shopify site analytics

Share This Post

Forex

Renko en Money & Risk Management

[SIZE=”4″] Renko en Money & Risk Management
[SIZE=”3″] Dit blog heb ik herschreven en gaat over de wijze waarop ik omga met het management van het kapitaal en het management van het risico dat ik bij het traden met Renko Charting wil lopen. Een vuistregel die veel professionele traders gebruiken is dat het maximale risico dat er gelopen mag worden niet meer dan 2% van het totale trading kapitaal mag bedragen. Deze regel vind ik soms discutabel omdat niemands kapitaal even groot is, het kapitaal bovendien ook nog eens per trade veranderd en ieders mentale grenzen, het verlies dat nog confortabel voelt, verschillend zijn. Je wint of verliest immers ook per trade.

Met Renkologie bepaal ik daarom het risico per trade. Dit doe ik door eerst een intieële stoploss te bepalen. Mijn vangnet of noodstop van 2x de Average True Range (14). Vervolgens reken ik het aantal pips om naar de valutawaarde waarop ik op dat moment handel om te kijken of dit binnen mijn vooraf bepaalde risicobedrag valt. Is dit het geval dan plaats ik de stoploss. Is het bedrag te hoog of te laag, dan pas ik door ‘position sizing’ het aantal posities aan waardoor het bedrag wel binnen het risico bedrag valt.

Hierdoor hoef ik dus niet van mijn eerder bepaalde noodstop af te wijken en geen concessies te doen aan mijn strategie. Tijdens de trade check ik op regelmatige tijden, in ieder geval één keer per dag, hoe de zaken ervoor staan. Als de trend zich in de gewenste richting blijft voortbewegen, pas ik dagelijks de stoploss aan om de winst waarvoor het nieuwe blok staat veilig te stellen. Hiervoor gebruik ik meestal ook 2x ATR(14) vanaf de huidige koers, maar ook gebruik ik weleens bevestigingssignalen als Fibonacci extensions, minder sterke horizontale niveaus of 2/4 Pivot points. Het risico dat ik loop wordt op deze wijze steeds kleiner terwijl het vangnet van 2x ATR(14) de markt voldoende bewegingsruimte blijft bieden. Met de kleur van de reguliere weekcandle check ik of de trade nog met de trend mee gaat, dit kan natuurlijk ook met een Moving Average zoals Nico Bakker dit doet met zijn sleepkabel.

Het koersdoel (Target) stel ik standaard in op 1:2. Dit target dient als beslisoment hier kan er worden besloten om :
• (gedeeltelijk) Winst te nemen.
• De stoploss verder te trailen,
• De stoploss te verplaatsen naar break-even voor een freeride.
• De positie te versterken door lotsize maximaal aan te passen tot een risico dat comfortabel voelt.(Richtlijn is hier echter wel de 2% regel met ‘compounding investment’).

Zodra ik besluit de trade aan te houden, wordt target 3R getekend om als volgend beslismoment te dienen, maar ook om bij een snelle stijging of daling winst te nemen.

Het risico wordt beheerst door de beslismomenten. Hiernaast richt ik mij op het aantal (percentage) geslaagde trades. Om winstgevend te kunnen traden streven professionele traders naar een winstratio tussen de 60 en 70 procent. Als je het traden benadert als het managen van een bedrijf loop je net als in het zakenleven risico, maar zolang je meer winst haalt dan je kosten maakt (lees verlies), is het uitbaten rendabel. Met traden is het net zo.

Een ander aspect van mijn risicobeheersing is de instelling van de blokgrootte van de Renko blokken die ik gebruik. Hiernaast maak ik naar aanleiding van de mogelijkheid die ik waarneem een keuze uit mijn Renko Strategieën waarvan ik denk dat de kans op een succesvolle trade het hoogst is.

Onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit….. Dit geldt zeer zeker voor het toepassen van Money en Riskmanagement, ik ben ervan overtuigd dat je op termijn hierdoor betere resultaten met het traden zult hebben.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Volg mij op Twitter en bezoek mijn nieuwe website Renko Café . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register