shopify site analytics

Share This Post

Forex

Onderliggende waarde

Veel beleggers zijn bezig met het ontwikkelen van een goed handelssysteem en technische analyse, maar slechts weinig beleggers doen ook echt grondig onderzoek naar de paren. Ik ken veel mensen die zich dan ook bezig houden met TA en backtesten, maar daarvan heeft vrijwel niemand de koersen uit het verleden onderzocht, terwijl dat erg belangrijk is. Laat staan dat ze een plan op papier hebben staan. Degene die dagelijks de grafieken onderzoekt en gegevens verwerkt in Excel, zal een betere belegger zijn dan iemand die denkt het perfecte TA systeem te kunnen ontwikkelen.
Je kunt werken met de RSI, MACD of MA lijnen, maar indien een paar daarin geen duidelijk patroon laat zien, dan word je de hele tijd uitgestopt. Om geld te verdienen dient er namelijk een trend te zijn. Die trend moet dan ook omhoog of omlaag wijzen. Indien je handelt in een paar dat elke keer boven of onder de MA lijn komt, dan kan je geen goede stoploss plaatsen en word je de hele tijd uitgestopt. Daar kan je erg gek van worden.

Neem bijvoorbeeld eens de EUR/USD op dagbasis. Plaats daarbij de EMA 50. Je ziet daarbij de op 16 februari 2011 het paar boven de MA kwam en daar bleef tot 6 mei. In 68 dagen is het paar niet onder de EMA gekomen. Je had een ritje kunnen maken van 1.35 tot 1.4370. Dat zou neerkomen op ruim 6% in 68 dagen. Natuurlijk had je er meer uit kunnen halen, maar 6% zou je kunnen halen zonder moeite. Indien ik met een hefboom van 200 handel dan zou ik een winst maken van 1200%. Niet slecht toch! Lekker rustig, en was slechts een kwestie en regelmatig de stoploss te verhogen, waarbij je de SL onder de EMA plaatst. Dat zou je 5 keer per week kunnen doen, maar ook slechts 1 a 2 keer per week. Indien je eenmaal in de trade zit, dan zou je mogelijk slechts 5 tot 10 minuten per week kwijt zijn aan het manage van de trade.

Zelf ben ik erg geïnteresseerd in het werk van WD Gann. Naar mijn mening was hij de grootste trader allertijden. Zijn werk staat dan ook vol met zinvolle informatie. Hij was dan ook iemand die zijn succes vooral te danken had aan het onderzoeken van het verleden, want de toekomst is dan ook niks meer dan een herhaling van het verleden. In zijn werk zijn dan ook veel zaken terug te vinden die verwijzen naar onderzoek. Ik zal een aantal zaken aanhalen.

[I] “To make a success you must continue to study past records, because the market in the future will be a repetition of the past”.

“Everything moves in cycles as a result of the natural law of action and reaction. By a study of the past, I have discovered what cycles repeat in the future”.

“Every movement in the market is the result of a natural law and of a cause which exists long before the effect takes place and can be determined years in advance. The Future is but a repetition of the past, as the Bible plainly states: The thing that hath been, it is that which shall be; and that which is done, is that which shall be done, and there is no new thing under the sun.” Eccl.1.9.

“It is not my aim to explain the cause of cycles, the general public is not ready for it and probably would not understand or believe it if I explained it….everything works according to past cycles, and that history repeats itself in the lives of men, nations and the stock market” [/I]

Het komt er dus op neer dat je het verleden dient te onderzoeken om de toekomst te begrijpen. Iedereen die wilt slagen, dient dan ook grondige studie te verrichten naar de bewegingen. Het gaat daarbij om twee zaken, namelijk tijd en prijs. Een top of bodem wordt namelijk gezet indien tijd en prijs elkaar kruisen. Al die gegevens dien je in kaart te brengen om een blik in de toekomst te kunnen werpen. Er bestaat geen korte weg voor succes, dus helaas hoe saai het onderzoek ook is dien je het toch zelf te doen. Jij bent tenslotte degene die de trades moet uitvoeren.

In mijn vorige artikel besprak ik drie verschillende handelsmogelijkheden, namelijk; daytrading, speculeren en investeren. Voor die drie mogelijkheden dien je paren te selecteren die daarbij het beste passen. Mogelijk heb je de keuze uit tientallen paren of zelfs meer dan 100. Maar om al die paren in de gaten te houden en af te wachten op de juiste signalen vind ik vrij zinloos. Je kunt beter je aandacht richten op de beste, sterkste en meest voorspelbare paren dan al die andere vage slecht presterende paren.

Aangezien daytrading veel stress kan geven en tijd kost, wil ik daar niet te veel op ingaan. In mijn vorige artikelen had ik doelen en targets gesteld. Nu is het een kwestie om de paren daarop af te stemmen. Je dient dus paren te vinden die het ook mogelijk maken om je targets te halen. Het ging om twee systemen.

Systeem 1

Doel : Op 1 juli 2021 bezit ik € 10.000.000,- aan kapitaal
Target : 152% winst per jaar
Soort trades : Investeren
Trades : Maximaal 24 per jaar (2 per maand)
Winst target : 3 tot 5%

Systeem 2

Doel : Op 1 juli 2012 verdien ik elke maand € 5.000 bruto
Target : 20% winst per maand
Soort trades : Speculeren
Trades : 10 per maand
Winst target : 1 tot 3%

Daytrading kan dus veel stress geven en daarom is het belangrijk om te handelen op de langere termijn. Je kunt beter één keer 200 pips winst maken in plaats van tien keer 20 pips. Belangrijk is het om in zo min mogelijk tijd, zoveel mogelijk geld te verdienen. Indien je 40 uur per week aan beleggen wilt besteden dan is dat prima, maar zou het niet mooi zijn om in slechts maximaal 3 tot 5 uur per week geweldige rendementen te boeken.

Je begint het onderzoek door eerst een overzicht te maken van alle paren waarin je kunt handelen. Je gaat daarna de belangrijkste gegevens vermelden zoals; spread (in pips en %), de laatste procentuele stijging/daling, verschil tussen high low, startdatum (datum van eerste dag op de grafiek), enz. Je dient dus een overzicht op papier te zetten, waarmee je snel de paren kunt vergelijken.

Voor speculeren kies je paren die over 3 tot 10 dagen 2 tot 5% bewegen. Die paren zijn nodig om ook de targets te halen. Stel ik wil 4% winst maken binnen 1 maand op een paar, dan dient het paar over die periode meer dan 4% te bewegen. Een paar dat 6 a 7 % op maandbasis beweegt is ervoor geschikt. Zo dien je alle paren te onderzoeken en te vergelijken met je targets. Mocht blijken dat je geen paren kunt vinden waarmee je de targets kunt halen, dan pas je de targets aan.

De bedoeling is om uiteindelijk een overzicht te hebben van 10 paren waarin je gaat handelen. Meer mag ook, maar we moeten het ons niet moeilijker maken dan dat het is. Voor daytrading zou ik maximaal 4 paar selecteren. Het beste zou het zijn om voor de drie handelsmogelijkheden dezelfde paren te nemen, maar dat is niet altijd mogelijk. Sommige paren bewegen bijna niet over 1 week, maar juist wel over 1 maand.

Natuurlijk hoeft het onderzoek niet direct af te zijn, maar doe het wel. Want het is erg lonend. Stel ook daarin een doel. Begin het onderzoek dan ook in grootte lijnen en zorg ervoor dat je de belangrijkste gegevens bij de hand hebt.

Ik ben benieuwd wie van jullie er een soort gelijk onderzoek heeft gedaan of hoe jullie de paren hebben gekozen. Zelf handel ik natuurlijk veel in de majors, maar door onderzoek kwam ik erachter dat er paren zijn die veel winstgevender zijn. Mijn onderzoek is nog lang niet klaar, maar ik heb wel als doel gesteld om alle paren dit jaar nog te analyseren op mogelijkheden.

Mocht blijken dat er veel animo voor dit blog is, dan zouden we zelfs nog een gezamenlijk onderzoek kunnen doen. Er zijn al snel 40 paren waaruit je kunt kiezen, dus indien je dat zelf moet onderzoeken dan kost het erg veel tijd. Wanneer je het samen doet, dan zou je daar al 5 tot zelfs 10 keer zo snel mee klaar zijn.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register