shopify site analytics

Share This Post

Economie / Nieuws / Olie

Janet Yellen is aan zet vanavond

Over een paar uur komt de aap uit de mouw, of beter gezegd de rente. Investeerders van over de hele wereld wachten met spanning af op de verklaring van Janet Yellen, voorzitter van de Fed. Eind 2015 gaf Janet Yellen nog aan dat de Fed in 2016 vier maal een rentewijziging stapsgewijs zou doorvoeren. Daar is tot nu niks terecht van gekomen. De Fed heeft de rente voor 9 maanden achterelkaar ongeroerd gelaten. De laatste rentewijziging vond plaats in december vorig jaar en kwam op een bandbreedte van 0.25% – 0.50%.

Over het algemeen wordt er geen verhoging van de rente verwacht maar economen, analisten en investeerders zullen vooral letten op de toon van Yellen. Door een iets mindere prestatie van de Amerikaanse economie over de afgelopen maand, waarvan het banenrapport een belangrijke indicatie is, acht men de kans klein voor een rentewijziging. De Presidentiële verkiezingen in de VS zijn ook een belangrijke reden om nog even te wachten.janet yellen

Verrassing van de Fed?

Als we kijken naar de historie van rentewijziging door de Fed zien we heel toevallig een renteverhoging van de Fed in het jaar 2004 op 21 september. Exact 12 jaar geleden.

Volgens Laura Rosner, Amerikaanse economist van BNP Paribas is een renteverhoging vanavond best aannemelijk. Een slecht banenrapport voor een maand mag een beslissing niet verpesten terwijl alles over afgelopen 9 maanden uitstekend is verlopen, aldus Rosner.

De Fed zou de markt best kunnen verrassen op een moment dat niemand het verwacht. Een stapsgewijs verhoging van de rente werd eerder door Yellen gecommuniceerd. Voor het einde van dit jaar zijn er nog drie vergaderingen op de agenda met de mogelijkheid op een rentewijziging.

Wanneer de rente vanavond onaangeroerd wordt gelaten kunnen de Amerikaanse indices best hard stijgen. Hou daar rekening mee voor eventuele openstaande posities in Amerikaanse indices en de EUR/USD die ook zal meestijgen.

Olie positief na uitspraak Japanse Centrale Bank

Olie is vanmiddag weer ruim 2.0% in de plus nadat oliedata aangaf dat ruwe olievoorraden zijn geslonken met 6.2 miljoen vaten naar 504.6 miljoen vaten. De verwachting was dat de voorraden met 2.8 miljoen vaten zouden toenemen. Historisch gezien is dat nog steeds een hoge voorraad, maar een daling biedt handelaren uitzicht op de situatie van overaanbod waarin de wereldwijde oliemarkt nu al meer dan twee jaar in verkeert. De EIA heeft nu voor drie weken achterelkaar een onverwachte daling van olievoorraden gerapporteerd. Op dit moment wordt ruwe olie voor 45.12 dollar per vat van de hand gedaan. Na deze data is Wall Street ook hoger met S&P 500 nu 0.38% en de Dow Jones met 0.28% in de plus.

olie-stijgt

De markten in beweging krijgen zonder het opkoopprogramma te vergroten, de Bank van Japan kreeg dat vanochtend voor elkaar. In Europa staan de beurzen woensdagmiddag nog altijd flink hoger na het rentebesluit van de BoJ. Ook Wall Street steeg na de verklaring van de Japanse Bank. In Azie had het nieuwe beleid van de Japanse Bank meteen impact. Zo daalde de Yen al tegen de dollar en gaf dat de aandelenkoersen een extra zet. De Nikkei sloot met 2.0% in de plus. Het is nu afwachten wat de Fed vanavond om half negen naar buiten brengt.

Onze tips:

EUR/USD: Kopen ↑. Markets.com
Crude Olie: Kopen ↑  Markets.com
S&P500: Kopen ↑  Xtrade

Share This Post

2 Blog reacties

  1. Nou, dus geen rentewijziging! Ondanks dat de economie van de VS langzaamaan uit het slop geraakt, durven ze het toch nog niet aan!

    Reply
  2. Het is wachten op de verkiezingen in de VS.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register