shopify site analytics

Share This Post

Forex

Overtrading

[SIZE=”5″] Overtrading
[SIZE=”3″] Eén van de psychische valkuilen waar ik mijzelf in mijn tradeplan voor waarschuw is overtrading. Wat wel grappig is, de correctiefunctie van mijn tekstverwerker verandert overtrading standaard in overtreding. Er zit wel wat in om op deze manier bewust te blijven van deze valkuil.
De meeste traders kennen het begrip overtrading wel, maar als je dan de vraag stelt ‘wanneer’ er volgens hen sprake is van overtrading, krijg je de meest verschillende antwoorden. Dit kan ook niet anders, want iedereen kan en mag zijn eigen standaard hebben. Om een beeld te krijgen van de mate van overtrading is dit in te delen in twee aspecten. Het getalsmatige en het mentaal aspect.

Het getalsmatige aspect
Om een meetbaar overzicht te krijgen van de mate van overtrading, kun je kijken naar een aantal zaken.
Allereerst het tijdframe waar je op trade. Op een 5 minuten timeframe doen zich veel meer mogelijkheden voor om te traden dan op een hoger timeframe zoals de dagelijkse grafiek. Nadeel is hiervan dat de meerdere mogelijkheden meestal een veel lagere kans van slagen hebben. Vaker traden is vaker risico lopen. Het tweede waarnaar je kunt kijken is het bedrag wat je kunt, of bereid bent te riskeren en hoe dit past in je money management. Met een account van 1000 euro een risico per trade van 250 euro accepteren houd je niet lang vol. Het volgende punt sluit hier goed op aan en dat is het bedrag op je account. Het mag algemeen bekend zijn dat je niet meer kunt uitgeven dan dat je hebt en de meeste brokers zullen dit ook niet toestaan. Het laatste waarnaar je kunt kijken is het aantal trades dat je per maand maakt en wat dit oplevert. Is de gecalculeerde conclusie dat de winst naar verhouding van het risico klein is, kun je dit overtrading noemen.

Het mentaal aspect
Het traden om de verkeerde reden is de mentale oorzaak van overtrading. Als je jezelf erop betrapt dat je aan het traden bent om aan het traden te zijn en winst of verlies je niet uitmaakt als je maar kunt traden, heb je een probleem. Een andere beruchte reden om te traden is het goedmaken van verliezen. Als jezelf hierop betrapt kan ik je slechts het advies geven Trading in the Zone van Mark Douglas nog eens te lezen. Niet doen! Er mag nooit een noodzaak zijn om te traden. Wanneer je de verliezen accepteert als leergeld of als een soort van bedrijfskosten, worden deze op termijn vanzelf wel goedgemaakt. Een goede mogelijkheid met een gecalculeerd risico en een hoge winstkans moet de enige om te traden zijn. Als deze goede mogelijkheid wordt bevestigd door je entry signaal op een hoger timeframe, je fundamentele en/of technische analyse en de reward ratio lijkt haalbaar dan kun je een dergelijke trade niet laten lopen.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register