shopify site analytics

Share This Post

Forex

Renko en aandelen CFD’s

[SIZE=”4″] Renko en aandelen CFD’s
[SIZE=”3″] Het zal de trouwe lezers van dit blog niet ontgaan zijn dat ik sinds een paar maanden mij volledig heb gestort op het traden met Renko grafieken en hier zelfs enthousiast de eerste Nederlandstalige website voor heb opgericht. Na een paar maanden backtesten heb ik mij in eerste instantie beperkt tot de Renkologie op enkele Major Forex paren, daarna CFD’s van Indices en wat Commodities. Het verschil in interpretatie en werkwijze bleek hoofdzakelijk neer te komen op het aanpassen van de blokgrootte van de Renko blokken. Dus waarom niet eens testen op CFD’s op aandelen? Aan de gekozen broker zal het niet liggen, die heeft ze allemaal in zijn pakket.

De backtests zijn gedaan op een tiental CFD’s op Nederlandse aandelen met een blokgrootte van 1%. Hier bleek het ProRealTime platform toch wel enige moeite mee te hebben. Dit uitte zich doordat de blokken van dezelfde grootte niet allemaal op dezelfde horizontale lijn kwamen. Dit kleine euvel werd opgelost door de blokgrootte in te stellen op de dagprijs gedeeld door honderd. De resultaten van de backtests kwamen hierna sterk overeen met de backtests van de andere effecten. Dit heeft mij er toe gebracht om het eens bij mijn nieuwe broker Live te testen. De eerste trade ging al gelijk de mist in, maar omdat ik de money management regels van de Renko Basis Strategie (RBS) hanteer, maakt mij dit niet zoveel uit. Het idee is goed en getest, dan komen de winnende trades vanzelf wel.

Om in het oerwoud van aandelen CFD’s de juiste te kunnen bepalen, heb ik een aantal harde regels en op basis van fundamentele analyse ingrediënten, drie criteria opgesteld waaraan een aandeel moet voldoen voor dat ik er überhaupt in stap.

AEX/AMX
Allereerst analyseer ik alleen CFD’s van Nederlandse aandelen die in de AEX of AMX genoteerd staan. Dit vanwege het feit dat de gegevens over deze aandelen vaak bij elkaar te vinden zijn en er geen wisselkoers betaald hoeft te worden omdat deze in euro’s handelen. Ook qua aantallen zijn deze indices nog een beetje te hanteren. Ik hoef hierdoor niet door de gegevens van honderden aandelen.

Prijs
De prijs moet liggen tussen de €5,- en €50,-. Ligt de prijs hoger, dan is het aandeel te duur in verhouding tot de margin die nodig is en als de prijs lager ligt, wordt er te weinig aan verdient.

Gemiddeld Volume over 3 maanden
Het gemiddeld Volume over 3 maanden moet hoger zijn dan 100.000. Dit volume vertegenwoordigt op de Nederlandse markt een redelijke volatiliteit. Aandelen die nauwelijks verhandeld worden, bieden vaak minder kansen voor een trade en leveren ook vaak minder op.

Koerswinst verhouding (K/W)
Een K/W geeft de gezondheid van een bedrijf aan. Op Wikipedia is hier een aardige tabel over te vinden. Zelf selecteer ik alleen aandelen met een K/W tussen de 8 en 20. Deze twee getallen fungeren voor mij een beetje als fundamentele oscillator waarbij een waarde van kleiner dan 8 ondergewaardeerd betekent en een waarde van groter dan 2 overgewaardeerd betekent.

Wanneer een aandeel aan deze criteria voldoet, reken ik nog de Intrinsieke waarde van het aandeel uit door de Marktkapitalisatie te delen door de Uitstaande Aandelen om de ruimte voor eventuele groei te bepalen. Gewoonlijk houd ik na deze fundamentele analyse ongeveer tien kandidaten over voor mijn watchlist. Ik voer de analyse uit in het weekend, lekker bij de open haard of in de tuin. Alle gegevens die ik gebruik zijn overigens gemakkelijk te vinden op investing.com.

Het technische analyse gedeelte wijkt niet af van mijn Renko Basis Strategie, zoals deze op mijn website is te vinden. Het dagelijks scannen van de aandelen watchlist doe ik op een ingestelde blokgrootte van 1%, als ik een kans waarneem wijzig ik de blokgrootte in de dagwaarde gedeeld door honderd om aan de hand van de strategie te bepalen of ik een positie in zal nemen en hoe groot deze zal zijn. Indien ik daarna eventueel een positie heb ingenomen, werk ik als vast onderdeel van mijn Renko Basis Strategie mijn trading journaal dagelijks bij.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Volg mij op Twitter en bezoek mijn nieuwe website Renko Café . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register