shopify site analytics

Share This Post

Forex

Risicospreiding

Risicospreiding
Verdeel en heers, Divide et impera, zowel Philippus II van Macedonië als later, de stichter van de moderne politieke wetenschappen, Machiavelli verkondigden het al. Door het pakket ‘Risico’ te verdelen zijn deze beter te beheersen. Ook wanneer je actief bent in het handelen in verschillende effecten is deze oeroude wijsheid aan de orde.

Risicospreiding, ook wel diversificatie genoemd, staat oorspronkelijk voor het aanhouden van aandelen in verschillende bedrijven en /of verschillende bedrijfstakken of beleggingsvormen, om het risico van koersfluctuaties te beperken.

Het beroep van trader kent echter meer vormen van risicospreiding op verschillende niveaus. Zo wordt er bijvoorbeeld gelet op het risico in geld of punten dat er wordt gelopen per individuele trade. In het kader van het money management wordt vaak een bepaald percentage als acceptabel risico gehanteerd, of wordt de margin die per trade wordt aangehouden gebruikt als indicatie voor het risico dat wordt gelopen. Maar ook het gebruik van verschillende strategieën wordt gebruikt om het risico te spreiden.

Een andere vorm van risicospreiding is het uitwijken naar een veilige haven, een ‘Safe Haven’ wanneer een effect te maken heeft met veel turbulentie op de markt. Goud is zo’n typische Safe Haven wanneer de valutamarkt te volatiel is, maar ook de Amerikaanse T-Notes worden beschouwd als veilige haven in een tumultueus economische klimaat. De Zwitserse franc en de US Dollar worden algemeen beschouwd als de Safe havens onder de valuta’s en wanneer het even minder goed gaat in een bepaalde economische sector , zie dat de aandelen van het bedrijf dat op dat moment het beste presenteert vaak de rol van Safe Haven krijgt toegedeeld.

Eén van de minst toegepaste vormen van risicospreiding is de verdeling van het trading kapitaal over meerdere instellingen of brokers. Het voordeel van deze diversificatie is de onafhankelijkheid ten opzichte van de broker, wanneer deze bijvoorbeeld een te hoge variabele spread hanteert of plots zijn voorwaarden wijzigt. Hiernaast komt het ook met enige regelmaat voor dat een broker, vaak gevestigd op onduidelijke plaatsen, van de ene op andere dag van de aardbodem verdwenen lijkt. Over risico gesproken, als het hele kapitaal net bij een dergelijke broker geparkeerd was.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Volg mij op Twitter en bezoek mijn nieuwe website Renko Café . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register