shopify site analytics

Share This Post

Nieuws / Olie

OPEC vergadering brengt oliemarkt in rep en roer

Ruwe olie wordt woensdagmiddag duurder, in aanloop naar een vergadering van grote olieproducenten in de Algerijnse stad Algiers. Een vat Brent olie kost momenteel rond de $46.25 en de Amerikaanse WTI $45.29 per vat. Beide oliesoorten zijn daarmee zo’n 1.5% duurder dan gisteren.

Vandaag is Algiers het decor van een informeel overleg tussen alle grote olieproducenten van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en Rusland. Vanaf vier uur Nederlandse tijd zijn de olieministers van deze land aan het vergaderen. Het blijft spannend wat de uitkomst van deze vergadering zal worden. De officiële OPEC vergadering is overigens in november.

De grote olieproducenten hebben in theorie de mogelijkheid om het aanbod van olie op de wereldmarkt te verkleinen dat het overaanbod in een klap verandert in een tekort. Een dergelijke actie zou twee jaar geleden de prijzen fors laten stijgen. Twee jaar geleden was de olieprijs ook fors duurder dan op dit moment.slider-oilfield

Rusland en OPEC leden zijn samen goed voor 40% van de mondiale olieproductie. Het akkoord die de landen nu proberen te bereiken is een mogelijke ‘bevriezing’ van de olieproductie op het huidige niveau. Aangezien de vraag naar olie steeds toeneemt zou het niet verhogen van de productie het marktaanbod verkleinen waardoor de olieprijs vanzelf weer zal stijgen met krimpende olievoorraden.

Marktaandeel Olie gooit roet in eten

Saoedie-Arabie en Iran hebben inmiddels al aangegeven de gesprekken als een consultatieronde op te vatten. Een akkoord zou pas tijdens de officiële vergadering van de OPEC in november op tafel liggen. Enige scepticisme is overigens nog aanwezig of de akkoord er überhaupt wel komt. Niemand zegt nee tegen een hoge olieprijs, maar geen van de oliestaten willen hun marktaandeel opgeven. Als een land zijn productie bevriest kan een ander OPEC land stiekem de productie toch opvoeren en zo marktaandeel winnen. Het is een kwestie van vertrouwen in elkaar, maar dat is onder de OPEC nog ver te zoeken.

Bovendien zouden hogere olieprijzen de (onafhankelijke) olieproducenten van Amerikaanse schalieolie in de kaart spelen. Die vorm van oliewinning is nauwelijks rendabel, maar met hogere prijzen wel. Het opvoeren van de productie in schalieolie zou weer voor meer aanbod zorgen.

Onze tips:

EUR/USD: Verkopen ↓ (handel voordat het banenrapport wordt gepresenteerd). Markets.com
Crude Olie: Verkopen ↓ (Kans is groter dat er geen akkoord komt). Markets.com
AEX: Kopen ↑ (). X trade

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register