shopify site analytics

Markten en Indices uitgelegd

Wat is een markt?

Markten zijn een mechanisme waarin mensen van over de hele wereld kopen en verkopen. Zij vertegenwoordigen een groot deel van de markt. Ook overheden en grote bedrijven handelen mee met de beurs. Wanneer de vraag naar iets toeneemt stijgt vanzelfsprekend de vraag ernaar en omgekeerd geldt natuurlijk ook. Wisselende vraag en aanbod zorgen er telkens voor dat de prijzen omhoog en omlaag gaan. Dit brengt mogelijkheden voor traders om te speculeren op winst aan de hand van beursuitkomsten.

Hoe werkt het?

De markten werken op een elegante manier om de juiste prijs voor het onderliggend goed te bepalen. Wanneer kopers een kooporder plaatsen wordt deze order gevuld door een verkoper. Elke nieuwe koop verhoogt de prijs en elke nieuwe verkoop verlaagt de prijs. Wanneer iets wordt verkocht neemt het aantal ervan toe en wordt deze minder schaars waardoor het makkelijk wordt om deze te kopen en de prijs ervan daalt. Wanneer een prijs teveel daalt met de aanname dat de prijs veel te laag staat volgens velen zullen er weer veel kopers verschijnen waardoor de prijs weer zal stijgen. Wanneer prijzen naar hele hoge niveau’s stijgen zullen traders deze weer verkopen om gemaakte winsten te verzilveren. Dit is een cyclus dat gedurende de hele dag doorgaat.

Wat is een index?

Indexen zijn een verzameling markten bij elkaar. Een voorbeeld, een trader kan investeren in de S&P 500 – een index dat bestaat uit 500 grote Amerikaanse bedrijven. Indexen hebben geen waarde op zich – ze zijn simpelweg een verzameling aandelen van verschillende industrieën om traden over de breedte mogelijk te maken. Een index geeft maar een representatieve waarde van het geheel aan waarop traders weer kunnen speculeren. Dit maakt het weer mogelijk om de richting van hele economieën in te zien en zelfs bepaalde industrieën zonder te investeren in een deel van de markt.

Waar is het voor?

Stel je voor, als trader, zie jij een buitenkansje in de Britse economie. Een cultivatie aan factoren komen bij elkaar dat de economie van Groot Brittannië over het geheel goed zal presteren en de mogelijkheid dat de markten zullen stijgen is significant. Hoe kun je hier het beste je kapitaal investeren? Indices bieden in dit soort situaties een oplossing waarbij traders meer flexibel zijn in het nemen van positie bij een bepaalde markt. Een voorbeeld, het gebruik van FTSE 100 als basis voor speculeren tegenover individuele aandelen. Indices beschikken over meer flexibiliteit en garantie omdat de stijging of daling ervan het algemene beeld van de economie schetst. Grote verschillen in de prijs zul je bij indexen ook niet gauw tegenkomen. Als CFD trader kun jij hier veel voordeel mee uithalen.

Waarom zijn markten en Indices zo belangrijk?

Markten en indices vormen de basis voor CFD trading. Een ‘contract for difference’ kan relateren tot een onderliggende markt of index. Zonder markten of indices zou traden in CFD’s niet mogelijk zijn.

CFD trading mythes

Lost Password

Register