shopify site analytics

Share This Post

Forex

Scs simpele crossover strategie

[SIZE=”5″] SCS Simpele Crossover Srategie
[SIZE=”3″] ‘Trading is a waiting game’ schreef een collega trader laatst in een tweet. Hiermee sloeg hij de spijker op zijn kop, want één van de vaardigheden waar een trader absoluut over moet kunnen beschikken is geduld. Als je net als ik, hoofdzakelijk op de dagelijkse grafiek trade, moet je soms dagen wachten voordat een geschikte setup zich aandient.

Om deze tijd te doden lees ik alles over traden waar ik de hand op kan leggen, schrijf ik blogs zoals deze en probeer ik soms verschillende strategieën uit die ik op het internet tegenkom. Overigens ben ik niet uit twijfel zoekende naar een nieuw systeem of aan het ‘sleutelen’ aan mijn basis strategie zoals dit in ‘De kunst van het traden’ van dezelfde collega trader als de quote (bedankt, Martijn) wordt afgeraden, maar sleutel ik aan de strategieën puur uit beroepsmatige interesse. Op deze wijze is ook de SCS strategie ontstaan.

De basis voor deze strategie kwam ik tegen op Babypips.com en bestaat oorspronkelijk uit de twee EMA’s en de RSI indicator. Het systeem heb ik echter ‘versleuteld’ naar een 5 en 10 EMA en de dynamische RSI. De Dynamische RSI, zoals ik in een eerder blog beschreef, heb ik aangepast naar 10 in plaats van de gebruikelijke 14 en op basis van een gemiddelde prijs in plaats van de gebruikelijke sluitprijs. Voor de strategie maak ik uitsluitend gebruik van het EUR/USD pair op een 1h timeframe. Om het gevoel van ‘live’ traden ook met dit systeem te ervaren, heb ik een account aangemaakt met een klein bedrag.

De entry vindt plaats zodra de EMA’s elkaar kruisen en de dynamische RSI tegelijkertijd de 50 lijn in de richting van de trade passeert. Dus long van beneden naar boven en short van boven naar beneden. Deze laatste bevestiging is absoluut noodzakelijk voor een geslaagde trade! Tegelijk met de entry wordt de trade beveiligd met een trailing stoploss op een afstand van 50 pips en wordt het doel gesteld op 150 pips. Dit doel is gesteld omdat veel trends op het 1h timeframe tussen de 100 en 200 pips eindigen en omdat dit een Risico/Rendement verhouding geeft van 1:3. Vaak wordt echter het doel niet geraakt.

De exit voor de SCS strategie is in het tradingplan om deze reden door meerdere manieren geborgd. Het mooist is natuurlijk als het doel wordt bereikt, maar er kan ook worden uitgestapt als de (trailing) stoploss wordt geraakt, als de dynamische RSI overbought of oversold raakt of als de EMA’s zich in tegenovergestelde richting kruisen. In het kader van money en risico management beschrijf ik de trades en de wijze van exit in een tradejournaal en houd ik (voor mijzelf) een trackrecord bij van de resultaten om eventueel te kunnen backtesten en om bij te houden of de strategie valide blijft. Van de recente ‘euro spikes’ heb ik daarbij geleerd om vooraf even een blik te werpen op de geplande data- en nieuwsreleases. Indien zo’n dergelijk feit met een onduidelijke verwachting zich aandient, is het soms beter even met de trade te wachten. Nieuws heeft op een lager timeframe een grotere impact dan op een hoger timeframe. Voorkomen is dan ook in deze belangrijker dan genezen.

Het allerbelangrijkst bij een dergelijke strategie is echter dat je niet van het tradingplan afwijkt, maar ik denk dat deze gedachte intussen wel algemeen goed is. Al met al is de SCS strategie een leuk tijdverdrijf door te traden naast het traden waarmee ik bovendien met de resultaten regelmatig mijn reguliere trading account kan versterken.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek ‘

TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN ’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register