[SIZE=”5″] Moving Averages nader bekeken
[SIZE=”4″] Wanneer je googelt naar ‘ [I] Moving average [/I] ‘ kom je opveel trading sites het gebruik van verschillende moving averages tegen. Ook YouTube biedt hier een schat aan gratis kennis en informatie.
Vaak kun je ook in de diverse forums de worsteling van traders herkennen die op zoek zijn naar het magische moving average, waarover ik eerder een blog schreef. Deze keer gaat het blog echter over de (on)logica achter de verschillende moving averages.

Veel moving averages, ook wel MA’s genoemd, vinden simpelweg hun oorsprong in een self fulfilling prophecy van veel gebruik. Dit betekent dat de waarde die de MA vertegenwoordigt wordt bepaald doordat er veel traders gebruik van maken en omdat zij in veel (gratis) charting programma’’s en stockscreeners als vaste parameters worden gebruikt. De MA50 en ma 200 zijn hier met hun ‘golden cross’ en ‘death cross’ een goed voorbeeld van.
Er wordt ook veel gebruik gemaakt van de kalender indeling voor het vaststellen van de MA’s. Zo is bijvoorbeeld de MA21 die veel traders gebruiken een weergave van het aantal trading dagen per maand en is de MA65, waarvan de bekende technisch analist Tushar Chande gebruik maakt, gebaseerd op een kwartaal. De MA5 staat voor de dagen in een trading week en de MA10 dus voor twee weken. De hierboven genoemde MA200 wordt door veel traders vertaald naar een jaar. Logisch is dan in deze context dat de MA100 staat voor een half jaarlijks voortschrijdend gemiddelde. Niet logisch is dan het verschil met de MA65 en de MA50 omdat deze volgens de laatste interpretatie allebei voor een kwartaal zouden staan.
Dan is er de indeling naar de reeks van Fibonacci, het cijferstelsel dat de Italiaanse wiskundige Leonardo van Pisa introduceerde in Europa. Zeker voor de iets meer ervaren traders is dit geen onbekend terrein. De MA8 en MA21 uit de reeks worden bijvoorbeeld als enige indicatoren gebruikt door de bekende Forex mentor Nial Fuller, de MA’s 21 en 34 kom je tegen in mijn minder bekende GrijsGebied strategie en de MA55 uit de reeks wordt gebruikt door de analist Nico Bakker in zijn Chartnavigator. Opvallend is dat de MA21 in meerdere indelingen voorkomt, waardoor het gebruik van deze MA, door de eerder genoemde self fulfilling prophecy extra betrouwbaar lijkt.
Als laatste is er een verzameling van eigen interpretaties te vinden. Zo ben ik zelfs een MA tegengekomen die gebaseerd is op de stand van de maan. Maar ook andere wis- en rekenkundige reeksen komen regelmatig voor. Om te bewijzen dat het niet uitmaakt welke MA je gebruikt, mits je dit maar consequent doet, liet een bevriende trader mij eens weten dat hijde leeftijd van zijn partner als MA gebruikt en dat hij deze ieder jaar met de ontwikkeling van de markt mee liet groeien.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.