shopify site analytics

Share This Post

Forex

MONEY & RISK MANAGEMENT

De derde ‘M’
Dit blog gaat over de wijze waarop ik om ga met het management van het kapitaal en het management van het risico dat ik bij het traden wil lopen. Een vuistregel die veel professionele traders gebruiken is dat het maximale risico dat er gelopen mag worden niet meer dan 2% van het totale trading kapitaal mag bedragen. Deze regel vind ik discutabel omdat niemands kapitaal even groot is, het kapitaal bovendien ook nog eens per trade veranderd en ieders mentale grenzen verschillend zijn. Je wint of verliest immers ook per trade. Voor mijn strategie bepaal ik daarom het risico per trade. Dit doe ik door eerst op basis van steun of weerstand niveaus en candlestick of price action signaal op de dagelijkse of 4 uurs grafiek een stoploss te bepalen. (Zie ook mijn eerdere blogs) Vervolgens reken ik het aantal pips om naar de valutawaarde waarop ik op dat moment handel (meestal USD, GPB of EUR)om te kijken of dit binnen mijn vooraf bepaalde risicobedrag valt. Is dit het geval dan plaats ik de stoploss. Is het bedrag te hoog, dan pas ik door ‘position sizing’ het aantal posities aan waardoor het bedrag wel binnen het risico bedrag valt. Hierdoor hoef ik dus niet van mijn eerder bepaalde stoploss af te wijken en geen concessies te doen aan mijn strategie.

Tijdens de trade check ik op regelmatige tijden (meestal 2x per dag) hoe de zaken ervoor staan. Als de trend zich in de gewenste richting blijft voortbewegen, pas ik na iedere nieuwe candle de Stoploss aan om de winst van de candle veilig te stellen. Hiervoor gebruik ik graag bevestigingssignalen als de exponentieel moving averages 8 en 21 uit de Fibonacci reeks, minder sterke horizontale niveaus, Pivot points of Fibonacci niveaus. Het risico dat ik loop wordt op deze wijze steeds kleiner. Nadeel van deze methode is wel dat plotselinge koerswijzigingen vaak niet tijdig kunnen worden opgevangen en de trade wordt dan uitgestopt. Daarom neem ik als extra controle 2x de ATR van dat moment waar de stoploss boven moet blijven. Zo geef ik de markt bij wijze van compromis toch nog wat bewegingsruimte. Deze werkwijze gaat meer relaxed op een hoger timeframe, maar omdat ik bijna uitsluitend op de dagelijkse en 4 uurs grafiek handel, gaat dit voor mij ook op.

Het koersdoel (Target) stel ik standaard in op 1:2. Vanaf dit doel stel ik een automatische trailingstop in die een aantal pips achter de koers aanhobbelt. Zo pak ik vaak nog een flinke extra winst waarop ik bij mijn planning niet had gerekend. Voor de volledigheid zal ik het voorbeeld voor het koersdoel nogmaals noemen dat ik hierover in één van mijn eerdere blogs heb beschreven: 50% van mijn trades met een risico van 40 pips haalt het doel. (dat is dus 5 x 80 pips = 400 pips) De andere 50% wordt uitgestopt. (dat is dus 5 x 40 = 200 pips) De winst op de 10 trades is dan (400 – 200) 200 pips.

De grootte van de winst per trade staat dus door dit doel (1:2) vrijwel vast. Hiernaast richt ik mij op het aantal (percentage) geslaagde trades. Om winstgevend te kunnen traden hebben professionele traders een winstratio van tussen de 60 en 70 procent. Als je het traden benadert als het managen van een bedrijf loop je net als in het zakenleven risico, maar zolang je meer winst haalt dan je kosten maakt (lees verlies), is het uitbaten rendabel. Met traden is het net zo.

Een ander aspect van mijn risicobeheersing is het eerder genoemde traden op hogere timeframes en hierbij maak ik gebruik van een klein aantal setups (drie long en drie short om precies te zijn) en trade ik op een klein aantal pairs tegelijk omdat het volgens mij beter is veel te weten van weinig, dan weinig van veel. Mijn ervaring is dat dit vooral op het gebied van gezondheidsrisico beheersing een sterk middel is omdat dit de stress die bij het traden op lage timeframes onvermijdelijk is flink reduceert.

Onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit….. Dit geldt zeer zeker voor het toepassen van Money en Riskmanagement, ik ben ervan overtuigd dat je op termijn hierdoor betere resultaten met het traden zult hebben.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt mij ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn website DeTradeManager.nl Op deze site vind je onder andere handige trading tools, een archief met al mijn blogs en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register