shopify site analytics

Share This Post

Forex

Non Farm Payroll (NFP) strategie

[SIZE=”5″] Non Farm Payroll (NFP) strategie
Iedere eerste vrijdag van de maand is het de beurt aan de belangrijke release van de Amerikaanse Change in Non Farm Payroll. De maandelijkse veranderingen in de werkgelegenheid van Amerika met uitsluiting van de boerenbedrijven. Dit omdat deze dusdanig afhankelijk zijn van onvoorspelbare omstandigheden als bijvoorbeeld het weer en slechte of goede oogst, dat de cijfers een veel zuiverder beeld van de ontwikkeling in de werkgelegenheid geven door deze gegevens buiten beschouwing te laten. De NFP wordt gezien als het meest uitgebreide meetmoment van de werkgelegenheid in Amerika. Dit gegeven maakt de uitslag voor de valutamarkt hoogst interessant. De FED is verantwoordelijk voor ‘gezond’ houden van de werkgelegenheid en stuurt deze gegevens bij met onder andere rentepercentages. Een toename van de NFP geeft een groeiende werkgelegenheid en potentiele inflatie aan die de FED vaak met een rente verhoging bestrijdt. Het tegenovergestelde kan ook. Een constant dalende werkgelegenheid suggereert een afnemende economie, die weer een verlaging van de rente kan betekenen.

Op het internet zijn legio manieren te vinden hoe het best te handelen op de release van de NFP. In dit blog wil ik graag uitleggen hoe ik met deze trading opportunity omga.

Voorbereiding

Zoals gezegd, iedere eerste vrijdag van de maand weet ik dat het zover is. Soms ontschiet mij dat ook wel eens, maar omdat ik toch dagelijks op de economische kalender op mijn site kijk, mis ik releases met een hoge impact vrijwel nooit. Omdat de NFP een Amerikaanse aangelegenheid is, trade ik deze release altijd met de USD. Als de mogelijkheid zich voordoet, bekijk ik vooraf welke van de andere majors op dat moment het zwakst is om hiermee de quotecurrency het pair te bepalen. Hier ligt meestal de kans op de grootste piek. Dit kan bijvoorbeeld USD/JPY USD/GBP of USD/AUD zijn. Als het niet de NFP maar een release van andere data is die er plaats gaat vinden, neem ik de basecurrency van de betreffende release. Bijvoorbeeld als Trichet spreekt, de Euro, het consumenten vertrouwen van Australie de AUD etc.

Zaak is dat ik in het geval van de NFP rond 14.00 uur geen lopende trades meer heb omdat het heel moeilijk te voorspellen is welke richting de koers op zal ‘pieken’ en zo zou ik mijn winst van ervoor weer kunnen verspelen door te worden uitgestopt. Ongeveer een uur voor de release stap ik over naar een aangepast tradingplan en transformeer ik naar ‘daytrader’ door naar een 1hour timeframe te schakelen. Tijdens dit uur verbind ik de hoogste punten (open) van de candles en de laagste (sluit) punten om zo twee horizontale lijnen op mijn grafiek te plotten. In dit geval niet de hoogste hoog en laagste laag, want bij deze strategie hou ik geen rekening met de schaduwen omdat deze nu even niet relevant zijn. Op dezelfde manier kun je op bijvoorbeeld een daily timeframe je horizontale levels bepalen, alleen spelen de schaduwen dan wel een rol.

Het uur U

Dan is het zover. Om exact 14.30 uur onze tijd (GMT+2) worden de NFP cijfers vrijgegeven. Over het algemeen reageert de markt vrijwel onmiddellijk. De koers schiet met de snelheid van het licht soms wel tientallen pips naar boven of beneden en ik reageer direct door met een één klik order te kopen of verkopen. Direct daarna bescherm ik mijn trade door een automatische trailing stoploss te plaatsen op een afstand van 10 pips. Zodra de koers zijn hoogste punt heeft bereikt, komt hij terug (retrace) en stopt de trade uit.
Dit is mijn eerste winst. Gaat de koers na de retrace nogmaals dezelfde richting in, herhaal ik het kunstje en pak soms nog eens wat winst en heel soms nog meerdere keren. Een logische gedachte zou in dit geval zijn om even geen stoploss te plaatsen, ‘nooit doen!’, maar je zit er toch bij zou je denken. Dit druist echter zo zeer tegen mijn tradingplan in dat ik dit risico gewoon niet wil nemen. Het blijft namelijk ook wel eens bij één piek, of zelfs wel eens bij géén piek. In dat geval is mijn verlies maximaal 10 pips. Als de piek in kracht afneemt wacht ik op het terugkeren naar het oorspronkelijke niveau waarop mijn horizontale lijnen staan en pak deze trade op de terugweg mee. Dat is de volgende winst. Hoewel dit soort trades niet in overeenstemming zijn met mijn reguliere tradingplan, maak ik regelmatig ‘een ritje’ op het nieuws mee omdat het in sommige gevallen met betrekkelijk weinig risico uiterst winstgevend is gebleken en het bovendien ook leuk en spannend is om eens te proberen. Wat is tenslotte 10 pips verlies als het niet lukt?

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register