor targets? of werk je daar niet mee? 25 pips in eur/usd is toch redelijk?

  #102410
  -simon-
  Lid

  @robv 19081 wrote:

  Als je echt van die honderd euro af wil gaan we wel naar oncle jean en dan doe jij trakteren op biefstuk met friet en drinken, met jouw 100 euro kom je wel een heel eind 😀

  Neem mij ook mee. Voor die 100 euro kun je na het eten ook nog behoorlijk drinken denk ik zo 😀

  Maar iets kleinere targets zouden inderdaad niet gek zijn job – als je uberhaupt winst haalt.

  #102411
  Geert
  Lid

  @jobnac 19080 wrote:

  Nederland 25 heeft gewoon de exacte koers van de aex dus die zou dan toch gebasseerd moeten zijn op aandelen? Bedoel je dat ik nu verder kijk of dat ik dat moet doen? Ben van plan mn nieuwe tradeplan 3 weken in demo toe te passen. Als ik dan tevreden ben ga ik 100 euro storten en dan zijn mn targets elke dag 100 pips aex en 25 eur/usd redelijk toch? En misschien later nog olie of aardgas ofzo. Waarin handel jij dan allemaal. De spreads bij andere valuta zijn best hoog bij plus500. Ik bedoel dan de minderheid dingen.

  Job, het is goed om verder te kijken dan alleen de EUR/USD. Ik bedoel daarmee dat een goed plan bestaat uit meerdere onderliggende waarden. Ik handel het liefst in sprinters op AEX en forex EUR/USD. Maar het ligt er ook maar net aan hoeveel tijd ik heb. Het is beter om eerst 1 onderliggende waarden te kennen i.p.v. 10 tegelijk.

  Indexen : AEX, S&P, DAX, Nikkei, Hang Seng, Nasdaq
  Valuta : eur/usd, maar er zal er elke maand 1 bijkomen.
  Grondstoffen : goud, zilver en daar komt ook elke maand 1 bij.

  Aandelen doe ik nu even niks mee, maar dat kan altijd veranderen. Soms zie je ineens een mooie kans. Mogelijk zal ik dat oppakken in 2012. Laat de beurs eerst maar eens onderuit gaan. Nog 1 week en dan gaan we mogelijk hard onderuit. Maandag 31-jan is een grote kans op een omdraai in meerdere markten.

  Ik hanteer bij AEX altijd 1% of meer. Dat komt overeen met 20% en dat is een mooi week resultaat. Aantal pips voor AEX zegt mij niks. Ik ben gewend om te kijken naar procenten. Ik denk dat 25 pips per dag toch redelijk is, aangezien we toch vaak 100 pips of meer bewegen, maar let dan wel op high low. Indien we in het midden staan, kan je beter wachten of er moet een trend zijn. Maar let ook eens op de tijd. Regelmatig zie je om 11:00 – 14:00 – 17:00/18:00 een draai in de markt bij de euro. Ga eens op onderzoek uit wat de beste tijd is om in te stappen.

  Dus het gaat niet alleen om de winst, maar ook vooral om de tijd wanneer je instapt. Maar 25 pips is redelijk, maar laat je nooit leiden door geld. Daar maak je fouten van. Houvast aan je plan en bepaal ook duidelijke exit momenten.

  Kap je verliezen af en laat je winst oplopen. Wat ik doe is zsm de stoploss op break-even of hoger zetten. Altijd prettig wanneer je weet dat je niks meer kan verliezen en daarna verhoog ik elke keer om wat extra winst veilig te stellen. Soms gaat het goed en de andere keer word ik uitgestopt.

  Indien ik teveel verlies heb en zie dat we lager gaan, dan hedge ik. Ik probeer eerst dat verlies goed te maken en sluit dan de hedge. En ga nooit tegen de trend in. Indien je short gaat in een stijgende trend, dan kan het goed fout uitpakken. Wanneer de trend stijgt en je zit long, dan kan je bij een verkeerde positie het vaak nog rechttrekken. Ooit is dat binnen enkele uren of dagen weer goed gemaakt.

  #102419
  jobnac
  Lid

  Ik zat ook laatst naar de echte crashes te kijken die waren vooral in ongeveer 2001/2002 en 2008/2009 dikke kans dat er nu weer een komt als je kijkt naar wat grotere charts van beurzen. Tijden was ik idd ook al mee bezig. Ik las net wat van je op de chat. Iets met meerdere systemen. Dat wil ik later ook gaan toepassen. Gewoon 3 termijnen. 10 minuten tot 5 uur, 1 tot 2 dagen en een week. Ik vind het altijd moeilijk om mijn winst terug te zien lopen. Stel ik ga long en de koers stijgt 20 pips ik zet dan m’n sl op +10 pips. Die word vervolgens gehit, dan vind ik het zonde van die gemiste 10 pips. Hoe los jij dit op?

  #102435
  Geert
  Lid

  Een crash verwacht ik nu niet, maar wel over een jaar of 6. 2017 piekt de aandelenmarkt en dan komt de grootste crash allertijden. En die crash zal heel het systeem worden gereinigd. Tevens oprichting nieuw geldsysteem en de weer terug naar de goudstandaard. Tot die tijd gaan we nog 1 keer goed omlaag en daarna weer omhoog. Dus ergens 2012/2013 bodem en dan naar de top van 2017.

  Beter is het om winst mis te lopen dan verlies te lijden. Wanneer je 50 pips of meer winst wil maken, dan kan je moeilijk de stoploss mee laten bewegen. Je zal er dan snel uit liggen. Het gaat om de bescherming. Wanneer je positie niet meer in verlies kan komen, dan geeft dat een prettig gevoel. Maar je kunt ook direct 20 pips winst nemen. Wat ik doe is eigenlijk mijn positie veilig stellen en dan wachten totdat ik word uitgestopt. Wanneer mijn stoploss op break-even staat, dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan. (uitzonderingen daar gelaten). Maar wanneer die in de juiste richting uitbreekt, dan verdien je soms 30 – 50 of zelfs 100 pips. Dus je minimaliseert het risico en probeert de winst te laten oplopen.

  Indien je de stoploss op instapkoers zet en die gaat erdoorheen dan heb je niks. Dan is 10 pips nog beter.

  Je hebt eigenlijk een systeem nodig voor;

  – trending markten
  – daytrading
  – overig.

  Voor al die systemen dien je een plan op te stellen. Een goed plan bestaat uit;
  – handelsregels
  – handelssignalen
  – TA plan
  – money management

  Vooral regels zijn belangrijk. Daar kun je het beste mee beginnen. Daarnaast is money management onmisbaar.

  #102439
  jobnac
  Lid

  Oke dankje. Wat bedoel je met een trending markt en overig systeem? Handelssignalen zijn toch gewoon wanneer je instapt? Dat heb ik al bedacht. En TA plan is toch gewoon welke indicatoren gebruikt? Ook die heb ik al op een rijtje staan maar snap heb belang er niet van dat je die invult op je plan.

  #102442
  robv
  Lid

  De conjunctuurgolf duurt gemiddeld 7 jaar dus de volgende crash zou rond de 2015 -2016 moeten komen.

  #102448
  Geert
  Lid

  @ Job
  Trending markt is een markt die duidelijk een trend laat zien. Dus eigenlijk niks meer dan trend handelen. Daar valt het meeste mee te verdienen. Overig kan je zelf invullen, dat kunnen meerdere strategieën zijn of eigenlijk alles wat niet onder trend of daytrading valt.

  Handelssignalen zijn inderdaad de signalen om in- of uit te stappen. TA plan is voor mij een overzicht welke indicatoren ik kan gebruiken en eventuele valkuilen. Het is bijvoorbeeld goed om elke week een rapport op te stellen en dat verder te ontwikkelen. Dus in het weekend maak je een analyse die je de week erop analyseert. Zaken die je fout of juist goed doet, kun je verder uitwerken in je TA plan.

  Het grootste belang zit hem erin dat je het plan continu bijstelt. Dus je onderzoekt eigenlijk of iets goed of slecht werkt. Je hoeft er niet perse een heel groot plan voor op te stellen, zolang je maar iets op papier hebt staan zodat je niet gaat gokken.

  Daarnaast kun je een paar fouten hebben indien je altijd werkt volgens dezelfde regels en die verbeterd. Iets op papier zetten is erg belangrijk en zeker indien je vooruit wil gaan.

  Maar daarnaast is het erg belangrijk om handelsregels te hebben en nog belangrijker money management. Handelsregels kunnen over alles gaan, maar het is zo belangrijk.

  Voorbeelden kunnen zijn;

  Plan mijn weg naar Winst

  Wanneer ik een transactie plan, dan dien ik zowel een in- als uitstap moment te bepalen. Het plan dient vast te staan en niet te wijzigen door emotionele beslissingen. Ik weet dan ook precies wat ik aan het doen ben. Ik moet altijd werken met een stoploss, aangezien ik nooit precies weet wanneer de cyclus eindigt en zich tegen mij keert. Ik werk daarom altijd met een winstdoelstelling. Veel handelaren verliezen, omdat ze werken met oscillators en computers, terwijl ze nooit weten wat de markt precies zal doen. Meestal eindigt het bij geruchten en tips en ze gebruiken hoop en angst om successen in de markt te boeken.

  Ik plan altijd mij order

  Gebruik altijd prijs orders, ofwel koop nooit zomaar maar bepaal vooraf op welke prijs je zal instappen. Door dit te doen beperk je niet alleen het risico, maar je kan ook beter een stoploss bepalen. Wanneer je uit stapt, doe dat op het vooraf bepaalde tijd en prijs doelstelling. Leg altijd direct een limiet verkoop order in, zodat je niet het maximale uit de markt probeert te halen, maar dat het gebaseerd is op objectiviteit. Echter, indien de prijs niet gehaald is aan het einde van de door mij berekende tijd cyclus, stap dan uit de markt. Tijd is belangrijker dan prijs.

  Dubbele Toppen

  Dubbele toppen bieden de beste kans om de markt te verkopen. Wat er dan gebeurt is dat tijd en prijs voor een uitdaging staan. In de meeste gevallen is de opwaartse tijd op, waardoor de markt in een neerwaartse trend komt. Gebruik de eerste test van de top als een verkooppunt. In de meeste gevallen eindigt het als een dubbele top. Controleer de grafiek van de markt waarin je handelt op dubbele toppen en onderzoek wat ervoor nodig is om de dubbele top te breken. Meestal is het 1 a 2 procent van de prijs van de huidige markt. Bepaal je stoploss op basis van die gegevens. De afstand tussen dubbele toppen is belangrijk. Hoe langer de afstand, des te belangrijker het is. Dubbele toppen op jaarbasis zijn het belangrijkste, daarna de maandelijkse en vervolgens dagelijks. Daarom is het belangrijk dat je altijd op naar de lange termijn grafieken moet kijken om deze toppen te zien.

  Dubbele Bodems

  Net zoals dubbele toppen, biedt een dubbele bodem een uitstekende trading kans. De meeste grote bull markten beginnen bij een dubbele bodem. Houdt daarom altijd een oogje op alle grafieken en ben alert op de ontwikkeling van een dubbele bodem. Plaats een order en bescherm jezelf met een stoploss om te profiteren van deze beweging.

  Inside Day

  Let op de markt en zoek inside days. Dit betekent dat de high en low van vandaag valt binnen de high en low van de vorige dag. Brokers worden voortdurend bestookt met tegenstrijdige berichten die de huidige weergave verdraaid. Een inside day geeft je een vroegtijdige waarschuwing dat de markt op het punt staat te draaien in een tegengestelde richting.

  Omkeer Signalen

  Zoek naar omkeer signalen en leer die te begrijpen. Dit zal je de trend vertellen op de korte termijn. Wanneer de markt stijgt voor meer dan 5 dagen en daarna een opwaartse gap zet, het gap vult en die dag lager sluit, wil dat zeggen lagere prijzen. Je dient rekening mee te houden dat de trend is gedraaid. Dat is het sterkste omkeersignaal. Een andere omkeringsignaal is wanneer de markt 5 dagen of meer stijgt, dan opent gestaag en stijgt, maar sluit lager dan de voorgaande dagen. In de meeste gevallen na zo’n omkering signaal zal de markt minstens 3 dagen in tegenovergestelde richting bewegen.

  Diversificatie

  Je moet je geld gespreid beleggen, ofwel je dient in meerdere markten te handelen. Bijvoorbeeld, wanneer je handelt in grondstoffen dan moet je geld worden gestopt in graan, metalen en vlees. Dit zal je beschermen wanneer ëën sector wordt getroffen door slecht nieuws. Het zal dan tevens je vertrouwen kapot maken. Indien je belegt in aandelen, stop je geld dan in meerdere sectors.

  Winst Ratio

  De winstverhouding dient 3 keer de risicofactor te zijn. Onderzoek de grafiek goed en kijk hoeveel de markt stijgt of daalt en bepaal op basis daarvan je verlies ratio. Bijvoorbeeld indien tarwe meestal 12 cent stijgt, zet dan een stoploss op 4 cent.

  Handels Posities

  Er zijn drie verschillende posities waar je in kunt zitten. Namelijk long, short, neutraal (niet in de markt zitten). Wees niet bang om niet in de markt te zitten. Wanneer cycli veranderen, dan is de tijd om niet in de markt te zitten. Veranderde cycli geven zwakke signalen. Je zal in die markt dan voortdurend uitgestopt worden. Als je 2 of 3 keer wordt uitgestopt, dan is de kans groot dat je volgende trade overslaat, als gevolg van de psychologie en vermoedelijk zal dat juist de trade zijn die wel winstgevend is.

  Oneven Prijs Orders

  Wanneer je een limietorder ingeeft, plaats die dan op een oneven nummer. Dat betekent dat als je graan wil kopen op € 3,00 je de limietorder moet plaatsen op € 3,01. Dat is iets boven het prijsniveau. Het prijsniveau van € 3,00 is een sterke psychologische grens aangezien vele orders op dat niveau worden geplaatst. De kans is groot dat je order niet wordt uitgevoerd, waarop een heftige rally volgt en je de winst misloopt.

  Fundamentals

  Je moet de fundamentals niet vergeten. Zij zorgen ervoor dat markten bewegen. Je moet altijd op de hoogte zijn van aankomende rapporten, weersverwachting en andere fundamentals in de grondstoffenmarkt. Voor aandelen moet je weten hoe de verkopen, winst, nieuwe producten ervoor staan, maar ook omtrent management en andere fundamentele factoren. De technische grafieken zullen leidend zijn voor hoe de fundamentals veranderen. Bijvoorbeeld wanneer een belangrijk rapport voor grondstoffen uitkomt dan zal de koers in aanloop daarvan stijgen tot aan de datum van presentatie. Na presentatie van het bullish rapport zal de koers die dag een sprong omhoog maken, om daarna de aankomende dagen weer te dalen. Wanneer je het controleert, dan zie je dat het rapport uitkwam op een cyclische high in een major neerwaartse trend.

  Gaps

  Gaps zijn erg belangrijk. Er zijn drie soorten. Een daarvan is de uitbrekende (breakaway) gap, welke voorkomt na een trading range. Het leidt meestal tot een grote beweging in de markt. De volgende is de middenweg gap. Dit is een gap, die optreedt nadat de markt zich een bepaalde tijd verplaatst in dezelfe richting. Het wil meestal zeggen dat de markt in dezelfde richting zal blijven bewegen met hetzelfde ritme. De laatste type gap is de uitputtende (exhausting) gap. Het is waar de markt is uitgeput. Bijvoorbeeld, in een bull markt wanneer de beer het opgeeft, de handdoek in de ring gooit, de gap is opwaarts en zal een paar dagen verder stijgen, daarna zal de trend uiteindelijk neerwaarts zijn.

  Handel Volgens De Hoofdtrend

  Handel altijd mee met de hoofdtrend. Dat is zeer belangrijk. Je kunt dan correcties tegen de hoofdtrend kopen en dat kan zeer winstgevend zijn. Reacties zullen gewoonlijk 1, 3, of 5 dagen, weken of maanden zijn. Dat wil zeggen wanneer de markt 5 dagen corrigeerd, de daarop volgende beweging is vaak 1, 3 of 5 weken. Wanneer de markt 5 weken corrigeerd, de daarop volgende beweging van 1, 3 of 5 maanden is.

  Bij twijfel, stap uit de beurs en blijf weg.

  Professionele traders handelen wanneer hun bewezen systeem een duidelijk koop of verkoop signaal geeft. Met andere woorden, zij handelen wanneer de kansen in hun voordeel zijn. Net zoals het zinvol is om alleen te handelen wanneer er een duidelijk signaal wordt afgegeven, is het ook zinvol om uit de markt te gaan wanneer je twijfelt. Een trend zal zich niet ontwikkelen wanneer er sprake is van ernstige twijfel.

  Ga niet te vaak de markt in en uit.

  Veel amateurs handelen voor de opwinding. Professionals daarentegen handelen objectief met een bewezen systeem en genieten van hun resultaten. Te vaak in- en uitstappen maakt de handel voor amateurs opwindend, maar professionals leren vrij snel om met de transactiekosten rekening te houden. Transactie kosten kunnen een groot verschil maken. Trading systemen gebaseerd op de middellange termijn zijn daardoor vaak winstgevender. Korte termijn handel is niet alleen meer werk, maar tevens levert het ook meer stress op. Middellange termijn (3 maanden) kan 20 tig keer goedkoper zijn, dan de korte termijn (3 dagen).

  Verander nooit van positie zonder goede reden.

  Wanneer je een transactie doet, doe dat dan met een goede reden en volgens een duidelijk omschreven plan; daarna dien je te blijven zitten, totdat je een duidelijk signaal ziet van omkeer van de trend. Handelaren die consequent winstgevende transacties doen, plannen hun trade en traden dat plan. Afwijken van je bewezen plan, is als handelen zonder plan. Een goed trading plan bevat strategieën die het mogelijk maken om met de trend mee te handelen en een goede kans op slagen hebben. Het plan dient ook een exit signaal te bevatten, voor wanneer de reden om in de markt te zitten wordt ontkracht, meestal wanneer de trend van richting veranderd.

  Sluit je trade nooit zonder goede reden. Plaats een stoploss order om je winst te beschermen.

  De beste trader is degene die het meest bekwaam is in het verkopen van een positie. Amateur traders hebben de neiging om hun verliezen te laten oplaten en hun winsten te snel te nemen. Dit is duidelijk het tegenovergestelde wat ze zouden moeten doen. Het is de kunst om winsten te laten lopen, zodat het je de grootst mogelijke winst geeft. Als men handelt in een sterke trend markt, dan moet er worden gezocht naar voldoende redenen om zolang mogelijk in die trend te blijven. Helaas, te veel handelaren zoeken, en vinden onvermijdelijk, veel redenen waarom een markt zal toppen/bodemen bij een bepaalde prijs of een bepaalde dag. Dan plaatsen ze een te strakke stoploss of stappen op dat punt uit, terwijl ze niet de kracht zien voor verdere hoogtes.

  Stap nooit uit de markt, omdat je het geduld verliest of stap nooit in de markt omdat je te ongeduldig bent om te wachten.

  Goede handelaren hebben geleerd om geduldig te zijn. Amateurs houden van actie. Echter, voortijdig uit de markt stappen zorgt ervoor dat je grote winsten misloopt en te vroeg instappen levert geen duidelijk handelssignaal op. Professionele handelaren wachten geduldig voor een in- of uitstap signaal, of doen helemaal niks.

  Voorkom het nemen van kleine winst en grote verliezen.

  Handelaren dienen hun verliezen tijdig te nemen en hun winsten te laten oplopen. Helaas, doen veel handelaren precies het tegenovergestelde. Zij nemen kleine winsten, omdat zij vrezen dat de winst zal uitmonden in een verlies. Daarnaast lopen de verliezen vaak op, omdat ze niet willen toegeven dat de trade is mislukt. Ego en handelen is een slechte combinatie.

  Ga nooit tegen de trend in. Nooit kopen of verkopen als je niet zeker bent van de trend op basis van de grafiek.

  Een van Wall Streets meest beroemde uitspraak is “the trend is your friend”. De trend is zeker je vriend en handelen volgens de trend is duidelijk een rendabele manier om te handelen. De sleutel tot succes is het hebben van een duidelijke definitie van de trend en die consequent toe te passen. Een trend definieer je als; een markt die hogere toppen en bodems maakt of lagere toppen en bodems.

  Dat was een stukje uit mijn handelsplan. Indien je zulke zaken op papier krijgt, dan voorkom je veel emoties. Lees je regels dan ook goed zodat ze goed in je hoofd zitten. Ik ben nog bezit met meer regels opstellen, maar die zal ik nog een andere keer posten.

  #102449
  Geert
  Lid

  @Rob

  Conjunctuur is niet leidend voor de beurs. Vaak stijgt de beurs langer door, waardoor de beurs piekt nadat de conjunctuur heeft gepiekt.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Lost Password

Register

Advertisment ad adsense adlogger