shopify site analytics

Nadelen van CFD’s

Wanneer je gaat beleggen in CFD’s moet je rekening houden met de nadelen en risico’s dat erbij komt kijken wanneer je gaat traden in een hele volatiele markt. Terwijl we je niet willen ontmoedigen om betrokken te raken met de handel in CFD’s en te profiteren van de winsten die je kunt maken, is het wel belangrijk dat beleggers zich volledig bewust zijn van de risico’s en gevaren van trading. Laten we kijken naar de belangrijkste nadelen van beleggen in CFD’s voordat je begint.

Hefboom

Helemaal bovenaan het lijstje met nadelen komt de hefboom. Ironisch gezien is dit ook de belangrijkste voordeel van het beleggen in CFD’s, maar kan het ook serieuze implicaties hebben voor je belegging in CFD producten gezien de complicaties die CFD’s met zich meebrengen. Met een paar kleine procentpunten naar de verkeerde richting kan je al veel verliezen. Maar mocht de markt naar jouw richting toe bewegen dan kan je natuurlijk ook net zo snel winst boeken. De truc van het goed gebruiken van CFD beleggen is het niet nemen van onnodige risico’s. Een langzame maar consistente aanpak wordt dan ook sterk aangeraden. Dit helpt je verliezen op de langere termijn te voorkomen. De impact van de hefboom kan namelijk flink tegen je werken wanneer het toch even misgaat. Het minimaliseren van de risico;s van CFD beleggen ligt in het voorzichtig gebruik maken van de CFD.

Hogere risico

Naast de grotere verliezen die je kunt boeken met de hefboom hebben CFD’s ook een hogere risicoprofiel in de zin van dat je kapitaal altijd voldoende moet zijn om de risico’s te dekken voor het geval als het misgaat.

Risico van teveel traden

Vergelijkbaar met de lage kosten van CFD’s en de eenvoudige toegang tot de markten met CFD’s bestaat er ook het gevaar dat je iets meer trades plaatst dan wat je hoort te doen. Beleggers hebben met deze voordelen de neiging om teveel trades te plaatsen waardoor het gevaar van opstapelende verliezen om de hoek komt kijken. Het plaatsen van teveel trades is eenvoudig gezien de eenvoud van het plaatsen van trades met CFD’s. Als meerdere posities negatief staan kan dit snel opstapelen tot een groter verlies over het geheel.

Margin vereisten

Naast het risico van dat je openstaande posities negatief komen te staan brengen CFD’s ook andere nadelen met zich mee op het technische aspect. De margin vereisten zijn een voorbeeld. De margin voor forex en CFD’s worden bepaald door de broker. De margin-vereisten kunnen ook per instrument en per broker verschillen. Margin-vereisten kunnen belemmerend werken tegen je trading plan en kan ervoor zorgen dat je extra moet plannen om te bepalen hoe haalbaar een rendement kan zijn.

Gebrek aan eigendom

CFD’s zijn niet als het kopen van aandelen of goud en zilver. Er is geen eigendom over de onderliggende waarde van welk product dan ook. Wanneer een belegger een aandeel koopt, beschikt diegene over een activa dat periodieke winsten in de vorm van dividend worden geleverd. Het kan tevens voor een hele lange periode vastgehouden worden wanneer het niet de gewenste resultaat oplevert. Met CFD’s beschik je niet over een activa en heeft het geen intrinsieke waarde wanneer je een positie neemt met CFD’s. Dit gebrek aan eigendom maken CFD’s minder robuust voor investering vooruitzichten.

Kosten voor financiering nachtposities

Omdat CFD’s over een hele hoge hefboom beschikken is het houden van CFD’s beter voor de kortere termijn. Het financieren van kosten voor het behouden van posities gedurende de nacht over een periode van enkele weken of maanden kan langzaam oplopen. Wanneer je als belegger voor de langere termijn wilt beleggen dan valt het al snel in het kader van investeren en is het wellicht beter om te kijken naar andere opties voor het behalen van rendement.

Nu zowel de voordelen als de nadelen van CFD’s zijn voorgelegd is het duidelijk waarom CFD’s zo riskant zijn mits je weet wat je doet. CFD’s zijn ongetwijfeld een zeer aantrekkelijk instrument voor veel beleggers om te hebben in de portfolio.

Terug naar de CFD cursus menu

Lost Password

Register