shopify site analytics

Share This Post

Forex

Richard donchian

[SIZE=”5″] Richard Donchian
[SIZE=”3″] Wanneer er wordt gesproken over Trendfollowing, wordt meestal in dezelfde zin de naam van Richard Donchian genoemd. Richard Donchian wordt tot op de dag van vandaag gezien als één van de grondleggers van het Trendfollowing.

Nadat hij in 1930 zijn bachelor in de Economie aan Yale had gehaald, begon zijn carrière op Wallstreet. Tussen 1933 en 1935 schreef hij een nieuwsbrief op het gebied van technische analyse, wat in die tijd zonder computers nog niet zoveel voorstelde, voor Hemphill, Noyes & Co, een investeringsmaatschappij die nog steeds bestaat. Een paar jaar later publiceerde hij onder eigen beheer een investeringsnieuwsbrief over belegging en aandelen met de naam ‘Security Pilot’ en verkocht deze aan verschillende brokers. Tijdens de tweede wereld oorlog werd Donchian gedetacheerd bij de ‘Whiz Kids’, een groep statistische specialisten, van US Air Force.

Twee jaar na de oorlog vinden we Donchian terug als (trend) analist en schrijver van investeringsnieuwsbrieven voor Shearson Hamill & Co. Quotes uit zijn “Market Outlook” letters werden onder andere geplaatst in the Wall Street Journal. Hij sloot zich in 1960 aan bij Hayden & Stone en promoveerde al snel tot directeur van de Commodity Research afdeling van dat bedrijf. In de loop der jaren schreef Donchian veel verschillende artikelen over Trendfollowing analyses en analyses over de prijs actie van Commodities. Zijn ‘Commodity Trend Timing’ nieuwsbrief, die gebaseerd was op zijn 5-20 moving average methode, bereikte zelfs eens een wekelijkse oplage van 10.000.

De twintig richtlijnen voor trading, die Donchian al in 1934 schreef, zijn nog steeds actueel. Deze kunnen worden nagelezen op de Trading Tribe website van Ed Seykota ( www.seykota.com ). Seykota, die we overigens kennen als één van de ‘market wizards’ uit Jack Schwager’s boek met dezelfde naam en uit de eerste tak van de Trendfollowing familie, die bestaat uit Richard Dennis, Ed Seykota en natuurlijk Richard Donchian.

Uit Donchian’s twintig richtlijnen voor trading kunnen grofweg richtlijnen voor drie thema’s worden gefilterd. Allereerst het traden in de richting van de onderliggende trend. Ten tweede, de rol die het volume en de daaraan gekoppelde prijs actie speelt bij de analyse voor een trade en ten derde, het bepalen van steun en weerstand lijnen en ranges en de betekenis hiervan voor de trade. Klinkt bekend? In alle nederigheid geef ik toe zelf deze thema’s ook bij het traden te gebruiken en dat bijna 80 jaar later…..

Naast de twintig richtlijnen is Donchian ook nog steeds actueel met zijn, veel door traders gebruikte, Donchian Channels en de 4WR strategie, de moeder van alle trendfollowing strategieën. Als je dieper wilt ingaan op het fenomeen trendfollowing, verwijs ik je graag naar het boek met dezelfde naam van Michael Covel, waar naast de strategieën van Tushar Chande ook deze van Donchian zijn te herkennen en ‘Trend Trading for a Living’ van Thomas Carr. Je kunt natuurlijk ook de site van onze Nederlands traders duo Grundmeijer en Luijckx bezoeken die uit een beetje van alles hun eigen trendfollowing strategie hebben ontwikkeld.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register