shopify site analytics

Share This Post

Forex

Olie het zwarte goud

Artikel over Olie door mij geschreven

[noparse] Oil Barrel [/noparse] Iedereen heeft het over olie en trade waarschijnlijk ook nog eens in olie zonder dat ze eigenlijk EXACT weten wat ze nu handelen. En dat geeft ook eindelijk helemaal niets, want het enige wat je wil weten is of iets je winst op verliest heeft opgeleverd ;).

Maar olie is toch best wel interessant (vind ik zelf) dus ik heb even wat research gedaan, ik zal jullie niet vervelen met allerlei vreselijk ingewikkelde chemische verhandelingen, ik zal alleen ingaan op de dingen die voor een trader wel eens belangrijk zouden kunnen zijn.

Zoals je je kunt voorstellen is de samenstelling van olie niet op alle plekken wereldwijd hetzelfde, dus zijn er een aantal verschillende qualificaties te maken.

Geografisch: West Texas Intermediate, Brent (Het Brent Goose olieveld ligt voor de Noorse kust), Oman
Dichtheid : hiervoor wordt de API ( American Petroleum Institute ) gebruikt: simpel gezegd de dichtheid van de olie wordt vergeleken met de dichtheid van water. Waarbij water de waarde 10 API heeft.
Dus een barrel olie (Of: “petroleum liquid” zoals het eigenlijk heet) met een API lager dan 10 is zwaarder dan water en een olie met een API groter dan 10 is lichter en zal dus dan ook blijven drijvem op water. Je noemt olie met een kleine dichtheid dus een “lichte” olie.
Sweet or Sour: Als olie een hoge concentratie zwavel bevat dan noem je de olie “zuur” cq “sour”. Bij een lage concentratie zwavel is een olie zoet of sweet.

Prijsbepaldende factoren:

* Geografische ligging tov een raffinaderij
* Hoe “lichter” de olie is hoe beter, want lichte olie bevat meer kostbare benzine dan “zware olie”
* Zoet is ook beter dan zuur, want zoals gezegd bevat zoete olie minder zwavel en zoals bekend is zwavel erg milieubelastend en ook in de olieproducerende industrie gelden millieuwetten, dus zoete olie is van nature al schoner dan zure olie. Dus behoeft het minder bewerking en is dus duurder dan “vieze” zure olie.

De inhoud van een vat olie is 159 liter (of 42 gallon)
Uit een vat olie wordt ongeveer het volgende gehaald:

5 liter Bitumen (teer voor danken en wegen)
9 liter Stookolie (verwarming en brandstof voor oa schepen)
2 liter Smeerolie ( smeerolie)
35 liter Dieselolie (brandstof)
16 liter Kerosine (vliegtuig brandstof)
75 liter Benzine (brandstof)
3 liter Nafta (wordt gebruikt in verschillende chemicalien)
14 liter Vloeibaar gas (Je kent ze wel: de blauwe flessen campinggas)

Dit lijkt me voorlopig wel even genoeg details om mee te gaan handelen op bijv. Plus500, daar handelen we op de WTI future (WTI is: West Texas Intermediate, ook wel: Sweet Crude en als je net de bovenstaande text hebt gelzen dan weet je dat WTI zowel licht als sweet is, wat allebie goed is en dat maakt WTI 1 vd kwalitatief beste olies.)

Overige nuttige links:

OPEC
IEA Olie rapport
JD Rockefeller

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register