shopify site analytics

In aandelen beleggen en kosten

Home Forums Beurs Effectenbeurs In aandelen beleggen en kosten

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #86957

  In aandelen beleggen en kosten
  Beleggen en kosten, het is een vraagstuk dat niet heel gemakkelijk beantwoordt kan worden. Dit omdat beleggingen nu eenmaal zo uiteenlopend zijn dat je er geen vaste stempel op kunt drukken. Bij elke beleggingsvorm heb je een andere constructie, spread en misschien wel andere dingen die de kosten bepalen. Als je belegt via banken is de kostenconstructie natuurlijk helemaal anders als een belegging via een online broker. De online broker rekent namelijk met spreads om de kosten te dekken, terwijl banken een vrij directe kostenconstructie hebben waarbij je op voorhand exact weet hoeveel jouw kosten zullen zijn.
  Neem bijvoorbeeld maar de spaarrekening. Dit is een beleggingsvorm waarbij jij jouw geld aan de bank leent, zodat de bank dit weer opnieuw kan beleggen (bijvoorbeeld in leningen). Jij weet hierbij op voorhand wat jouw winst zal zijn (jouw vertrouwenspremie en je standaard rente) en jouw kosten (administratie – en gebruikskosten).

  Bij een belegging via een beleggingsfonds zijn jouw kosten voor het beleggen ook op voorhand bekend. Je weet hierbij welke kosten aangerekend worden per jaar, alsook de kosten die gerekend worden per transactie. Ook worden er nog wel eens kosten aangerekend als je te vroeg uitstapt. Jouw winst is hier echter onbekend. Er wordt een indicatie gegeven van de te verwachten winst, maar zekerheid heb je niet.

  Online brokers doen het anders
  Als je beleggen en kosten in een adem zegt met online brokers, dan zit het echter iets anders. Online brokers gebruiken spreads om aan hun “percentage” te komen. Hierbij vertrouwen ze op x aantal transacties om uiteindelijk hun kosten eruit te halen. Je betaalt online brokers dus eigenlijk per transactie de je uitvoert. Dit zorgt ervoor dat zeer populaire brokers ook iets lagere spreads kunnen hanteren. Hoe hoger de spread, hoe minder winst jij zal kunnen boeken. Dat is nu het enige nadeel aan online brokers. Maar jij krijgt er veel voor terug. De flexibiliteit, mobiliteit en functionaliteit van een online broker is vele malen belangrijker voor de huidige actieve belegger. Beleggen via banken, dat is een fout die weinig mensen nog maken na 2008.

  etorologo.jpg

  +500

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Lost Password

Register