shopify site analytics

Share This Post

Forex

Indicatoritus

[SIZE=”5″] Indicatoritis
[SIZE=”3″] Google de woorden ‘trading’ en ‘indicator’ en er ontvouwt zich zeker een jaar leesvoer over alle indicatoren die bij het traden kunnen worden gebruikt. De ene indicator, ook wel technische indicator genoemd, beloofd nog meer vernuft en betere resultaten dan de andere. De prijzen lopen hierbij op van gratis naar peperduur. In een eerder blog schreef ik al dat ik door de bomen (indicatoren) het bos (grafiek) niet meer zag en ineens was ik er ook klaar mee.

Indicatoren bleken voor mij niets meer dan mathematisch bewerkte weergaven van de prijsactie, die signalen weergeven die ook na voldoende oefening in verschillende grafieksoorten herkent kunnen worden.

Op Investopedia vinden we een onderverdeling in vier basistypen indicatoren.

Trend indicatoren , met als belangrijkste voorbeelden de Moving Averages (voortschrijdende gemiddelden), MACD en Parabolic SAR.
Momentum indicatoren , met als belangrijkste voorbeelden de Stochastics, CCI en RSI.
Volatiliteit indicatoren , met als belangrijkste voorbeelden de Bolinger Bands, ATR en de standaard deviaties.
Volume indicatoren , met als belangrijkste voorbeelden de Chaikin Oscilator, OBV en de ROC.

Naast deze onderverdeling kan er nog onderscheid worden gemaakt of een indicator, in goed Nederlands, lagging of leading is. Zowel de lagging als leading indicators hebben enige tijd nodig hebben om na het ontstaan van de prijs een berekening of bewerking te kunnen maken. Bekende lagging indicators zijn de Moving Averages en MACD. Bekende leading indicators zijn Stocastics en RSI die ook wel oscillatoren worden genoemd vanwege hun ‘slingerende’ karakter tussen boven- en ondergrens. Nadeel van deze laatste indicatoren is dat zij naast veel valse signalen, vaak een overbought, of oversold situatie laten zien terwijl de trend nog in volle gang is en de trader hierdoor aan het twijfelen kan worden gebracht.

Bij het gebruik van indicatoren schuilen nog een aantal gevaren. Vaak worden indicatoren gezien als ‘heilige graal’ waardoor deze geen hulpmiddel meer zijn, maar zij leidend worden bij het nemen van beslissingen. Een ander gevaar is analysis paralysis. Dit verschijnsel doet zich voor als indicatoren elkaar tegenspreken en de trader hierdoor wordt gedwongen om nog meer indicatoren toe te voegen om overtuigd te worden van het gelijk van de ene indicator ten opzichte van de andere en in de tussentijd de trade heeft gemist. Het laatste gevaar dat ik zo spontaan kan verzinnen is het ongeduld van een trader. Hiermee bedoel ik dat je vaak bij beginnende traders ziet dat als een signaal van een indicator te lang uit blijft, de trader overstapt naar een andere indicator, terwijl de eerste nog geen kans heeft gekregen zich te bewijzen of dat de trader er mee heeft leren werken.

Is er dan helemaal niets goed? Natuurlijk wel. Sommige traders zweren bij hun indicatoren en kunnen niet zonder. Het gebruik van één of enkele indicatoren kan zeker iets toevoegen als een aanvulling op je trading ideeën, of zelfs je onzekerheid iets wegnemen, zolang je ze op waarde inschat en de prijsactie leidend laat zijn bij je beslissingen.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register