shopify site analytics

Share This Post

Forex

Magic Moving Average ………. Mooi niet!

[SIZE=”5″] Magic Moving Average ………. Mooi niet!
[SIZE=”3″] De lezers die mijn blogs vaker lezen, weten dat ik naast een enkele ATR(14) indicator bij mijn strategie verder alleen maar gebruik maak van een aantal Moving Averages. Maar wat zijn dit nu eigenlijk? Dit blog gaat over de verschillen in Moving Averages, kortweg MA’s en de waarde die zij voor mijn strategie, of de jouwe hebben.

De MA, in het Nederlands voortschrijdend gemiddelde, is niets meer dan het gemiddelde van het aantal candles dat je vooraf hebt ingesteld. Zo staat bijvoorbeeld een MA(5) voor de gemiddelde koersbeweging van de laatste 5 candles. Tot zover nog niets magisch aan dus. Doordat de MA een ‘lagging indicator’ is, is deze uitermate geschikt voor het uitfilteren van de koersbewegingen. Waarbij het verloop van de lijn de kracht van de richting tevens weergeeft. Een vlakke MA duidt hierbij op een trading range (zijwaartse koers) en spikes in de grafiek worden hiermee netjes glad gestreken. Een MA is door deze karaktertrekjes uiterst geschikt voor het vaststellen van de trend. Maar welke MA moet je nu wanneer gebruiken?

Het antwoord op deze vraag, dat je alleen zelf kunt verzinnen wordt door handige verkopers regelmatig aangeprijst als het ‘magische’ ei van Columbus, maar in feite maakt het niets uit van welk MA je gebruik maakt, zolang je maar consistent dezelfde gebruikt. Anders wordt het appelen met peren vergelijken. Zelf maak ik voor mijn strategie gebruik van twee soorten MA’s. De EMA(21) en de SMA’s 50 en 200. Grofweg zijn er echter drie soorten MA’s. De Simple moving average (SMA), de Weighted moving average (WMA) en de Exponentieel moving average (EMA). Voor dit blog gaat het te diep om van ieder de wijze van berekening te geven, maar gelukkig levert iedere broker deze verschillende MA’s standaard in het technische analyse pakket. De verschillen in gedrag zijn een stuk interessanter. De WMA wordt het meest geraakt door de candles bij een stijging of daling van de koers, terwijl dit bij de EMA minder vaak voorkomt. De SMA wordt het minst geraakt door de candles en filtert dus in wezen de trend het best. Hangt er natuurlijk wel vanaf welke parameter (de lengte van de MA lijn) je gebruikt. Daytraders en andere korte termijn traders gebruiken vaak kortere MA lijnen op kortere timeframes en Trendvolgers en swingtraders weer vaak langere op hogere timeframes. Zo gebruik ik de parameter 21 vaak als dynamische stoploss en de parameter 50 voor de richting van de trend. De parameter 200 gebruik ik slechts voor het ontdekken van het betrouwbare trend signaal ‘Het golden cross’, waarbij de SMA(200) opwaarts door de SMA(50) wordt gekruist.
De basisregel bij crossovers is dat een upcross neigt naar een tendens tot stijgen en een downcross naar een tendens tot dalen.
Uit het voorgaande zou je kunnen opmaken dat iedere kruising van twee of meer MA’s een koop of verkoopsignaal zouden kunnen beteken. Dit is echter maar ten dele waar. Zeker wordt in veel strategieën gebruik gemaakt van crosovers, maar vrijwel nooit zonder bevestiging van een prijsreactie signaal of door een andere indicator. Alles samen zou je kunnen stellen dat de verschillende MA’s dienst doen als trendrichtingmeter en trendsterktemeter en als dynamische trendlijn en dynamische steun en weerstand.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register