shopify site analytics

Share This Post

Forex

Over voetbal en traden

[SIZE=”5″] Over voetbal en traden
[SIZE=”3″] Voor de ontspanning mag ik graag een goede pot voetbal kijken. Als geboren Rotterdammer hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen wat hierbij mijn favoriete club is. Ook afgelopen week zat ik uitgerust met bier en chips voor de led (buis kan echt niet meer). Op een gegeven moment dwaalde mijn gedachten echter af naar het traden. Natuurlijk niet door het matige spel, want dat kennen we de laatste tijd in Rotterdam niet, maar waarschijnlijk door een kwakkelende trade in het pair EUR/GBP die ik op dat moment had lopen. Al filosoferend, viel het mij op dat er net als met het vissen, waarover ik al eerder een blog schreef, veel parallellen te trekken vallen tussen voetbal en traden.

Om te beginnen is er de bal. Een vergelijk met de markten leert dat deze, net als de ronde bal voor een groot gedeelte onvoorspelbaar een willekeurige richting op gaat. Randomness noemt men dit in het trading jargon. Wiskundige en trader Nassim Nicholas Taleb schreef over deze ongrijpbaarheid trouwens een goed, maar ietwat langdradig boek, Fooled by Randomness. De spelers die net als groepen kopers en verkopers tegenover elkaar staan, proberen met hun baltechnieken de willekeur van de richting van de bal te bepalen en de tegenstander te passeren zoals een trader dit met zijn technische analyse en indicatoren probeert. De teamprestaties kun je met een beetje fantasie vergelijken met de samenwerking tussen traders en beleggingsgroepjes zoals bijvoorbeeld die van de plattelandsvrouwen en een mentor/trading coach, die een aantal traders raadplegen, met een trainer.

Dan zijn er de spelregels, vergelijkbaar met de algemene voorwaarden die je met je broker afspreekt en de regulering door de NMA die als scheidsrechter nauwlettend de boel in de gaten houdt. Het scoren zou het equivalent kunnen zijn voor het behalen van het Target of Take Profit, terwijl een tegendoelpunt opgevat zou kunnen worden als het raken van de stoploss. De registratie van de overall resultaten in het trading journaal waarbij de stand wekelijks in de vorm van een klassement wordt bijgewerkt is ook een aardige overeenkomst.

Maar ook op gebied van de Mindset zijn er overeenkomsten. Bijvoorbeeld de wil om te winnen, de schwalbe om de scheidsrechter, maar vooral jezelf, voor de gek te houden. Het geluk bij de winst en de pijn bij verlies. Wat te denken van het publiek dat vergelijkbaar met de horde ‘volgers’ op de markt elkaar spontaan volgt in de wave, met spreekkoren en oe’s en ah’s. Juist op dat moment werd mijn dagdroom ruw verstoord door een tegendoelpunt in ‘ons’ voordeel waardoor de pijn van verlies tegen de Friese tegenstander in ieder geval werd verzacht naar een breakeven gevoel.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register