shopify site analytics

Share This Post

Forex

KAHNEMAN en de TRADER ECONOMICUS

[SIZE=”5″] KAHNEMAN en de TRADER ECONOMICUS
[SIZE=”4″] Het bepalen van de verdere voortgang op basis van een verkregen resultaat, vergelijking of gegeven criterium, oftewel het nemen van een beslissing is een proces waarvan de meeste traders vinden dat zij dit beheersen. Maar is dit ook echt het geval?

In zijn boek [I] ‘Thinking, Fast and Slow’ [/I] (ons feilbare denken) veegt de Israëlische psycholoog en Daniel Kahneman met het begrip van de homo economicus de vloer aan. De homo economicus (quasi-Latijn voor ‘economische mens’) is een mensbeeld waarin de mens eerst en vooral een economisch wezen is, dat wil zeggen gericht op de bevrediging van zijn behoeften op efficiënte, rationele of logische wijze. Het begrip trader ecomomicus is hier een zelfverzonnen verbastering van en spreekt voor zich.

Een baanbrekend onderzoek naar de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden leverde Kahneman uiteindelijk als eerste psycholoog in 2002 een Nobelprijs voor de economie op. Het onderzoek is gebaseerd op een aantal uitgangspunten. Inschatting van kansen en risico’s (Prospect theory), Referentieniveau (Anchoring and adjustment), Aversie tegen verlies (Loss aversion), Voorkeur voor het bestaande (Status quo bias) en Overschatting kans op specifiek geval (Conjunction fallacy) Al met al genoeg feest van de herkenning voor de serieuze trader die regelmatig worstelt met deze psychologische aspecten. De invloed van het onderzoek is ook merkbaar in vele boeken over dit onderwerp waarvan [I] ‘De zwarte zwaan’ [/I] van Nassim Taleb wellicht voor de trader de meest aansprekende is.

In het boek Thinking, Fast and Slow introduceert Kahneman twee systemen die de manier beïnvloeden waarop we bij het raden denken en beslissen. Systeem één is snel, intuïtief en emotioneel en systeem twee is traag, weloverwogen en logisch-rationeel. De meerwaarde in het boek voor ons traders is dat hij in duidelijke voorbeelden uitlegt wanneer we op onze intuïtie kunnen vertrouwen en wanneer we juist onze ratio moeten aanspreken.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op facebook of Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register