shopify site analytics

Share This Post

Forex

Hou je verlies in de hand en geef je winst de ruimte

[SIZE=”5″] Hou je verlies in de hand en geef je winst de ruimte
Nadat er de afgelopen tijd weer eens een trade zijn stoploss raakte, ben ik mij eens gaan verdiepen in een aantal manieren waarmee je je winst op je lopende trades kunt beschermen. In feite komt het managen op twee zaken neer; [I] ‘Cut your losses short and let your profits run’ [/I] , zoals Engelstalige traders zo vaak plegen te zeggen. Hier ligt volgens mij de essentie van het winst maken. In dit blog wil ik deze verdieping graag delen.

[SIZE=”4″] Hou je verlies in de hand.
Ieder zichzelf respecterende trader weet het. Stel voor ieder trade een stoploss in. De voordelen hiervan zijn groot. Zowel op het praktisch-, als het mentale gebied. Op praktisch gebied hoef je er niet meer naar om te kijken, en op mentaal gebied kun je nooit meer verliezen dan dat je vooraf, hopelijk zonder te veel emotie hebt bepaald. Als je op een professionele manier een trade ingaat moet je eigenlijk al je stoploss en target, ook wel take profit of doel genoemd, vooraf hebben bepaald. Een aantal verschillende manieren om je stoploss te bepalen zijn:

Bepaal steun en weerstand lijnen . Door de laatste drie hoogste hoog candles en de laatste drie laagste laag candles met elkaar te verbinden bepaal je steun en weerstand lijnen. Plaats de stoploss hier net boven of onder. Je collega’s plaatsen hem er vaak op zodat er op dat moment een retrace ontstaat. Dit kun je dus net voor zijn. Dit is verreweg de meest gebruikte manier om de stoploss te bepalen.
Gebruik van de ATR (Average True Range) . Deze indicator geeft het gemiddelde van de volatiliteit aan van het aantal candles waarop hij is ingesteld. Als bijvoorbeeld 9 candles geleden is ingestapt, zet je de ATR op 9 en vermenigvuldig dit getal met 1.5. Op deze wijze kun je het vormen van een nieuwe candle opnieuw de SL bepalen. Dit wordt trailen genoemd.
Bepaal vooraf een bedrag dat je bereid bent te verliezen . Door de stoploss in valuta waarde uit te rekenen krijg je een heel goed beeld van je mogelijk verlies en de bijbehorende pijn in uw portemonnee. Bovendien houdt het je als trader scherp en leer je hierdoor je trades als business in plaats van als kansspel te benaderen.
Bepaal vooraf een percentage van je kapitaal dat je bereid bent te verliezen . Een gebruikelijke manier hiervoor is om 2%, maximaal 3% van je werkkapitaal als risicobedrag te nemen. Nadeel hiervan is dat dit vaak geen verantwoorde plaats op je chart is om de stoploss te plaatsen.
Gebruik van Moving Averages . Doordat de stoploss na ieder nieuwe candle op een MA, EMA, SMA of welke andere variant van de MA je gebruikt wordt geplaatst, bereik je ook het effect van stoploss trailing.
Bepaal break-outs . Door de verschillende grafiekpatronen te tekenen op je grafiek kun je in de regel aardig bepalen waar een break-out ongeveer gaat plaatsvinden. Plaats je stoploss onder of boven dit kanaal.
Tijd instellen . Een niet veel gebruikte manier is het gebruik maken van tijd. Als een positie na een bepaalde tijd nog geen winst op heeft geleverd, wordt deze afgesloten.
Gedachte . Ook deze manier komt (gelukkig) niet veel voor. Sommige daytraders die traden op de tick hebben vooraf een stoploss positie in gedachten. Loopt de trade verkeerd kunnen zij deze zonder tijdverlies afsluiten.

[SIZE=”4″] Geef je winst de ruimte

Het andere feit waar het bij het veiligstellen van je winst op neer komt, is je winst de ruimte geven.
Niets is er echter voor een trader zo vervelend om een trade die ver in het groen staat weer terug te zien zakken in het rood. Een automatische trailing stoploss voorkomt dit. Een manier om deze in te stellen is vanaf het punt dat je trade het break-even punt of target heeft bereikt, de trail in te stellen op de ATR van de laatste twee candles. Zaak is hierbij echter wel dat je geen nieuw target instelt die automatisch de trade sluit om een zo’n groot mogelijke winst te krijgen.
Handmatig de stoploss trailen kan natuurlijk ook. Gebruikelijk is om de stoploss te trailen naar het laatste Japanse candlestick of price action signaal. De wat agressievere trader plaatst zijn stoploss een paar pip onder of boven de voorlaatste candle.

[SIZE=”4″] Exit strategieën
Een goede exit strategie helpt je bij het veiligstellen van je winst en een zo groot mogelijke winst te behalen. Op het Internet zijn ontzettend veel exit strategieën te vinden. Enkele vaak gebruikte exit strategieën zijn:

Bepaal vooraf een winstpercentage . Heel simpel, een bepaald percentage winst op een trade betekent dat je de trade afsluit.
Bepaal vooraf een winstbedrag waarbij je trade gaat sluiten . Bij het bereiken van je winstbedrag kun je de trade sluiten. Dit kan bij de meeste brokers ook vooraf worden ingesteld.
Tijd instellen . De tijd dat een trade wordt gesloten wordt vooraf bepaald. Bijvoorbeeld daytraders sluiten bijna altijd bij het sluiten van de markt hun trades om te besparen op de ‘overnight costs’
Doel vaststellen . Veraf de meest gebruikelijke manier is om vooraf je target vast te stellen. Je eigen plan van money management speelt hierbij een grote rol. Zaak is in ieder geval om een plan te maken waarmee je meer verdient dan verliest om zo je trading te kunnen continueren. Mijn eigen methode is het werken met een Risk/Reward van 1:2. Hoe dit werkt kun je lezen in één van mijn eerdere blogs .

[SIZE=”4″] Set & Forget strategie
Vrijwel iedere trader kent de valkuil om de trade bij een leuke winst te sluiten en de winst snel te pakken. Hoezeer en hoe vaak je hiervoor ook wordt gewaarschuwd, het vereist een ijzeren discipline om een trade te laten lopen als dit in je plan staat. Hebben is immers hebben. Om deze valkuil te omzeilen, maak ik regelmatig gebruik van de Set & Forget strategie. Dit houdt in dat ik ’s avonds na het sluiten van London, of ’s ochtends ongeveer een half uur na het openen van Amsterdam, een voorwaardelijke order plaats die aan al de voorwaarden van mijn tradingplan voldoet, met daaraan gekoppeld een stoploss en take profit. Zodra ik de order heb geplaatst sluit ik mijn tradestation en ga iets anders doen. Vaak komt het voor dat als ik ’s avonds mijn tradestation weer opstart, het target is gehaald. Jammer genoeg tref ik ook wel eens een leeg scherm omdat mijn trade gedurende de dag is uitgestopt. Over het algemeen loopt de trade echter nog omdat ik trade op de dagelijkse grafiek, waardoor de marges ruimer zijn. Een gezegde is dat er twee manieren zijn om geld te verdienen. De eerste is om mensen voor je te laten werken, en de tweede is om geld voor je te laten werken. Het is een plezierige gedachte dat dit laatste bij de Set & Forget strategie het geval is.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register