shopify site analytics

Share This Post

Forex

Rentecurve


Dit is een plaatje vd yieldcurve.
Let nu even goed op, want dit is belangrijk om het begrip “rente” te begrijpen 😉

Rente is de prijs van geld, in de economie moet alles gequantificeerd worden om ermee te rekenen, dus kost geld ook geld :).
Vergelijk het met geld uitlenen aan iemand: Als iemand tegen je zegt: “Doe mij effe honderd piek en loop zo even mee naar de pinautomaat dan pin ik het meteen voor je.” hoef je waarschijnlijk geen rente. Als diezelfde persoon je opbelt en zegt: “Kan ik even E100 van je lenen, je krijgt het volgend jaar terug” ben je waarschijnlijk minder enthousiast en minder bereid om het uit te lenen.

Zo werkt het bij banken ook: De kans dat een debiteur morgen omvalt is nu eenmaal kleiner dan de kans dat diezelfde debiteur “ergens binnen nu en 2 jaar” failliet gaat. Dus wil je voor een lening over langere tijd een hogere vergoeding dan voor een dag.

Nu is voor ons alleen de marco economie van belang, dus waar ik in het voorbeeld “risico” schreef kun je voor marco economisch perspectief gewoon het woord “inflatie” gebruiken: Kortom de rente is op macro economisch niveau een vergoeding voor de te lopen inflatie.

Als je in januari 2007 geld wilde lenen was je voor een dag al een boel geld kwijt, want de korte rente (3 maands) begon op 3.45% en de 10jaars op 3.89% en de 30 jaars rond de 4.07%.

Nu ziet de wereld er HEEL anders uit dan 2,5 jaar geleden. Je kunt nu voor een appel en een ei geld lenen op de korte termijn.
3 maands: 0.403%, 10 jaars: 3.7% en 30 jaars 4.29%.

Hier valt een hoop uit af te lezen: kennelijk is er met name voor kort geld een behoorlijk aanbod van geld gekomen (Mensen zoeken voor korte termijn veiligheid) en is de lange rente iets gestegen (toch iets meer onzekerheid op de lange periode).

De yieldcurve is dus gigantisch van vorm veranderd (De vorm, NIET de hoogte, die de curve nu heeft is de standaardvorm. Een vlakke/platte curve zoals uit het voorbeeld van januari 2007 is zeer zeldzaam en komt nauwelijks voor).

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register