shopify site analytics

Nadelen van hefboom in Forex

Veel beleggers hebben de nadelige gevolgen van de hefboom ervaren. Een niet succesvolle ervaring met de hefboom komt iedereen voor. De meeste worden te hebberig en kan grote bedragen inzetten met de hoge hefboom dat verkeerd kan aflopen of hebben een paar belangrijke fouten gemaakt. De kracht van de hefboom werkt in principe naar beide richtingen. De winst kan snel meegenomen worden net als incasseren van verlies. Maar hoe kan je de risico’s van de hefboom beperken om je kapitaal te beschermen en tegelijkertijd toch winst maken?

Zware verliezen

In eerste instantie is de hefboom een overlast wanneer je te maken hebt met grote verliezen. Een 0.1% verlies op 20.000 euro met een hefboom van 100:1 voelt als een verlies van 10% terwijl je alleen maar 200 euro hebt ingelegd. De hefboom zorgt er voor dat je met meer geld op de beurs speelt terwijl je dat geld niet hebt.

De hefboom als een constante aansprakelijkheid

Het gebruik van de hefboom brengt enigszins kosten met zich mee. Het maakt uiteindelijk niet uit of een positie is gedaald of gestegen. Effectief gezien betreed je een positie met een handicap wanneer je gebruik maakt van de hefboom. Zelfs als de transactie uiteindelijk een trend naar de nul maakt, wordt het verschuldigde hefboom bedrag nog verschuldigd en moet er nog betaald worden voordat je verder kunt.

Financieringskosten

Alsof de problemen al niet significant genoeg zijn, moet je voor een hefboom een minimale rente betalen van enkele centen. De rente wordt berekend en toegepast gebaseerd op de dan relevante prijs van de broker. Hoe hoger de hefboom hoe hoger de rente.

Margin call risico

Er bestaat altijd een risico dat je onder de margin vereisten valt dat is vastgesteld door je broker. Dit is de percentage van elke transactie grootte dat nodig is om aan de vereisten van je eigen kapitaal te voldoen. Als je hieronder valt kun je een margin call van je broker verwachten met het verzoek meer geld bij te storten voordat je posities automatisch gesloten worden. Dit zal automatisch je hele portfolio liquideren. Dit betekent dat je posities die op winst staan ook eerder gesloten kunnen worden.

Terwijl er duidelijke nadelen aan de hefboom hangen is het belangrijk om te weten dat je de hele schuld aan het lijden van verlies niet alleen aan de hefboom kunt verwijten. Algemeen gezien is de hefboom een versterkende tool mits je het goed gebruikt.

Volatiliteit en Liquiditeit

Lost Password

Register