shopify site analytics

Share This Post

Forex

Rate the trade

[SIZE=”5″] Rate the Trade
[SIZE=”3″] Iedereen die een klein beetje verstand heeft van traden kan via het internet een trade maken. Hoewel niet iedereen het met mij eens zal zijn, is de entry daarbij nog het gemakkelijkst. Met één druk op de knop zit je in de trade. Het is hierbij een algemeen bekend feit dat je niet moet afwijken van de afspraken met jezelf (je plan en/of strategie) om de trade tot een goed einde te brengen. Maar zegt dat iets over de kwaliteit van de trade?

Voor veel traders is het kenmerk van een kwalitatief goede trade slechts de winst in punten of geld die zij er mee maken. In het boek Entries and Exits van trader/psycholoog Alexander Elder vond ik een tijd geleden een simpel rating systeem om de kwaliteit van een trade in kaart te brengen. Ik zou veel lezers beledigen als ik het verschil tussen long en short nog een keer zou uitleggen, dus ga ik ervan uit dat iedereen in staat is om het systeem op zowel long en short trades toe te passen.

Een trade bestaat volgens het systeem uit drie componenten. De entry, Het verloop van de trade in Risk/Reward ratio en natuurlijk de exit. Alle drie de componenten worden vervolgens in drieën gedeeld en voorzien van de rating A, B of C.
Nadat aan het eind van de dag de dagcandle is gesloten, wordt deze, zoals hierboven vermeld, in drieën gedeeld. De eerste derde van de openingscandle geeft een A, de tweede een B en de derde een C. Stel: de totale omvang van de candle is 90 pip. Een opening in het vlak van de eerste 30 pip geeft een A. Een opening in het vlak van de tweede 30 pip geeft een B en als laatste een opening in het vlak van de laatste 30 pip geeft een C.

Het verloop van de trade in Risk/Reward ratio is de tweede rating. Hierbij is het van belang dat de rating wordt omgedraaid omdat de kwaliteit bij een hoger verloop van de trade beter moet zijn. Een R1 of lager geeft dus een C, een R2 geeft een B en een R3 of hoger geeft een A.

Nadat de trade is afgesloten, wordt het sluiten van de dagcandle afgewacht en wordt ook deze in drieën gedeeld en ook hier wordt de rating, om dezelfde reden als het verloop van de trade, omgedraaid. De eerste derde van de sluit candle geeft een C, de tweede een B en de derde een A.

Zoals wellicht bekend, hou ik de trades op twee manieren bij. In een dagboek (journaal) beschrijf ik de markt omstandigheden, de eventuele setups en jawel… de emoties die ik bij de pairs waarop ik trade waarneem. Hiernaast hou ik achteraf een spreadsheet bij voor de statistische gegevens zoals bijvoorbeeld P/L, drawdowns en percentages. Op deze spreadsheet hou ik ook de kwaliteit van de trades, op de bovengenoemde wijze, bij. Het doel hiervan is om door een analyse achteraf inzicht te krijgen welke trades er beter kunnen. Dus om bijvoorbeeld het verschil in een ‘Triple A’ trade en een AAB, of andere lettercombinatie te kunnen bepalen en hiervan te leren.

Natuurlijk gaan er bij mij net zoveel trades mis als bij iedere andere trader. De markt is nu eenmaal onvoorspelbaar. In een dergelijk geval noteer ik in de kolom een streepje. Het kan dus best voorkomen dat ik een A entry heb en de trade zich vervolgens tegen mij keert. Als dit uit analyse nu vaak het geval blijkt, kan ik eens kritisch kijken naar het managen van het verloop van de trade.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register