shopify site analytics

Share This Post

Forex

(R)evolutie?

[SIZE=”5″] (R)evolutie?
[SIZE=”3″] Een tijdje geleden was ik deelgenoot van een discussie tussen twee traders. De ene trader is een trader die zijn trades maakt op de middellange termijn en daarbij gebruik maakt van week, dag en 4 uurs grafieken en best conservatief over het traden denkt. De andere trader is een trader die zijn trades meerdere malen per dag maakt. Als ik beide, tegen mijn gewoonte in dan toch in een hokje zou moeten plaatsen zou ik de eerste trendfollower en de tweede daytrader of misschien zelfs wel scalper noemen. Hoewel ik van mening ben dat iedereen zijn eigen gelijk heeft werd ik tijdens de discussie getriggerd door de argumenten van de intradaytrader. En besloot na de discussie op zoek te gaan naar mijn eigen gelijk. Dit blog gaat over de evolutie van het traden vanaf de pre(internet)historie.

Voor de intrede van het internet werkte het traden op een iets ander manier als nu. Via de krant, of via teletekst werden de traders dagelijks op de hoogte gebracht van de prijsontwikkelingen. Niet gek dus dat meestal de kortste handelstermijn een dag was. De meeste trades werden echter voor langere termijnen afgesloten. Wanneer een trader wilde kopen of verkopen, belde hij met zijn bank of broker en gaf de prijs, zijn stoploss en Takeprofit door de telefoon door. Enkel dagen later viel het dagafschrift met daarop zijn lopende trade in de brievenbus. Boeken over handelsmethoden uit deze ‘old school’ periode gaan dan ook bijna altijd over het traden op langere termijn. De successen en technieken waarnaar deze boeken verwijzen moeten daarom dan ook vanuit dit oogpunt worden bezien. Bovendien is er over de nieuwere methodes als scalping en daytrading veel minder informatie en historische data voorhanden. Hier door maakt onbekend vaak onbemind.

Een goed voorbeeld om te vergelijken trof ik op het internet. Hier werd de evolutie van de telefoon beschreven van bakelieten model met draaischijf tot de smart Phone. In de loop van de tijd zag je dat de draaischijf telefoon in de huiskamers worden vervangen door een model waarmee je draadloos in en om het huis bereik had, maar wel via een vaste lijn belde. Tegenwoordig is het beeld dat er steeds meer vaste lijnen verdwijnen en steeds meer mensen zijn overgestapt op de mobiele telefoon, die nu al weer wordt ingehaald door de smart Phone.

Bij het traden is de ontwikkeling ook een feit. Door de waanzinnig snel toegenomen technische mogelijkheden, is het nu gemakkelijk om in en uit een trade te stappen en desnoods per tic te traden. Als je er dan naast zet dat er op een laag timeframe door een korte stoploss veel minder risico genomen kan worden en de winst direct vastgezet kan worden, is intraday traden een aantrekkelijke eigentijdse manier om te traden. Een bijkomend voordeel is dat er geen ‘overnight’ kosten meer betaald hoeven te worden en je ’s nachts niet wakker hoeft te liggen over het verloop van je trade. Je hebt ook een minder grote account nodig en naast het trendtraden is het ook mogelijk is om binnen een range te traden. Wat hier echter voor nodig is, is een pair of CFD met veel volatiliteit.

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel (sorry, Cruijff) de kans op overtrading is evenredig snel aan de techniek toegenomen. Ook wil ik een fout niet onvermeld laten die veel traders maken en dat is dat zij gebruik maken van een strategie die is ontworpen voor (mid)lange termijn trades en deze toepassen met intraday trading. Dit lijkt volgens mij ongeveer hetzelfde als met een draaischijftelefoon proberen een draadloze verbinding te maken.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register