shopify site analytics

Share This Post

Blog

Kuddegedrag is je grootste vijand en vriend

Beleggen met een gezond verstand is essentieel wanneer je op langere termijn winstgevend wilt worden. Helaas zijn de gros van de beleggers prooi voor de grootste vijand, en dat is kuddegedrag. De grootste vijand dat ben je zelf. Een van de meest voorkomende dingen onder beleggers is het nadoen van anderen. Want als anderen het ook doen moet het wel goed zijn. Dit verklaart ook waarom er eens in de zoveel tijd hypes (bubbels) ontstaan. De internethype van de jaren 90 is daar een mooi voorbeeld van. Iedereen investeerde in internetbedrijven en de waarderingen rezen de pan uit. Pas toen de bubbel gebarsten was realiseerde men zich dat die voornamelijk veroorzaakt was door kuddegedrag.

Zoeken van bevestiging

Een ander manier om met de twijfel om te gaan is het zoeken van bevestiging van je eigen mening. Sinds het internet bestaat kun je altijd medestanders vinden waarom aandeel XYZ ondergewaardeerd is. Dit zijn de verhalen die je graag leest want jij denkt dat namelijk ook en heb je te maken met cognitieve dissonantie. Een term die in de marketing ook wel wordt gebruikt. Je neemt de twijfel weg door een aantal dingen te doen die je mening of intentie versterken of bevestigen. Je wordt dus bevestigd in je eigen mening en dat voelt prettig. Je negeert in dit soort gevallen meningen die haaks staan op je mening.

Het advies hier is dat je moeten zorgen dat je geen tunnelvisie ontwikkelt. Ga op zoek naar informatiebronnen die juist een andere visie hebben. Kijk ook objectief naar hoe de markt beweegt en welke factoren een rol spelen bij de koerswijzigingen. Als een aandeel zakt dat jij gekocht hebt zal het niet helpen om op zoek te gaan naar meer informatie waarom het toch een goed aandeel is. Want je weet, de markt heeft altijd gelijk.

Profiteer maar verlaat op de tijd de kudde

Beleggers zijn ook mensen, sociale wezens en willen, vaak zonder dat ze zich daar bewust van zijn, behoren tot een groep of kudde. Dit leidt heel eenvoudig tot kuddegedrag. Zolang je tot de kudde behoort die alleen maar groeit kan je uiteraard wel van profiteren. De kudde zorgt er bijvoorbeeld voor dat de koers van een bepaald aandeel gestaag omhoog gaat. Let wel op dat je de kudde op tijd verlaat voordat je weer je winsten moet inleveren. Er zijn altijd tekenen die wijzen op het einde van een hype. Het mooiste voorbeeld hiervan is dat jij beleggingsadvies gaat krijgen van een vriend die verteld dat jij aandelen Google moet verkopen. Je bent dan in principe al te laat met verkopen omdat een ander belegger jouw al is voorbijgestreefd.

Onze tips: klik om je gratis aan te melden

  • Plus 500: handelen in aandelen, grondstoffen en indexfondsen
  • Markets.comgeavanceerde tools & gratis
  • Xtrade: gratis handelssignalen en trainingen op locatie

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register