shopify site analytics

Share This Post

Forex

MINDSET

De eerste MIn dit eerste artikel dat op dit blog en op de site van DeTradeManager.nl verschijnt, wil ik graag een toelichting geven op de eerste M uit mijn management model. Hoewel alle drie de M’s niet in belangrijkheid voor elkaar onder doen, ben ik toch van mening dat met de juiste mentale instelling op termijn de beste resultaten gehaald kunnen worden. Het psychologisch aspect speelt een heel belangrijke en vaak onderschatte rol bij het traden. Gedragsfactoren als falende discipline, ongeduld, hebzucht, zelfmisleiding en subjectiviteit zijn bijna een garantie voor het oplopen van verliezen als u deze onderkent of zelfs negeert. Welke trader kent niet het gevoel van trillende handen, een bal in de buik en vreselijke angst aanvallen wanneer een trade niet goed loopt? Nadat dit mij een aantal keren was overkomen ben ik gaan zoeken waar deze vreselijk onprettige signalen vandaan kwamen en hoe ik deze zoveel mogelijk kon voorkomen.

Ook uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat niets menselijks de trader vreemd is en dat veel van het gedrag van de trader vanuit de psychologische invalshoek verklaard kan worden. Eén van de meest volledige Nederlandstalige sites over dit onderwerp die op het Internet te vinden is, is de site van Jos Magendans; Psychologie & beleggen.nl. Deze site is, evenals de andere sites die ik in mijn blogs beschrijf, gratis toegankelijk en beschrijft een groot aantal psychologische gedragingen, effecten en situaties met betrekking tot het traden waarvan ik voor mijzelf overigens ook dankbaar gebruik maak. Een aantal van deze zaken zal ik in mijn blogs zijdelings betrekken, voor de volledige artikelen en de diepgang verwijs ik graag naar de site van Jos.

Terug naar het management aspect van de Mindset. Een bekende management techniek heet ‘keren is leren’ Bij deze techniek wordt de deelnemers gevraagd om het tegenovergestelde te noteren van wat de bedoeling is. Bijvoorbeeld wordt er een groep verkopers gevraagd zoveel mogelijk zaken op te schrijven een verkoop te laten mislukken. Onder grote hilariteit worden die op een flipover genoteerd en vervolgens worden de resultaten omgekeerd. Immers, als je weet hoe je iets niet moet doen en je doet het tegenovergestelde, dan doe je het goed. Best interessant om dit eens voor je trading activiteiten te doen.

“Als je het goed doet, dan is traden eigenlijk gewoon saai” dat was wat een bevriende trader mij eens vertelde. Nadat hij uitgelegd had wat hij daarmee bedoeld, was ik het pas met hem eens. Indien de management technieken voor een trade consequent worden toegepast zijn er ook inderdaad weinig verassingen. Natuurlijk laat de markt zich niet controleren en vechten zowel de ‘Bulls’ als de ‘Bears’ per tick om hun gelijk, maar zonder de emotionele uitbarstingen zoals ik in het begin van dit blog beschreef, is het traden in ieder geval wel een stuk relaxter. Eén van de zaken die hiervoor heb aangepakt is het traden op een hoger timeframe. Waar ik als ’daytrader’ gebruik maakte van timeframes van een uur, 15 en 5 minuten, heeft het mij de helft aan bonkende emoties gescheeld vanaf het moment dat ik mijn trades opzet op een daily timeframe of 4 uurs timeframe. En dat met nog beter resultaat ook.

Om mijn eigen mindset te bepalen maak ik gebruik van een aantal regels en gewoontes die ik met dikke hoofdletters heb verwoord in mijn tradeplan dat ik dagelijks na lees om mijzelf als het ware te programmeren. In één van de volgende blogs kom ik op deze vorm van operationeel conditioneren nog uitgebreid terug. De regels en gewoontes waaraan ik mijzelf steeds herinner zijn:

– Blijf gedisciplineerd en hou je aan de strategie (Plan your trade and trade your plan!)
– Trade, Money & Riskmanagement bij iedere trade.
– Benader het traden zakelijk.
– Wees niet inhalig of hebberig.
– Voorkom emotioneel handelen.
– Creëer geen verkeerde verwachtingen, blijf realistisch.
– Wees niet overmoedig (Neem nooit teveel risico).
– Niet gokken.
– Heb geduld.
– Trade niet te veel (Val niet in de valkuil van over-trading).

Aan iedere regel en gewoonte zou ik wel een artikel kunnen wijden over wat ik ermee bedoel of hoe vaak en (achteraf) waarom ik mijn eigen regels heb overtreden. Wanneer echter mijn hele model in dit blog is behandeld, zijn de echter meeste zaken aan bod geweest en hoop ik dat deze zaken op hun plaats vallen.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt mij ook via mijn website contact per mail met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn website DeTradeManager.nl Op deze site vind je onder anders ook een archief met alle blogs die ik ga schrijven en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register