shopify site analytics

Share This Post

Forex

Retradespectief

[SIZE=”5″] Retradespectief
[SIZE=”3″] Allereerst voor al de lezers van dit blog en de bezoekers van mijn site en geweldig 2013 toegewenst met natuurlijk mooie resultaten!

Zo aan het begin van een nieuw trading jaar is het voor mij altijd een goed moment om eens terug te kijken en het voorgaande jaar te evalueren. Het leek mij een leuk idee om hiervan een traditie te maken. Het blog ‘ Morgen is vandaag gisteren "> Morgen is vandaag gisteren ’ van verleden jaar is hiervoor een mooie start en de traditie kan worden voortgezet met het delen van dit retradespectief in dit blog.

Trades
In het afgelopen jaar heb ik niet zo heel veel trades gedaan. 64 om precies te zijn, wat neer komt op 5 á 6 trades per maand op de dag- en 4h grafiek. Dit leg ik voor mijzelf positief uit omdat ik duidelijk vorderingen blijk te hebben gemaakt om de emotie ‘traden om te traden’ in de hand te houden. Doordat ik mij het afgelopen jaar heb beperkt tot de trades die na analyse meer mogelijkheden boden, is mijn win ratio gestegen van 61% naar 68%. Op zich niet een erg grote stijging, maar doordat ik door extrapolatie en position sizing het risico, maar ook de winst, sterk heb verbeterd, draagt dit goed bij aan het resultaat. Alle trades heb ik met een risico/rendement verhouding van minimaal 1:2 of meer afgesloten en een aantal winnende trades heb ik zelfs door de freeride techniek tot het eind van de trend door kunnen laten lopen.

Doordat ik verleden jaar naast het traden een baan, jawel als manager, heb aangenomen, kan ik mijn trade kapitaal in tact houden hetgeen ook weer in positieve zin bijdraagt aan de groei. Alleen jammer dat ik mij nu geen full prof meer kan noemen, maar met de titel semi prof genoegen moet nemen.

Boek
Het boek ‘ Trader met opgestroopte mouwen "> Trader met opgestroopte mouwen ’ dat ik op aanraden van één van de lezers van dit blog heb geschreven is niet bepaald een bestseller gebleken. Daarvoor is het sowieso te veel op traden gericht, maar met een dikke 100 verkochte exemplaren is de uit de hand gelopen grap, wat mij betreft, goed geslaagd. Het leuke is dat ik veel reacties en vragen heb gehad en er leuke contacten aan over heb gehouden.

Twitter
De meeste trades die ik plaats zet ik op twitter en ook de artikelen die ik op het net tegenkom en die het nalezen waard zijn, retweet ik aan mijn volgers. Dit doe ik in het Engels omdat er een aantal volgers Engelstalig zijn. Zelf ben ik niet zo’n fanatiek social media volger. Dit is waarschijnlijk de reden dat ik ook niet zoveel volgers heb.

Afleiding
Wat minder positief is uitgevallen zijn de enkele uitstapjes naar andere strategieën die ik heb gemaakt. Gelukkig heb ik deze live getest op mini accounts en zijn de verliezen dus beperkt gebleven, maar het heeft wel afgeleid van mijn vaste price action strategie. Vanaf november is het alweer back to basics. Oplettende lezers zullen hebben opgemerkt dat ik het afgelopen jaar vanwege de afeliding ook iets minder heb ‘rondgehangen’ op fora en sites van bevriende traders. De grootste afleiding van het afgelopen jaar waarmee ik heb geworsteld was echter de nadenker: ‘Hou ik van traden, of hou ik ervan om trader te zijn? Verdere uitleg gaat in het kader van dit blog te ver, maar zeker kom ik in een later blog op dit dilemma terug.

Tot slot
2012 heeft veel moois gebracht, hoge toppen en diepe dalen zowel op grafieken en in de markt, maar zeker ook op het emotionele vlak. Al met al ruim voldoende om met veel vertrouwen het nieuwe jaar in te stappen voor meer van hetzelfde. Wat hebben we een pracht beroep……… Proost!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register