shopify site analytics

Share This Post

Forex

Meten is weten

[SIZE=”5″] Meten is weten
[SIZE=”4″] Zo eens in de zoveel tijd, meestal op een regenachtige zondagmiddag, maak ik een analyse van de trades die ik heb gemaakt. Dit blog gaat over wat de markt mij, door mijn gemaakte trades laat leren.


Logboek
Hoewel het in eerste instantie op mij een beetje over kwam als een ‘Lief Dagboek’ ervaring die jonge meisjes vaak tot aan hun eerste vriendje hebben, ben ik toch langzaam het nut en de noodzaak gaan inzien van een logboek (klinkt stoerder dan dagboek) over mijn dagelijkse trading activiteiten. In dit digitale logboek noteer ik de setups die ik ontdek, de MA’s van de GrijsGebied strategie en de belangrijkste horizontale lijnen (steun en weerstand) op de grafieken van de pairs die ik volg. Hiernaast vermeld ik eventueel de nieuws en datareleases met een hoge impact waarmee ik voor deze specifieke trade of trade kans rekening moet houden. Deze haal ik van de site van Forexpeacearmy vanwege de handige filter, de laatst bekende volatiliteit van een event en de grootste spike die het event heeft veroorzaakt. Dagelijks houd ik de prijsreactie en ontwikkelingen bij totdat ik de trade maak of er voorlopig weer vanaf zie en eens in de week voeg ik een printje van de betreffende grafiek toe.

Trading journaal
Zodra ik in een trade ben gestapt, plaats ik een aantal basis gegevens zoals de Entry, pipwaarde, Stoploss en Target in een Excel sheet waarmee ik, nadat de trade is afgesloten gemakkelijk berekeningen kan maken. Niets hoogdravend, deze simpele berekeningen leveren mij echter wel een schat aan informatie zoals bijvoorbeeld de Risk/Reward ratio per trade en de gemiddelde Risk/Reward ratio van alle trades, de kosten van rente en rollovers e.d. en het aantal pips winst en verlies vertaald naar een bedrag in euro’s om er maar een paar te noemen.

Eén van de meest opziebare zaken die ik laatst herkende in mijn micro analyse was dat maar liefst 97% van mijn verliezende trades waren afgesloten met meer dan 60 pips verlies. Stof tot nadenken, want waarom zou ik dan meer risico dan 60 pip per trade nemen en hoe verhoudt zich dat dan tot mijn money management? Als 97% van de verliezende trades niet meer terugkeren van 60 pip verlies naar winst, waarom dan geen beslismoment om verlies te nemen rond de 60 pip? Dit is slechts een enkel opgemerkt feit, maar met een beetje voorstellingsvermogen lukt het best om uit een simpel trading journaal wat gegevens te halen waar je iets in de toekomst mee kunt. Voor mij heeft het in ieder geval een bijkomend voordeel dat ik onder het mom van werk een ander lid van ons gezin de regen in kan sturen om de hond uit te laten.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register