shopify site analytics

Share This Post

Nieuws

Olie spuit 5% omhoog na Rusland-Saudi deal

Olie prijzen spoten omhoog met maar liefst 5% tijdens de Europese sessie op maandag na bekendmaking van de samenwerking tussen Saudi Arabië en Rusland om de markt te stabiliseren. Een indicatie dat beide partijen het eens gaan worden voor een bevriezing van de olieproductie. De prijs van een vat olie ging met 2.09$ dollar omhoog, of 4.73%, naar 46.24$ per vat.

Oliegrafiek 5 sep

Bevriezing van de olieproductie

Saudi Arabië en Rusland, beide landen aan kop wat betreft wereldwijde olieproductie zijn tijdens de G20 top in China eens geworden voor samenwerking om de mondiale oliemarkt te stabiliseren. Rusland een land buiten de OPEC zal hoogstwaarschijnlijk een delegatie sturen tijdens de OPEC bijeenkomt van november om een bevriezing van de olieproductie te bespreken.

OPEC leden zullen in Algerije tussen 26 en 28 september samenkomen om te bespreken voor een mogelijke productie cap om de olieprijzen in toom te houden. De olieprijzen waren afgelopen vrijdag ook omhoog geklommen nadat de Russische President Vladimir Putin in een interview met Bloomberg aangaf dat een overeenkomst tussen grote olieproducenten over een bevriezing van de olieproductie de juiste beslissing zou zijn. Zijn reactie volgde nadat een vergelijkbaar retoriek van de minister van buitenlandse zaken Adel al-Juberi van Saudi Arabië naar buiten kwam. Ook hij gaf aan dat een overeenkomst tussen OPEC en non-OPEC landen best mogelijk is.

Analisten vooralsnog sceptisch

Ondanks alle uitspraken om de oliemarkt te stabiliseren heerst er enig scepticisme tegenover een werkelijke bevriezing van de olieproductie. De verwachting is dat ook in september enige actie voor stabilisatie weinig effect zal hebben aan het mondiale olieoverschot. De meeste analisten geloven dat olieproducenten de oliemarkt in de gaten zullen blijven houden tot de OPEC vergadering in Wenen op 30 november. Een eerdere poging aan het begin van dit jaar om gezamenlijk de olieproductie te bevriezen heeft gefaald nadat Iran roet in het eten gooide.

Trading volume voor vandaag zal laag blijven in verband met Labor Day in de Verenigde Staten. De beurs in de VS zal vandaag de hele dag dan ook gesloten blijven. Traden in olie sluit vandaag wat eerder dan normaal. Namelijk 19:00 Nederlandse tijd.

Onze tips:

    • EUR/USD: Verkopen ↓ (Rentewijzing voor het einde van dit jaar blijft van kracht, verkoop voor lange termijn) Markets.com
    • Crude Olie: Neutraal (Het is momenteel beter om af te wachten wat de markt deze week gaat doen.). Markets.com
    • AEX: Verkopen (De AEX is momenteel teveel in koopdruk gestegen, verwacht een daling!). iFOREX.com

 

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register