shopify site analytics

Share This Post

Forex

Pipperdepip Hoera!

[SIZE=”5″] Pipperdepip Hoera!
[SIZE=”3″] Uit vragen via mijn website of in de topics op de diverse forums maak ik nog regelmatig op dat vooral beginnende traders nog wat moeite hebben met het berekenen van de waarde van een pip en wat je met die wetenschap in het kader van money & risk management kunt doen.

Zoals wellicht bekend is een pip het kleinst mogelijke verschil in een koers en wordt deze weergegeven als 0.0001. De enige uitzondering hierop zijn de valuta paren waar de Japanse Yen (¥ ) de ‘quote currency’ van is. De quote currency wordt overigens ook wel ‘secondary currency of ‘counter currency’ genoemd. Een pip voor de Japanse Yen wordt weergegeven als 0.01.

De meeste geroutineerde traders zien het aantal pips in één oogopslag en verbinden hier hun conclusie aan. Hiernaast leveren de meeste brokers naast hun platform een tool om de berekening uit te voeren. Deze tools zijn bij bosjes tegelijk te vinden op het Internet, degene die ik zelf nog wel eens gebruik staat op de ‘tools’ pagina van mijn website.

Er zijn ook veel traders die hun money & risk management verwerken op een (Excel)spreadsheet de formule hiervoor is vrij simpel op het internet te vinden. De uitkomst van de berekening is altijd in de valuta van de base currency. Als echter de quote currency de Amerikaanse Dollar (USD) is, is een berekening niet nodig. In dat geval is de pipwaarde altijd €1,- bij een mini-lot en €10,- bij een lot. Met rekenvoorbeelden zou ik de meeste lezers waarschijnlijk beledigen.

De uitkomst kan worden gebruikt om het risico dat je bereid bent te lopen in geld uit te drukken. Zodat je kunt bereken hoeveel geld je nu eigenlijk op het spel zet en of dit binnen de voor jou acceptabele grens blijft. Veel traders gebruiken hiervoor maximaal 2% van hun trading account, maar omdat het vaak een persoonlijke kwestie betreft, zijn de meningen hier wel over verdeeld en zijn er ook voor de bepaling van het risico dat je bereid bent te nemen, weer veel alternatieven te vinden op het internet. Hoewel de meeste brokers je trading activiteiten in één valuta weergeven, kan de uitkomst ook worden gebruikt om je posities met verschillende volumes en in verschillende valuta’s met elkaar te vergelijken als dit niet het geval is.

Renko en de pipwaarde
Met de Renkologie streef ik er naar om de technische analyse zo simpel en overzichtelijk mogelijk te houden. Hierbij maak ik gebruik van Renko blokken van 25 pips. Het bedrag in geld is dus simpel te berekenen, 25x de pipwaarde is de waarde in geld van een blok. De initiële stoploss, die ik mijn vangnet noem, plaats ik meestal op een afstand van 100 pips.
Omdat ik uit de trade stap op het moment dat na de dagelijkse volatiliteit van 19:00 uur of na de close van de NY sessie, één of twee blokken in omgekeerde richting is gevormd, wordt het vangnet niet vaak geraakt.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Volg mij op Twitter en bezoek mijn nieuwe website Renko Café . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register