shopify site analytics

Hoe werken CFD’s?

Contracts for difference bieden meerdere voordelen voor veel beleggers zoals we dat gezien hebben in het vorige hoofdstuk. Er is geen twijfel dat er kansrijke mogelijkheden liggen voor beleggers met kennis over de markt voor het plaatsen van de juiste posities. Maar een deel van die kennis omvat ook het begrip in de fundamentele werking van CFD’s in de praktijk.

CFD’s zijn theoretisch gezien een eenvoudig concept maar moeten zeker niet onderschat worden. In feite zijn CFD’s behoorlijk complex. Hoewel CFD’s gestandaardiseerd zijn bij de meeste brokers omvat het wel vele nadelen en hoge risico’s voor menig belegger. Als resultaat is het vitaal dat elke belegger begrip heeft over de aard van CFD’s en wat voor schade het kan toebrengen aan een kapitaal. De ins en outs van een CFD transactie is een belangrijke start voordat iemand zijn portfolio kan managen.

Kopen en verkopen van CFD’s

CFD’z zijn vergelijkbaar met gokken als je kijkt naar de risico’s. Bij gokken maak je ook een keus zonder inzicht over het mogelijke resultaat. Je wed op iets, bij CFD’s is dat de koersprijs. Als belegger neem je een positie in met de verwachting of iets gaat stijgen of dalen. De markt is nooit voorspelbaar en voor veel bewegingen zijn ook geen rationele verklaringen te geven. Zeker voor posities die je binnen een dag weer sluit. Het enige verschil met gokken is dat je met beleggen in CFD’s onderzoek kunt doen naar de fundamentele en technische aspect van een koersprijs om vervolgens een weloverwogen positie kunt innemen. Als je een ‘Koop’ positie inneemt dat houdt dit in dat je van uitgaat dat de markt een steunpunt heeft bereikt en vanaf dat moment weer gaat stijgen. Je ‘Verkoopt’ wanneer je van uitgaat als de markt een weerstand niveau heeft bereikt en vanaf dat moment gaat dalen. De trade die je plaatst is alleen een soort overeenkomst die je aangaat met je broker. Je verkoopt of koopt in dit geval geen activa waarover je beschikt. Het is simpelweg een overeenkomst voor een prijsverschil tussen het openen van de positie en sluiten van de positie.

De winst in CFD’s vloeit uit het verschil tussen de opening en sluiting van de positie. Wanneer het prijsverschil in de koersprijs in jouw verwachting heeft bewogen kun je opstrijken met de winst. Je kan in beide richtingen winst maken, mits je een goede voorspelling of speculatie hebt gedaan over de toekomstige koersprijs van een onderliggend goed. De magische formule is in dit geval sluiting verkoop/koopprijs – initiële koop/verkoopprijs – (rente x N dagen) – transactiekosten = winst/verlies

Dit betekent dat de winst uit CFD trading komt uit het verschil tussen koop en verkoopprijs. Om daadwerkelijk winsten te generen moet je dus zoeken naar kansen op de markt waarvan je denkt dat de koersprijs een bepaalde richting zal nemen. Dit kan zowel een richting omhoog als omlaag zijn. Zoals aandelen over een bepaalde periode dividend leveren heb je met CFD’s geen aanspraak over dividend en is je enige mogelijkheid voor het verdienen van geld door correcte posities te plaatsen.

CFD’s reageren op dalende en stijgende markten. Markten werken tussen een constante samenspel tussen vraag en aabod, en de marktniveau stijgen en dalen in dit samenspel. Wanneer een markt stijgt, is het in principe omdat investeerders meer vraag hebben in een bepaald product. Als de markt daalt, komt het omdat het aanbod groter is dan de vraag. Het idee is dus om te kopen of te verkopen voordat de markt momentum genereert in jouw gewenste richting. Je hoeft niet voor de markt te reageren, maar het is wel aannemelijk om zo vroeg mogelijk een positie te nemen voordat de markt zijn beweging maakt.

Trading op margin

Lost Password

Register