shopify site analytics

Share This Post

Olie

Olieprijzen dalen door stijgende productie in VS en dalende vraag in China

De olieprijzen zijn woensdag verder gedaald sinds de vorige sessie nadat bleek dat de Amerikaanse olievoorraden zijn gestegen en de vraag vanuit China is gedaald wat betekent dat de oliemarkt in een overschot situatie zal blijven ondanks de poging van de OPEC leden om het aantal vaten per dag sterk terug te brengen voor een stabielere olieprijs.

Internationale Brent olie was aan het traden op 54.76 dollar per vat en is 29 cent lager dan de vorige sessie. Ruwe olie (Crude) viel met 42 cent oftewel 0.81% naar 51.75 dollar per vat. Het Amerikaanse Petroleum Instituut liet de data over dinsdag zien. Daarin bleek dat de Amerikaanse voorraad met 14.2 miljoen vaten zijn gestegen. Tekenen van minder vraag vanuit China drukt ook de olieprijzen naar beneden. Zowel OPEC als non-OPEC leden hebben als doel om het eerste half jaar de productie met 1.8 miljoen vaten per dag te verminderen.

Analist bij Goldman Sachs zei dat de vraag naar benzine in de VS scherp is gedaald met 460.000 vaten per dag. Zulke scherpe dalingen waren alleen te zien tijdens recessies. De EIA zei gisteren dat de productie van Amerikaanse ruwe olie met 100.000 vaten zal stijgen naar 8.98 miljoen vaten per dag, dat is 0.3% minder dan de prognose. Het toenemende overschot in Amerika ondermijnt de deal die door de OPEC leden vorig jaar is genomen om de prijzen op peil te houden.

Afnemende vraag vanuit China

Maar OPEC is voor het eerst niet echt bezorgd over de stijgende productie in de VS. De markt is namelijk onder druk door de afnemende Chinese vraag omdat de grootste energieconsument van de planeet tekenen van zwakte aan het tonen is. De groei in de vraag naar olie over 2016 was een toename van slechts 2.5% terwijl de vraag in 2015 3.8% groei liet zien tegenover het jaar daarvoor. Een afvlakking van de groei geeft aan dat de vraag over het geheel aan het afnemen is.

De prijs van een vat olie is momenteel op zijn laagste niveau over de afgelopen drie weken. De prijs daalde naar een dieptepunt van 51.22 dollar per vat, een niveau dat sinds 19 januari niet is voorgekomen. In het rapport van de API is te zien dat de voorraad met 2.9 miljoen is toegenomen. De verwachtingen onder analisten was een stijging van 2.6 miljoen vaten sinds vorige week. De opleving van de Amerikaanse oliemarkt door steeds meer olieboordplatformen te activeren. Sinds halverwege 2016 zijn de booractiviteiten met meer dan 6% gestegen die het niveau van de productie terugbrengt naar die van eind 2014 toen de olieprijzen een sterke daling toonden.

Zowel OPEC als de Non-OPEC leden zijn vastbesloten om de prijzen boven de 50 dollar per vat te houden. Deze deal is de eerste in 10 jaar tijd om de mondiale olievoorraad te balanceren. De eerste dag van dit jaar markeert dan ook het start van de deal door OPEC waarin de productie met 1.8 miljoen vaten per dag wordt teruggebracht naar 32.5 miljoen vaten.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register