shopify site analytics

Share This Post

Forex

Laat je niet ontmoedigen door drawdowns. We hebben er allemaal last van.

[FONT=”Times New Roman”] [SIZE=”3″] Als traders zitten we regelmatig tegen een drawdown aan te kijken. Zo’n terugval in de portefeuille is een van de belangrijkste redenen waarom traders de handdoek in de ring gooien. Door drawdowns beginnen traders te twijfelen aan hun systeem, rommelen met de regels of stappen zelfs over naar een compleet nieuw systeem. Deze foute beslissingen komen voort uit de gedachte dat je het als trader niet goed doet (of je systeem niet goed is). Emoties als ‘angst’ en ‘spijt’ krijgen zo vrij spel. Gelukkig kan je je hiertegen wapenen. Wat al helpt is het besef dat iedere trader met drawdowns te maken krijgt: ook de zeer succesvolle collega’s. Door er anders naar te kijken, kan je teleurstelling en angst overwinnen. Spijt van verkeerde beslissingen is dan ook niet meer nodig.
Wat is een drawdown precies?

Een drawdown is een dip in je equity curve, gemeten vanaf het voorgaande hoogste punt. Je bent pas weer uit je drawdown als je equity curve een nieuw hoogste punt neerzet. Stel, je account had een top van € 20.000. Daarna volgde een slechte maand met veel verliezers waardoor je bent teruggevallen naar € 19.000, dan zit je in een drawdown. Pas wanneer je account een nieuw hoogtepunt neerzet (in dit voorbeeld dus boven de € 20.000,-) ben je er weer uit.

Total equity drawdown

Laten we eens een blik werpen op bekendste soort: de ‘total equity drawdown’. Hierbij kijk je naar je totale equity curve. Deze is opgebouwd uit je beginaccount + gesloten posities (zowel winners als verliezers) + openstaande trades (zowel de winners als verliezers). Als je elke dag (of zelfs na elke trade) de waarde van je account in een Excel-sheet bijhoudt en je maakt daar een grafiek van, dan krijg je je equity curve te zien. Zo maak je de groei van je account visueel.

Bij een drawdown kijk je naar twee zaken: de diepte en de lengte. De volgende afbeelding laat dit goed zien.

Drawdown op intra-trade niveau

Een drawdown kan zich ook op intra-trade niveau voordoen. Je kijkt dan naar de drawdown tijdens een trade, of wel: de drawdown van je open posities.

Intra-trade drawdowns zijn er in twee soorten:

top – exit drawdown.
Deze laat zien hoeveel winst we moeten inleveren voordat je de trade moet sluiten volgens je exitsignaal. Als je met exitsignalen werkt (we hebben het hier niet over profit targets) kan je nooit op de absolute top/ (ver)kopen. Je levert altijd weer een deel van je winst in. Dat is bijzonder moeilijk voor de meeste mensen. Gevoelens als ‘had ik net maar winst genomen’ en ‘het kan altijd beter’ steken dan vooral de kop op bij de minder ervaren traders die met een top-exit drawdown te maken krijgen. Dit komt doordat je niemand anders de schuld kunt geven dan jezelf. De markt heeft je de kans geboden om meer winst te pakken dan dat je overhoudt, maar dit heb je (bewust) niet gedaan. Laat je niet gek maken door dit soort (begrijpelijke) gevoelens. Focus op het feit dat jij je aan je winstgevende strategie hebt gehouden, en keur je trade niet af omdat je zonder de hoofdprijs naar huis gaat.

onderwater drawdown.
Deze drawdown laat zie hoeveel de trade na opening tegen jouw positie ingaat voordat je trade op winst staat tussen openingsprijs en je stop loss. Als je erg zenuwachtig en nerveus wordt van onderwater drawdowns, vraag je dan af of je de risk van je trade wel accepteert. Als je bijvoorbeeld een te grote positie hebt geopend waardoor je bij het raken van je stoploss meer verliest dan je psychologisch aan kunt, dan zullen de emoties bij een onderwater drawdown erg hoog oplopen. Bedenk voordat je een trade opent altijd of je er vrede mee hebt om je gekozen riskbedrag te verliezen. Zo houd je emoties buiten de deur en kan je je helemaal overgeven aan de trade.

Voorbeeld Ruwe olie

Beide intra-trade drawdowns zullen we verduidelijken met een recente short trade in Ruwe olie (zie afbeelding). Bij sluiting van de candle op 18 april openden wij een short positie met onze stoploss op 120,60. Ruim 2 weken lang hebben wij tegen een onderwater-drawdown moeten aankijken (zie gele vlak B). O 26 april werd zelfs bijna onze stoploss geraakt. Vervolgens ging de trade onze kant op. Bij het gele vak A zie je een drawdown vanaf de top van de trade tot en met nu. Vanaf onze maximale winst (bij 106,79) hebben we een beetje moeten inleveren. Op het moment van schrijven zitten we nog in de trade en wachten vol discipline op ons exitsignaal.

Drawdowns kunnen een aanslag doen op je mindset en motivatie, en kunnen van jouw trading een ‘pain-game’ maken. Toch zit je feitelijk het grootste gedeelte van de tijd in een drawdown. Een nieuwe high is zo gezet, maar het terugvallen en uit je drawdown opkrabbelen kost meer tijd. Ook als je een winstgevend systeem hebt met een mooie equity curve zoals te zien in onderstaande afbeelding. Onder deze equity curve zie je in het rood de drawdown (zowel in $ als %) en zoals je ziet is er bijna altijd wel sprake van enige drawdown.

Gezichtsbedrog (uit [I] De kunst van het traden [/I] )

Als trader raak je soms bijna in de war door schommelingen in je account. Op hoogtijdagen laat je account soms een nieuwe ‘high’ zien. Een absolute topdag dus. Maar de volgende dag lijk je weer terug te vallen terwijl het goed gaat met je portefeuille. Dit komt doordat je de piek van die dag verwart met je portefeuillewaarde. Deze vorm van gezichtsbedrog komt doordat koersen in golven bewegen en dus niet elke dag doorstijgen. Vanaf je piek zal je eerst moeten inleveren, voordat je account weer een nieuwe top neerzet. Je account laat dus een piek zien, daalt weer een paar dagen, stijgt vervolgens weer en zet dan pas een nieuwe top neer. Hoewel je account in waarde toeneemt zet die niet elke dag een nieuwe high neer. Je hersenen worden als het ware voor de gek gehouden. Je interpreteert de nieuwe piek als de ‘waarde’ van je account, maar zodra je account even onder deze piek zit, ‘voelt’ het alsof je geld verliest. Dit kan je behoorlijk demotiveren. Maar laat dat niet gebeuren, want geen enkel account zet elke dag een nieuwe top neer en het is de schommelende openstaande winst die je voor de gek houdt.

Hierdoor krijg je als trendfollower vaak het ‘gevoel’ dat je de meeste dagen geld verliest, ook al draai je gewoon een goed jaar!

Conclusie

Het is de normaalste zaak van de wereld om regelmatig drawdowns te ervaren. Je ontkomt er niet aan. Probeer drawdowns niet uit de weg te gaan en ga niet meteen aan je systeem twijfelen als je een nieuwe langste of diepste drawdown hebt. Blijf gewoon doortraden, want na regen komt zonneschijn.

In ons boek ‘De kunst van het traden’ beschrijven we ook oefeningen die je helpen anders naar een drawdown te kijken en je beschermen tegen demotivatie. Deze R.E.T.-oefeningen maken je sterker in het omgaan met drawdowns.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register