shopify site analytics

Share This Post

Forex

Method (3)

Het management van de trade Het heeft even geduurd voordat bij mij het kwartje viel, maar nu het eenmaal is gevallen, durf ik met een gerust hart te stellen dat naast de voorbereiding voor een trade, het managen van de trade het meest essentiële gedeelte van het traden is. Hier wordt namelijk bepaald of een trade winstgevend of verliezend is en in welke mate. Wanneer ik na een gedegen voorbereiding in een trade stap en mijzelf enkele minuten heb overtuigd dat de markt een beetje meewerkt, schakel ik de computer uit. Deze ‘set and forget’ strategie pas ik voornamelijk toe omdat ik bijna altijd trade op een dagelijkse grafiek en de stoploss en takeprofit al heb ingegeven.

Slechts twee maal per dag open ik mijn trading platform. ’s Ochtends na het openen van de beurs en het economisch nieuws op de televisie en ’s middags rond een uur of vier nadat de beurzen in de VS op gang zijn gekomen. Op dit laatste tijdstip werk ik ook altijd het journaal bij dat ik van iedere lopende trade heb bijhouden en op deze momenten check ik ook hoe de lopende trades (overigens nooit meer dan drie) ervoor staan. Blijft de leidende trend zoals verwacht? Wordt mijn trade bevestigd (of tegengesproken) door nieuwe candlestick patronen of P/A signalen? Ben ik soms al ergens uitgestopt, of dreigt dit het geval te worden? Staat in dat geval de stoploss niet te strak in verhouding tot de setup of zit ik er gewoon naast? Als dit laatste overduidelijk het geval is ben ik niet te beroerd om de trade direct te sluiten om het verlies te beperken. Als de stoploss in verhouding tot de setup te strak staat, pas ik dit ook wel eens aan. Vaak veranderd dan ook de takeprofit omdat mijn Risk/Reward (R/R) level altijd minimaal 1:2 moet zijn. Hier kom ik later in dit blog op terug. Ook vergelijk ik mijn stoploss met de ATR van dat moment om te voorkomen dat de stoploss te strak dreigt te komen. Na het openen van een nieuwe candle probeer ik tijdens mijn ‘ochtendsessie’ de stoploss van een trade die volgens plan gaat, zo snel mogelijk naar break-even te krijgen. Op deze manier heb ik al een ‘free ride’ omdat de trade mij niets kost. Soms is geen verlies ook gewoon winst. Is de stijging echter nog hoger en het ziet er ook niet naar uit dat hier verandering in komt, laat ik de stoploss vanaf het break-even punt dagelijks van af de sluit van de vorige candle en eventueel in overeenstemming met andere indicaties (bijvoorbeeld moving averages) meetrailen.

Pas wanneer ik mijn takeprofit level heb gehaald en de koers stijgt nog steeds, stel ik een automatische trailingstop in die de stijging vanaf dat punt op 10 pips volgt. Soms levert dit best nog wat op. Als het takeprofit level wordt geraakt terwijl mijn platform uit staat, ben ik met deze winst gewoon tevreden, want hierop had ik gerekend.

Omdat het voor het management van de trade van belang is, een korte uitleg over het R/R level dat ik nastreef. Mijn doelstelling voor al mijn trades is een R/R level van minimaal 1:2. Dit houdt in dat voor ieder risico (het maakt niet uit of je in pips of cash rekent) een doel (takeprofit) wordt gesteld dat minimaal twee keer zo hoog is. Dit is een bewust gesteld doel omdat dit in verhouding tussen mijn trades met winst en met verlies toch de balans in mijn voordeel doet uitslaan. Een voorbeeld: 50% van mijn trades met een risico van 40 pips haalt het doel. (dat is dus 5 x 80 pips = 400 pips) De andere 50% wordt uitgestopt. (dat is dus 5 x 40 = 200 pips) De winst op de 10 trades is dan (400 – 200) 200 pips. In de praktijk zul je echter nooit zulke mooie ronde percentages aantreffen, nog afgezien van het feit dat het al een hele kunst is om 50% goede trades te maken.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt mij ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn website DeTradeManager.nl Op deze site vind je onder anders ook een archief met alle blogs die ik ga schrijven en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register