shopify site analytics

Share This Post

Nieuws

Kwartaalvisie financiële markten einde 2017

Economie

Met nog twee maanden te gaan, koerst de wereldeconomie naar een hogere groei voor 2017 dan in 2016. Bedroeg de groei in 2016 nog 3,2%, voor 2017 wordt dat eerder 3,5%. Deze versnelling houdt in 2018 aan met een verwachte groei van 3,6%. Daarmee is er voor het eerst sinds 2011 weer eindelijk sprake van een synchrone opleving in de wereld, zowel in de ontwikkelde landen als in de opkomende markten. Verschillende factoren dragen hier aan bij, waaronder de afgenomen politieke risico’s, het ultra accomoderende beleid van centrale banken in de wereld, afnemende focus op overheidsbezuinigingen in de ontwikkelde economieën, stabilisatie van de grondstofprijzen en de Chinese economie en een zwakkere dollar, die de wereldhandel bevordert.

Een belangrijke bijdrage komt ook van de verbeterde bankstabiliteit in de eurozone. Dat was in de afgelopen jaren een remmende factor op de economische groei. Er is gewerkt aan balansverkleining en versterking van buffers. De gemiddelde kapitaalratio van banken in de eurozone is verbeterd van 9% in 2012 naar ruim 13% dit jaar. Daarbovenop komt het verbeterde economische momentum en de versteiling van de rentecurve die de verdiencapaciteit van banken kan verbeteren. Dit kan een impuls geven aan de kredietverlening. En dat ondersteunt de economie weer.

Maar sommige beleggers blijven sceptisch. Zo duurde een economische cyclus in de VS gemiddeld genomen acht jaar. De langste duurde van maart 1991 tot en met maart 2001. De huidige cyclus in de VS houdt nu al meer dan 95 maanden aan, waarmee het de op twee na langste cyclus is. Het zou zo maar kunnen dat de huidige cyclus de langste wordt in de geschiedenis. Voor de eurozone is de cyclus nog maar net gestart. Normaal zijn het de centrale banken die een recessie initiëren na meerdere renteverhogingen, waardoor de kosten van kapitaal de opbrengsten overstijgen. Maar in de eerste fase van renteverhogingen houdt doorgaans de groei aan. Dit keer zal het normaliseringspad lange tijd duren, waardoor ook de cyclus verlengd kan worden.

Beleggingsmix

Ook dit jaar doen aandelenbeleggers met een wereldwijde spreiding het goed. Tot en met het einde van oktober noteert de wereldindex in euro en inclusief herbelegde dividenden 8,4% in de plus. Met een doorgaans positieve november- en decembermaand voor de beurzen kan dat dus nog meer worden. Hiermee hebben aandelenbeleggers het zoveelste jaar met een bovengemiddeld rendement achter de rug. Sinds het einde van 2008 staat de teller voor de MSCI AC World Index al op 214%, en vanaf het dieptepunt in maart 2009 zelfs 275%. Dat roept vaak de vraag op of aandelen inmiddels niet te duur zijn geworden.

Als we het crisisjaar 2008 meenemen, valt het rendement terug naar 91%. Wat neerkomt op een jaarlijks rendement van circa 6,8%. En dat is niet buitengewoon hoog voor aandelen. Er zijn tienjaarsperiodes geweest die veel hoger waren. Een van de betere periodes van 10 jaar was die van 1979 tot en met 1989, met een rendement van 20% per jaar voor de MSCI World Index. Dat kwam vooral door de zeepbel in Japan. En gemiddeld genomen bedroeg het 10-jaars rendement over de afgelopen 50 jaar 8,9% per jaar. Met andere woorden, de afgelopen 10 jaar is niet buitengewoon. Het is een logisch gevolg op de zeer diepe terugval van de aandelenwereldindex in 2008 die zelfs zeer solide bedrijven meenam tot extreme dieptepunten, vaak als gevolg van geforceerde verkopen door hedgefondsen. Een groot deel van het herstel kan dan ook worden gezien als de compensatie van de te ver doorgeschoten koersval in 2008. Immers er was veel onduidelijkheid over de kwetsbaarheid van banken, waardoor handelsfinanciering opdroogde en de wereldeconomie even tot stilstand leek te komen. Die periode is duidelijk voorbij.

We laten ons voor de verhouding aandelen en obligaties niet leiden door de lengte van de herstelperiodes of het voorkomen van een aantal bovengemiddelde jaarrendementen achterelkaar. Aandelen zijn niet duur als gelet wordt op de bestendigheid van het herstel van de wereldeconomie, de winstgevendheid van beursgenoteerde bedrijven en de extreem lage rentes van dit moment.

Bron: Visie Financiële Markten
6 november 2017, Rabo Schretlen Vermogensmanagement

Download

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register